Haberler

Ankara: Enerjide Tasarruf Dönemi Başlıyor

Hükümet 'Enerji Verimliliği Kanunu Tasarısı'nı TBMM'ye Gönderdi.

Hükümet 'Enerji Verimliliği Kanunu Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi.

Tasarıyla hem tasarruf hem de çevre ön planda tutulurken, 4 milyar YTL civarında bir tasarruf potansiyeli olduğuna dikkat çekildi. Tasarının genel gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye genelinde enerji yoğunluğunun OECD ülkelerinni bu günkü ortalamasına yaklaştırılması için en az yüzde 30 mertebesine indirilmesi ve bu suretle üretim, iletim ve dağıtım aşamalarında yeni tesis yatırımı ihtiyacının, fosil kaynak ithalatının ve seragazı emisyonlarının azaltılması. Küçük ölçekli yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması. Toplum genelindeki verimlilik ve tasarruf bilincinin geliştirilerek kanunda yer alan yükümlülük ve teşvik unsurlarının zaman içinde azaltılması".

Enerjide tasarruf ve verimlilik dönemine başlatacak, çevreyi koruyacak yasa tasarısı TBMM'ye gönderildi. 6 geçici olmak üzere 16 maddeden oluşan tasarıyla enerjinin üretimi, iletimi, dağıtım ve tüketim aşamalarında, endüstriyel işlemlerde , binalarda, elektrirk üretimi tesislerinde, iletim ve tağıtım şebekelerinde ve ulaşımda enerji verimliliğinin arttırılmasına, desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik uygulanacak usul ve esaslar belirleniyor.

Yasaya göre, şu yapılar kanun kapsamı dışında bırakıldı:

"Özellik veya görünümleri kabul edilemez derecede değişecek olan binalar, koruma altındaki bina veya anıtlar, ibadet yeri olarak kullanılan binalar, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan geçici binalar, sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetlerinin yürütüldüğü binalar, atölyeler, tarımsal binalar,yılın 4 ayından daha az kullanılan binalar ve toplam kullanımn alanı 50 metrekarenin altında olan binalar".

Tasarıyla enerji verimliliği çalışmalarında ülke genelinde tüm kuruluşlar nezdinde etkin olarak yürütülmesi, sonuçlarının izlenmesi ve koordinasyonun sağlanması amacıyla Enerji Verimlilik Koordinasyon Kurulu oluşturuluyor.

Kurul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında Maliye, Milli Eğitim, Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, Çevre ve Orman Bakanlıkları, DPT, Hazine Müsteşarlıkları, EPDK, TSE, TÜBİTAK, TOBB, TMMOB ve Türkiye Belediyeler Birliği'nden birer üst düzey temsilciden oluşacak.

Kurul enerji verimliliği ve stratejisi, planlan, program, etkinliklerin denetlenmesi, gerektiğinde revize edilmesi başta olmak üzere tasarıda belirtilen görevleri yerine getirecek.

TASARRUF EĞİTİMİ NASIL VERİLECEK

Tasarıya göre, enerji tasarrufu için yeni bir eğitim programı hayata geçirilecek. Bu çerçevede, Milli Savunma Bakanlığı ile Milli Eğitime bağlı okullarda yeni ders programları oluşturulacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında bu konuda hizmet içi eğitim verilecek. TV, radyo ve yazılı basın için kmamuoyunu bilgilendirici ve eğitimi yeni programlar düzenlenecek. Bunların içinde çizgi filmler, kısa filmler de olacak. Genel Müdürlük tarafından hazırlatılacak çizgi filmler de dahil filmlerin toplam yayın süresi ayda asgari 30 dakika olmak üzere 07.00 ila 23.00 saatleri arasında yayınlanacak.

Lisansları kapsamında elektrik veya doğalgaz satışı yapan tüzel kişiler bir önceki mali yıla ait tüketim miktarı ve bu miktara karşılık gelen tüketim bedeli içeren aylık bazdaki bilgileri internet ortamında müşterilerin bilgisine sunacak. Her yıl MEB ve TÜBİTAK, TOBB ve enerji bakanlığı tarafından ortaklaşa enerji verimliliğ ihaftası düzenlenecek.

ENERJİ YEÖNETİCİLERİ GELİYOR

Tasarıya göre, toplam inşaat alanı 20 bin metrekare veya yıllak enerji tüketimi 500 TEP ve üzerinde olan ticari binaların, hizmet binalarının ve kamu kesimi binalarının yönetimleri, yönetimlerin bulunmadığı hallerde bina sahipleri enerji yöneticisi görevlendirecek veya enerji yöneticilerinden hizmet alacak.

Yine aynı tasarıya göre kamu kesimi dışında kalanv e yıllık toplam enerji tüketimleri 50 bin TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmelerde enerji yöneticisinin sorumluluğunda enerji yönetim birimi kurulacak. Organizasyonların kalite yönetim biribi bulunan endüstriyel işletmelerde bu birimlerini enerji yönetiminde de görevlendirebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı da okullarda enerji yöneticisi görevlindirecek.

Tasarının yasalaşmasından sonnra mesken amaçlı kullanılan binalarda, ticari binalarda ve hizmet binalarında sıcak su da dahil enerjiyle ilgili her türlü performans Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, TSE ve Enerji Bakanlığının müşterk hazırlayacakları yönetmelik hükümleri çereçvesinde gerçekleştirilecek. Yükümlmülüklere uymayanlara kullanım izni verilmeyecek.

Enerji kullanılan araçlarda verimliliğni arttırılması ve enerji tüketiminin azaltılması konusunda gerekli üretim üzenlemeleri yapılması sağlanacak.

Endüstriyel işletmelerde ve binalarda yapılan etüt çalışmalarında akredite olmuş ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından kalibrasyonu yapılmış ve etiketlenmiş cinazların kullanılması zorunlu hae getiriliyor.

Enerji tasarrufu ve verimliliğin arttırılması konusunda yönetmeliklere ve yasaya uymayanlara, bu konuda grekeli düzenlemeleri yapmayanlara 10-20 bin YTL ile 500 YTL arasında cezai müeyyide uygulanacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title