Haberler

Ankara: Dep Eski Milletvekillerinin 3. Kez Yargılanması

DEP Eski Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın 3. kez yargılanmalarına bugün devam edildi.

DEP Eski Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın 3. kez yargılanmalarına bugün devam edildi.

Duruşmada, bilirkişiye gönderilen kaset ve CD'lerin Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) döneminde karar kesinleştikten sonra 1997 yılında imha edildiği ortaya çıktı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına hükümlü milletvekilleri katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşmada, bir önceki celse bilirkişiye gönderilen, kaset ve CD'lerin çözümüyle ilgili görevlendirilen Hakim Kadir Kayan, mahkemeye gönderdiği yazıda, davaya ilişkin kaset ve CD'lerin ilk yargılamanın ardından kararın kesinleşmesiyle birlikte, 1997yılında imha edildiğini bildirdi. Bu yazı üzerine mahkemeye bilirkişi işinden vazgeçti. Mahkeme daha önceki duruşmalarda adına davetiye çıkarılan, ancak gelmeyen Şehmus Babat'ın tanık olarak tekrar çağrılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır Milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak Milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''yasadışı örgüt üyeliği'' fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ''ceza artırımını'' öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etmişti. Yargıtay, 9. Ceza Dairesi de bu kararı onamıştı. Kapatılan DEP Milletvekilleri Zana, Doğan ve Dicle, 4 Mart 1994 tarihinde gözaltına alınmış, 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konulmuşlardı. Sadak ise 1 Temmuz 1994 tarihinde gözaltına alınmış ve 12 Temmuz 1994'de tutuklanmıştı. Eski DEP Milletvekilleri 1996 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM, 2001 yılının Temmuz ayında başvuruyu sonuçlandırarak DGM'nin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek, Türkiye'nin sanıklara 25 bin ABD doları, mahkeme masrafı için ise toplam 10 bin ABD doları ödemesine karar vermişti.

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan uyum paketiyle AİHM'nin verdiği kararlar yeniden yargılama sebebi sayılmıştı. Bunun üzerine eski DEP Milletvekillleri avukatları aracılığıyla yeniden yargılanma istemiyle Ankara 1 No'lu DGM'ye başvuruda bulunmuştu. Ankara DGM'de bu talebi yerinde bularak yeniden eski DEP Milletvekilleri'nin yeniden yargılanmasına karar vermişti. 13 duruşma yapılan davada Ankara DGM, DEP eski Milletvekilleri hakkında eski kararın tasdiki yönünde karar vermişti.

Yargıtay'a temyize giden dava sürecinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı eski DEP Milletvekilleri ile ilgili kararın usulden bozulmasını istemişti. DEP eski Milletvekilleri avukatları aracılığıyla Yargıtay'a başvurarak tahliyelerini istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de eski DEP Milletvekilleri'nin bu talebini değerlendirerek Zana ve arkadaşlarını serbest bırakmıştı. Daha sonra Yargıtay tarafından usulden bozulan dava bu sefer kapatılan DGM'in yerine kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title