Haberler

Ankara: Erdoğan-maliki Ortak Basın Toplantısı (2)

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak'ın Kuzeyindeki PKK Varlığıyla Mücadele Konusunda Türkiye'ye Güvence Verdi. Terörle Acımasız Bir Şekilde Mücadele Ettiklerini Ancak Bunu Kıt İmkanlarla Yaptıklarından Yakınan Maliki, "Irak, Komşu Ülkelerin Güvenliğini Tehdit Edecek Barınak Olamaz" Dedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığıyla mücadele konusunda Türkiye'ye güvence verdi. Terörle acımasız bir şekilde mücadele ettiklerini ancak bunu kıt imkanlarla yaptıklarından yakınan Maliki, "Irak, komşu ülkelerin güvenliğini tehdit edecek barınak olamaz" dedi.

Irak Başbakanı, Kerkük'ün statüsünün korunması sorununun Anayasa çerçevesinde çözüleceğine de vurgu yaparak, bunun dışındaki formüllere izin vermeyeceklerini söyledi. Irak Başbakanı Maliki, Başbakan Erdoğan ile ortak düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye üç konuda güvence verdi. Maliki'nin basın toplantısı sırasında terör örgütü PKK yerine "uç, oluşum ve unsurlar" ifadesini kullanması dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'ın davetine icabet ederek Türkiye'ye geldiğini anlatan Maliki, ziyareti 'zaruri olarak yapılması gereken bir ziyaret' olarak tanımladı. Türkiye ile tarihin derinliklerinden gelen ikili ilişkilerinin ve komşuluk bağlarının bulunduğuna işaret eden Maliki, muhtelif alanlarda gelişme kaydedilmesi için bu ziyaretin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Güvenlik meselesinin iki ülkenin ortak bir meselesi olduğunu dile getiren Maliki, bunun çözümü için seferber edilmiş girişimler olduğunu hatırlattı. "Komşu ülkelerle arzu edilen ilişkileri kavrayabilmek için başta güvenlik meselesini ve meydan okumalara galip gelmemiz gerekiyor" diyen Maliki, işbirliği yapılmadan bunu gerçekleştirmenin güç olduğunu kaydetti. Türkiye'nin bölgenin en güçlü ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Irak Başbakanı, meydan okumalara karşı gelebilmek için destek gerektiğini söyledi. Anayasa değişikliğine halkın katılımının takdir edilecek bir gelişme olduğunu vurgulayan konuk Başbakan, "Irak kısa hesaplar peşinde değil, kalıcı istikrarlı ilişkiler peşindedir. Irak halkı diyeti büyük ödemiştir. Irak'ı korumak için dış müdahaleleri artık dur dememiz gerekiyor. Bu konuda gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Anayasa bize gerekli yolu çizmiştir" diye konuştu.

'TOPRAKLARIMIZDA UÇLARIN BARINMASINA İZİN VERMEYİZ'

Maliki, Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığıyla mücadele konusunda da mesajlar verdi. Maliki, "Irak topraklarında hiçbir zaman komşularımızı tehdit eden uçların barınmasına izin verilmemelidir. Komşularımızın güvenliğini tehdit edecek unsurlara, gelişmelere dur dememiz gerekiyor. Geçen dönemlerde kararlar aldık. Onların temsilciliklerinin, ofislerinin kapatılması konusunda kararlar aldık. Bizim politikamız net ve açıktır. Irak'ın birlik ve dirliğini korumaya gayret gösteriyoruz. Komşu ülkeler için tehlike oluşturacak oluşumlara ve kuruluşlara izin verilmeyecektir" açıklamasında bulundu.

Maliki, Kerkük'ün konumuna ilişkin görüşlerini de aktardı. Kerkük'ün bir Irak kenti olduğuna vurgu yapan Irak Başbakanı Maliki, "Kerkük, Anayasa'nın koruması altında bir kenttir. Sorun, Anayasa'nın gösterdiği şekilde çözülecektir. Bunun dışındaki formüllere, girişimlere izin verilmeyecektir. Bu formüllere ancak Anayasa çerçevede izin verilecektir" dedi.

