Haberler

Ankara: Dsp'den "Gençlerle El Ele Ülke Yönetimine" Toplantısı

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, "Gençlerle El Ele Ülke Yönetimine" toplantısında yaptığı konuşmada, DSP'nin, seçilme yaşının aşağıya çekilmesinde kararlı olduğunu açıkladı. Sezer, zorunlu eğitimi ise 12 yıla çıkaracaklarını söyledi.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, "Gençlerle El Ele Ülke Yönetimine" toplantısında yaptığı konuşmada, DSP'nin, seçilme yaşının aşağıya çekilmesinde kararlı olduğunu açıkladı. Sezer, zorunlu eğitimi ise 12 yıla çıkaracaklarını söyledi.

DSP'nin "Gençlerle El Ele Ülke Yönetimine" konulu toplantısı, Büyük Anadolu Otel'de bugün başladı. 81 ilden 500 DSP'li gencin katıldığı toplantı, 30 Haziran Cuma gününe kadar sürecek. DSP'li gençler Ankara Toplantısı öncesi Anıtkabir'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Daha sonra Kurucu Başkan Bülent Ecevit'i tedavi gördüğü GATA'da ziyaret eden DSP'li gençler, Büyük Anadolu Otel'de "Gençlerle El Ele Ülke Yönetimine" konulu toplantıda biraraya geldi. "Anadolu'dan geldik" türküsüne alkışlarla eşlik eden DSP'li gençler, toplantıya saygı duruşu ve İstiklal Marşı okuyarak başladı. Nazım Hikmet'ten şiirlerin okunduğu toplantı salonuna "Başbakan Sezer" sloganlarıyla gelen DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, konuşmasına, "Ben bugün çok mutluyum. Gelecek demokratik solun, gelecek Türkiye'nin, gelecek gençlerin, gelecek sizin" diye başladı. DSP'nin toplumun her kesimini kucaklayan, toplumun en uç kesimlerine kadar kılcal damar gibi ulaştığını belirten Sezer, böylece bütün toplum kesimlerine partide temsil ve katılım olanağı sağlandığını söyledi. Bu kesimlerin başında kadınlar ve gençlerin geldiğini ifade eden Sezer, işçiler, esnaf ve sanatkarlar, sanayiciler ve diğer toplum kesimlerini de kapsayan homojen bir örgütlenme içinde olduklarını kaydetti. Toplantıya katılan gençlere, toplantı sonrasında illerinde çok önemli çalışmalar yapacaklarına inandığını söyleyen Sezer, "Büyük işler yapacaksınız size çok güveniyorum" diye seslendi.

Konuşmasında gençliğin önemine değinen Sezer, Türkiye'nin dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerin başında geldiğini, nüfusunun yüzde 60'ının 30 yaşın altındakilerin oluşturduğunu hatırlatarak, "Buna rağmen Türkiye'de seçilme yaşı 30. Türkiye'de gençlik ne yazık ki ülke yönetiminde temsil edilmiyor" diye konuştu. Böylesine geniş bir nüfus kesiminin oluşturan gençlerin temsil edilmediği demokrasinin tam bir demokrasi olmadığını, demokraside bir açıklık olduğunu belirten Sezer, bu açığı DSP'nin kapatacağını söyledi. Gençliğin toplumun en dinamik, en bilgili ve toplumun çıkar bağımlısı durumuna gelmemiş kesimini oluşturduğunu vurgulayan Sezer şunları kaydetti:

"Gençlerin politikadan ve ülke yönetiminden uzak tutulması, hem ülkeyi gençliğin dinamizminden ve bilgisinden yoksun bırakıyor, hem de değerlerin yozlaştığı, yolsuzlukların alabildiğe yaygınlaştığı bir ortamda temiz siyaset ve temiz toplum ideallerinin gerçekleştirilmesini engelliyor. Bugün politikada bir takım sıkıntılar yaşanıyorsa, bunun başlıca nedenlerinden biri politikacılığının fidanlığının kurutulmasıdır. Politikacılığın fidanlığı ise gençliktir. Bu nedenle DSP seçilme yaşının aşağıya çekilmesinde kararlıdır."

Sezer, Mustafa Kemal Atatürk'ün 26 yaşındaki Mustafa Necati'yi Milli Eğitim Bakanı yaptığını hatırlatarak, DSP'nin bugün parlamentoda olmamasına rağmen seçilme yaşının düşürülmesini, seçim sisteminde demokrasiyle bağdaşmayan diğer çeşitli düzenlemelerin değiştirilmesini sağlayacak bir yasa taslağı hazırladığını ve bunu parlamentodaki 2 partinin gruplarına ileteceklerini söyledi.

