Haberler

Ankara: "Eğitim Sisteminde Yeni Paradigma Arayışları" Bildirgesi Yayınlandı

Eğitim Politikalarına Işık Tutma ve Eğitimle İlgili Yeni Bakış Açılarının ve Alternatif Çözümlerin Tartışıldığı 'Türk Eğitim Sisteminde Yeni Paradigma Arayışları Sempozyumu'nun Sonuç Bildirgesi Yayınlandı.

Eğitim politikalarına ışık tutma ve eğitimle ilgili yeni bakış açılarının ve alternatif çözümlerin tartışıldığı 'Türk Eğitim Sisteminde Yeni Paradigma Arayışları Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi yayınlandı.

Bildirge ile MEB'den eğitimin kanayan yaralarından biri olan OKS'nin kaldırılması ve liselerarası yatay ve dikey geçişlerin sağlanması istendi. Ankara Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen ve açılışına Atilla Koç, Erkan Mumcu, Recai Kutan, Muhsin Yazıcıoğlu, Ömer Bolat, Vehbi Dinçerler ve Mehmet Sağlam gibi isimlerin yanı sıra DYP ve AK Parti temsilcileriyle çok sayıda bilim adamının katıldığı ve 18 tebliğ sunulan 'Türk Eğitim Sisteminde Yeni Paradigma Arayışları Sempozyumu' sonuç bildirgesinde, okul tür ve kademeleriyle alanlar arasındaki her türlü dikey ve yatay geçişlerin bütünüyle özgür ve esnek hale getirilmesi gerektiği kaydedildi. Eğitim Bir-Sen'in öncülüğünde hazırlanan sempozyumun kapanışına, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katıldı. Açıklanan ve Bakan Çelik'e de sunulan bildirgede yer verilen kararlar şöyle:

"- Bir üst öğrenim kurumuna öğrenci seçmede kullanılan ve öğrencilerin düşük düzeydeki zihinsel yeterliliklerini ölçmeye çalışan OKS gibi sınavlar terk edilerek; yerine otantik değerlendirme sistemi gibi alternatif yöntem, araç ve gereçler geliştirilmelidir.

- Giderek yönetilmez bir hale gelen ve koordinasyon güçlüğü yaşanan Milli eğitim merkez teşkilatı, eğitimle ilgili rutinlerle uğraşmak ve bürokrasiyle boğuşmaktan çıkarılarak, eğitimle ilgili etkin politika ve stratejiler üreten ve Türkiye'nin geleceğini sürekli kurgulayan ve inşa eden bir yapıya dönüştürülmelidir.

- Eğitim bölgeleri yapı ve işleyiş açısından daha ekin hale getirilmeli, kaynak sağlama ve kullanma bakımından yetkilendirilip güçlendirilmelidir.

- Uzun vadede lise eğitimi zorunlu hale getirileceğinden, lise tür ve sayısı en aza indirgenmeli, birçok lise türüne son verilmelidir.

- Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde eğitim alanında Avrupa standartlarına uyum sağlama çalışmalarının yanında, geleceği konusunda çeşitli belirsizlikler olan bu birliğin gelecek 50 ve 100 yıllarda Türk toplumuna etkisi farklı açılardan analiz edilerek hazırlanacak raporlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

- Türkiye, eğitim sistemini, tarihi misyonu doğrultusunda, ülkenin gelecekteki stratejik hedefleriyle bütünleştirerek Avrupa Birliği hedeflerinin de üstünde kurgulamalıdır.

- Eğitim sistemi, çocuklarımızı ve gençlerimizi içinde bulunduğu motivasyon krizinden kurtaracak ve özgüven duygularını güçlendirecek bir yaklaşım içerisinde olmalıdır.

- Öğrencilerimiz, biricikliği korunarak sosyal ideallerle güçlendirilmeli, yıkıcı rekabet anlayışından uzak, değerler eğitiminin merkeze alındığı bir söylem ve anlayışla yetiştirilmelidir".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title