Haberler

"Ankara Engelsiz Filmler Festivali"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde düzenlenen "Ankara Engelsiz Filmler Festivali", 3 Eylül'de Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde başlayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde düzenlenen "Ankara Engelsiz Filmler Festivali", Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılacağı açılış töreni ile 3 Eylül'de Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde başlayacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, festival Puruli Kültür Sanat tarafından gerçekleştirilecek ve tüm etkinlikler ücretsiz olacak.

Festivalle gerekli koşulların sağlanmaması nedeniyle sinemaya gidemeyen, film festivallerine katılamayan engelli seyirciler ile diğer seyirciler arasındaki engellerin ortadan kaldırılması amaçlandı.

Festivaldeki tüm filmler sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazılı olarak gösterime sunulacak.

-Sesli betimleme-

Filmlerdeki diyaloglar haricindeki, olayın geçtiği mekan, zaman, karakterler, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çeken görsel öğelerin betimlenerek bir dış ses tarafından anlatılması yoluyla yapılan sesli betimleme, Türkiye'de ilk defa bu hizmeti başlatan Sesli Betimleme Derneği tarafından yapılacak. Böylece filmlerdeki nesneler ve olaylar, görme engelliler için sözcüklerle görünür kılınacak, görmeyen bir kişinin o an filmde ne olduğunu anlaması sağlanacak.

Engeli olmayan seyirciler ise festival stantlarından edinecekleri kulaklıklarla filmleri, orijinal seslerinden takip edecek. Festival kapsamındaki tüm filmler ayrıca işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile sunulacak.

Tüm filmlerde işitme engelliler için sunulacak işaret dili çevirisinde, filmin sağ alt köşesinde bir işaret dili çevirmeni filmlerdeki diyalog ve seslerin işaret dili çevirisini yapacak, ayrıca eş zamanlı olarak da bu diyalog ve sesler ayrıntılı altyazı ile seyirciye sunulacak.

Festival kapsamında söyleşiler ve atölye çalışmaları da düzenlenecek. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Şahin Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title