Haberler

Ankara: Ecevit, Atatürk'ün Silah Arkadaşları ile Yan Yana Yatacak

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Devlet Mezarlığı'nda Atatürk'ün Silah Arkadaşları ile Yan Yana Yatacak.

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, Devlet Mezarlığı'nda Atatürk'ün silah arkadaşları ile yan yana yatacak.

Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ecevit'in defnedileceği Devlet Mezarlığı'nda, cumhurbaşkanları ile Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış 61 komutanın mezarları yer alıyor. 1988 yılında hizmete açılan anıt-park niteliğindeki mezarlık, Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alıyor.

Devlet Mezarlığı yaptırılması için 10 Kasım 1981 tarihinde 2549 sayılı kanun hazırlandı. Mezarlık için Milli Savunma Bakanlığı'nın 1982 yılında açtığı yarışma sonucu 42 proje arasından seçilen Yüksek Mühendis Mimar Özgür Ecevit ile Yüksek Ziraat Mühendisi Ekrem Gürenli'nin projesi uygulandı. Bu projede İslam kültürüne uygun olarak gösterişli mezarlardan kaçınılırken, işlevsel olmayan anıtsal formlar da kullanılmadı. 30 Ağustos 1988 günü devlet töreni ile hizmete açılan mezarlıkta, Kurtuluş Savaşı'nın 61 Komutanı ve 60 Cumhurbaşkanı için mezarlar hazırlandı. Mezarlığa Cumhurbaşkanlarından Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk defnedildi. Mezarlığa defnedilecek Kurtuluş Savaşı Komutanları 1988 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlendi. Devlet Mezarlığı'nda mezarı bulunan komutanların isimleri ise şöyle:

"Orgeneral Cevat Çobanlı, Orgeneral Yakup Şevki Subaşı, Orgeneral Fahrettin Altay, Orgeneral Kazım Özalp, Orgeneral İzzettin Çalışlar, Orgeneral Kazım Orbay, Orgeneral A.Nafiz Gürman, Orgeneral Salih Omurtak, Orgeneral Mustafa Muğlalı, Orgeneral Cemil Cahit Toydemir, Orgeneral Sabit Noyan, Korgeneral Kazım Karabekir, Korgeneral Ali Fuat Cebesoy, Korgeneral Kazım İnanç, Korgeneral Şükrü Naili Gökberk, Korgeneral Ali Hikmet Ayerdem, Korgeneral Kemalettin Sami, Korgeneral A.Naci Eldeniz, Korgeneral Nihat Anılmış, Korgeneral M.Kazım Dirik, Korgeneral Nazmi Solok, Korgeneral Ahmet Naci Tınaz, Korgeneral Ahmet Derviş, Korgeneral Kenan Dalbaşar, Korgeneral Ömer Halis Bıyıktay, Tümgeneral Yusuf İzzet Met, Tümgeneral Refet Bele, Tümgeneral Şükrü Sakarya, Tümgeneral Selahattin Adil, Tümgeneral Kazım Sevüktekin, Tümgeneral Osman Nuri Koptagel, Tümgeneral H.Nurettin Özsu, Tümgeneral Sabri Erçetin, Tümgeneral Mürsel Bakü ve Tümgeneral Halit Karsıalan."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title