"GENÇLER PARTİLERİN ASLİ UNSURLARI OLMALI"

DSP Genel Başkanı Sezer, Türkiye'de bugüne kadar partilerin gençlik kollarının sadece afiş ve pankart asma ya da slogan atma konusunda görevlendirmelerini eleştirerek, gençlerin partilerin asli unsurları olmaları gerektiğini vurguladı. DSP'nin gençlik örgütlenmesinin amacının bu olduğunun altını çizen Sezer, DSP olarak gençlerin sorunlarının çözümü için projeler hazırladıklarını ve bunları ilk iktidar döneminde hayata geçireceklerini anlattı. Türkiye'deki gençlerin en büyük sorunlarının başında eğitim olanaklarının daralması geldiğini belirten Sezer, eğitimin, bu iktidar döneminde "ulusal" olma niteliğini her geçen gün kaybettiğini dile getirdi.

"AK Parti eğitimde kadrolaşarak kendi çarpık zihniyetinde nesiller yetiştirmek için çalışıyor" diyen Sezer, buna "dur" demek için mesleki eğitime büyük önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Zorunlu eğitimi, anaokulu dahil 12 yıla çıkarılmasının şart olduğunun altını çizen Sezer, özellikle kırsal kesimdeki çocukların eğitimi için yatılı ilköğretim bölge okulları ve pansiyonlu ilköğretim okullarının sayısının hızla artması gerektiğini belirtti. Sezer, üniversite çağına gelmiş her gencin üniversite okuyabilmesinin en doğal hakkı olduğunun, bunu sağlamanın da hayal olmadığının altını çizerek, "Gerekli her türlü hazırlığı ve planlamayı yaptık. İlk seçimlerde DSP iktidar olacak ve 2008 yılından itibaren herkese üniversite olanağı sağlanacak" şeklinde konuştu.

Okuyamamış gençlerin iş sahibi olabilmesi için iş garantili kurslar açacaklarını, ayrıca çalışan gençlerin çalışma koşullarını iyileştirilmesi, sosyal güvencelerinin sağlanmasının başlıca amaçları olduğunu ifade etti. DSP olarak işsizlik ve yoksulluğu yenecek programları ve projeleri şimdiden hazırladıklarını, TOKAM Projeleri'nin iktidara geldiklerinde uygulamaya başlayacaklarını anlatan Sezer, işsizlik ve yoksulluğu kent varoşlarından başlayarak kaldıracağını, gençliği, terör, mafya, kapkaç, çaresizlik, umutsuzluk, güvensizlik batağına düşürmeyeceğini söyledi.

"Zenginlikte sosyal adaleti gerçekleştireceğiz" şeklinde sözlerini sürdüren Sezer, işsizlik önlenemezse laik Cumhuriyet sisteminin de korunamayacağını ifade etti. Gençlerin enerjisinin zararlı alanlarda değil eğitimin yanında kültür, sanat ve sporda harcanmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Genel Başkan Sezer, bu nedenle iktidarda oldukları dönemde kültür merkezleri, gençlik merkezleri, spor salanları ve açık spor alanları açılması uygulamasını hızla yaygınlaştıracaklarını vurguladı. Konuşmasının sonunda DSP'nin özelliklerini anlatan Sezer, DSP'nin inançlara saygılı laikliği savunan tek parti olduğunu kaydetti. Türkiye'de tüm toplumu kapsayan homojen yapıya sahip tek partinin yine DSP olduğunu vurgulayan Sezer, dürüst, temiz siyaset ve yönetimi Türkiye'de etkin kılmak için iktidara geleceklerini dile getirdi. Türkiye'de DSP'ye oy versin vermesin tüm kesimlerin DSP'nin güvenirliğine inandığını kaydeden Sezer, "DSP'nin geleceğine güveniyorum, çünkü size güveniyorum. DSP'nin iktidar deneyimi yaşamış kadrolarına inanıyorum. DSP halktan yana haktan yana bir felsefe üzerine kurulmuştur. Kurucu başkanımız Ecevit'e acil şifalar diliyorum. Biran önce sağlığına kavuşarak bize ışık tutmaya devam etmesi için onun eseri olan DSP'yi zirveye taşıyacağıma söz veriyorum. Türkiye'nin geleceği için en doğru adres DSP'dir. Demokratik Sol'u Ecevit kurdu, biz sürdürüyoruz, geleceğe siz taşıyacaksınız" açıklamasında bulundu.

Genel Başkan Sezer'in konuşması partili gençler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Toplantı Sezer'in konuşmasının ardından DSP Toplumsal Kalkınma Merkezi (TOKAM) tarafından "DSP İktidara Nasıl Hazırlanıyor?" ve "Siyasal İletişim" konulu sunumlarla devam etti. Toplantıda ayrıca, DSP Genel Başkan Yardımcısı ve Örgüt Kurulu Başkanı Hasan Macit tarafından "Demokratik Sol'da Gençlik Örgütlenmesi" anlatıldı. Toplantıda, gençlerden oluşturulacak 10 çalışma grubu çeşitli ülke sorunlarına ilişkin rapor hazırlayacak. DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan'ın yönetiminde "Değerlendirme Paneli" yapılacak ve toplantı sonuç bildirisi hazırlanıp açıklanacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title