Haberler

Ankara: Devlet Bakanı Babacan, Türkiye'nin Imf Nezdindeki Kota Payında Yüzde 23.6 Oranında Artış Sağlandığını Açıkladı

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin, Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) sermaye payını artırmaya yönelik girişimlerin olumlu sonuç verdiğini ve Türkiye'nin IMF nezdindeki kota payında yüzde 23,6'lık bir artış sağlanması için tavsiye kararı alındığını bildirdi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin, Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) sermaye payını artırmaya yönelik girişimlerin olumlu sonuç verdiğini ve Türkiye'nin IMF nezdindeki kota payında yüzde 23,6'lık bir artış sağlanması için tavsiye kararı alındığını bildirdi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin IMF'deki kota payının artırılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Babacan, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun 31 Ağustos 2006 tarihinde aldığı tavsiye kararı ile, Türkiye'nin, 964 milyon SDR tutarında olan kota payının, 1 milyar 191 milyon 300 bin SDR'ye çıkacağını kaydetti. "Türkiye'nin kotasında sağlanan bu artış ile, IMF ve kendi ülke grubumuz içindeki oy gücümüzün yükselmesi ve IMF'den kullanılan kaynağın maliyetinde de bir miktar tasarruf sağlanması mümkün olacaktır" ifadelerini kullanan Devlet Bakanı Babacan, IMF'nin bir süredir yürütmekte olduğu orta vadeli reform çalışmaları çerçevesinde Türkiye'nin de taleplerimiz doğrultusunda bazı üye ülkelerin kota paylarını artırmaya yönelik bir program başlattığına işaret etti. Özellikle yükselen piyasa ekonomilerinin gösterdiği hızlı büyüme ve gelişme performansına bağlı olarak, kota dağılımının bu ülkelerin dünya ekonomisi içinde artan ağırlığını ve rolünü yansıtmadığının artık yüksek sesle dillendirilmeye başlandığını kaydeden Babacan, bu doğrultuda kota dağılımı ve üye ülkelerin IMF'deki temsil gücünün gözden geçirilmesi hususlarının, IMF Başkanı tarafından Eylül 2005'te yayımlanan 'IMF'nin Orta Vadeli Stratejisi'nin en önemli unsurlarından biri olarak ortaya konduğunu hatırlattı.

Bu kapsamda, IMF'nin yönetişim reformlarına ilişkin olarak iki aşamalı bir hareket planı oluşturulduğunu anlatan Babacan, bu plana göre ilk aşamada Eylül 2006'da Singapur'da gerçekleştirilecek olan IMF/Dünya Bankası Yıllık Toplantılarına kadar belli başlı yükselen piyasa ekonomilerine yönelik kota artışına gidilmesi, ikinci aşamada ise kotaların belirlenmesine temel teşkil eden kota formüllerinin de ele alınacağı kapsamlı bir reform çalışmasının başlatılmasının öngörüldüğünü belirtti.

IMF ve Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu'nun 31 Ağustos 2006 tarihli toplantısında bu reform paketinin ele alındığını kaydeden Bakan Babacan, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun aldığı ve Guvernörler Kurulu'nca 18 Eylül 2006 tarihine kadar kabul edilmesi beklenen tavsiye kararı ile şu anda 213 milyar 478 milyon 400 bin SDR olan IMF'nin toplam kotasının, 3 milyar 808 milyon 900 bin SDR daha artırıldığına işaret etti. Bu artışın, Türkiye ile birlikte Çin, Meksika ve Kore'nin de kota paylarının artırılmasına olanak sağladığını bildiren Babacan şunları kaydetti: "IMF'nin reform girişimleri ve kota artışına yönelik çalışmalarını hem teknik düzeyde hem de siyasi düzeyde son derece aktif bir şekilde yakından takip ettik. IMF yönetimi ve diğer üye ülkeler ile sürekli temasta olduk ve G-20 gibi uluslararası ekonomik platformdaki tartışmalarda bu konuları sürekli dile getirdik. Teknik ve siyasi düzeydeki girişimlerin yanı sıra, Türkiye ekonomisinin son dönemde gösterdiği başarılı performans da kota artışında etkili oldu. Türkiye, IMF'ye üye 184 ülke arasında öne çıkarak, son derece kısıtlı kota artışından faydalanan 4 ülke arasında arasında yer aldı. Ülkemizin IMF'deki kota payının artması Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisi içinde artan rolünün uluslararası karar mekanizmalarına daha iyi yansımasına fırsat verecek. Bu gelişme, uluslararası finansal sistemin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların hız kazandığı bir dönemde, ülkemize daha çok söz hakkı tanınmasına da imkan sağlayacak."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title