Konuşmasında Türk işadamlarını Irak'taki kalkınma projelerine katkıda bulunmaya da davet eden Maliki, bu konuda Türkiye'nin yardımlarını ve desteklerini beklediklerini ifade etti. Türkiye'nin başta siyasi alanda olmak üzere tüm alanlarda desteğini beklediklerini kaydeden Irak Başbakanı, şunları söyledi:

"Uzlaşmaya olmazsa olmaz olarak bakıyorum. Uzlaşma bir kültürdür. Yine teröre, bununla çözüm bulabilirsin. Ülkeni koruyabilir, ordunu güçlendirebilirsin. Biz Irak'ta Iraklılar olarak terörle acımasız olarak mücadele ediyoruz ve bunu kıt imkanlarla yapıyoruz."

"KERKÜK'TE HİÇBİR VATANDAŞ HAKSIZLIĞA UĞRAMAYACAK"

İki Başbakan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda Irak ile istihbari çalışma içerisine girip girmeyeceğinin sorulması üzerine, iki ülkenin mutlaka istihbari noktada da bilgi alışverişinde bulunacağını, bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Erdoğan, "İki sınır komşusu olarak bunu geliştirmemizden daha tabi bir şey olamaz. Bundan sonraki süreçte de bu artarak devam edecektir" şeklinde konuştu. Maliki de, Kerkük'ün statüsüne ilişkin bir soru üzerine, Kerkük'ün Irak'ın vazgeçilmez bir kenti olduğunu bildirdi. Anayasa hükmü doğrultusunda bir komisyon oluşturduklarını ve bu komisyonun Kerkük ve çevresinde ikamet edenlerin görüşlerini aldığını anlatan Maliki, "Sorunun uzlaşıyla mı, anlaşmayla mı yoksa başka bir formülle mi çözüleceğine karar verilecek. Kerkük Irak'ın kentidir ve Iraklı olarak kalacaktır. Hiçbir vatandaşımızın kökeni ne olursa olsun haksızlığa maruz kalmasına izin verilmeyecektir. Uzlaşı içinde tüm vatandaşları kapsayıcı biçimde çözüleceğinden emin olabilirsiniz" güvencesini verdi.

"PETROL GELİRLERİ ADİL BİR ŞEKİLDE DAĞITILACAK"

Maliki, "Terör örgütü PKK ile operasyonel anlamda mücadele için Türkiye ile işbirliğine hazır mısınız? Somut hangi adımlar atacaksınız? Bir takvim belirlendi mi?" yönündeki bir soru üzerine de net bir açıklama yapmaktan kaçındı. Irak Hükümeti'nin PKK'ya ait temsilcilik ofisinin kapatılması kararı aldığını hatırlatan konuk Başbakan, bu kararın İçişleri Bakanlığı tarafından uygulandığını bildirdi. Maliki, "Irak hiçbir zaman için komşu ülkelerin güvenliğini tehdit edecek, barınak olamaz ve olmaması da gerekir" dedi. Maliki, Irak'taki petrol gelirlerinin paylaşımına ilişkin bir soruyu da şöyle cevaplandırdı:

"Bütün dünya ülkeleri Irak'ın petrol gelirlerinin artmasını istiyor. Adil bir şekilde bunun gelirinin vatandaşlara dağıtılması gerekir. Belirli bir kesimin mahrum edilmesi adalete uygun değildir."

Irak'taki kaçırma olaylarının ve patlamaların da büyük üzüntüye yol açtığını dile getiren Maliki, Irak halkının hizmetlerden mahrum kalmaması için uğraştıklarını vurguladı. Maliki, "Biz uluslararası topluma vekaleten terörle mücadele etmekteyiz. Bazı gruplar ve örgütler arasında hesaplaşmaya Irak'ın meydan olmasına izin verilmeyecektir" mesajını verdi.

Maliki, El Cezire'nin Türkiye Temsilcisi Yusuf El Şerif'in yönelttiği "Sizi destekleyen ABD'li senatör, hükümetin terörle mücadelede yeterli olmadığını söyledi" şeklindeki sorusu üzerine de, Irak hükümeti olarak El Cezire televizyonuna boykot uyguladıklarını söyledi. Maliki, "Kusura bakmayın, teşekkürler" diyerek El Cezire temsilcisinin sorusunu cevaplamadı. El Cezire televizyonunun Türkiye Temsilcisi Yusuf El Şerif ise Irak Başbakanı'na '2 yıldır Irak'ta çalışmıyoruz, ama terör devam ediyor" diye karşılık verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title