Haberler

Ankara'da Yerel Yönetimler

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şehir İçinde Taşımacılık Yapan Yeşil ve Çift Katlı Otobüslerin Sözleşmeleri Doldukça Seferden Kaldırılacaklarını Bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şehir içinde taşımacılık yapan yeşil ve çift katlı otobüslerin sözleşmeleri doldukça seferden kaldırılacaklarını bildirdi.

BELKO'nun sattığı kömürün hava kirliliğine yol açmasının mümkün olmadığını belirten Gökçek, yakalanan kaçak kömürlerin belediye tarafından halka dağıtılmadığını belirtti. Gökçek, Ankara'da su sıkıntısının sürdüğünü, geçtiğimiz günlerde yağan yağışların Başkent'in ancak 2 günlük suyunu karşılayacak durumda olduğunu söyleyerek, "Su konusunda gereken her türlü önlemi alıyoruz" dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2007 yılının ilk toplantısı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında dün akşam gerçekleştirildi.

TOPLU TAŞIMDA YENİ DÜZENLEMELER

Meclis toplantısında bir önerge üzerine konuşan Başkan Gökçek, sözleşmeleri bu yıldan itibaren bitmeye başlayacak olan yeşil otobüslerin, bu sözleşme sürelerinin kesinlikle uzatılmayacağını bildirdi. Başkan Gökçek, "Çift katlı otobüsler de süreleri dolduğunda tıpkı yeşil otobüsler gibi otomatik olarak kalkacak" diye konuştu. Başkent'te bu otobüslerin kalkmasıyla birlikte boşalacak hatlara yeni otobüsler yerine midibüsler koyulmasını ilk UKOME'de görüşeceklerini kaydeden Gökçek, "Bu midibüslerin sayılarını sınırlı tutacağız. Hepsi de sıfır model olacak. Bu midibüsler dolmuş şeklinde olacak ve biletle çalışacak. Biletleri de Büyükşehir Belediyesi'nden temin edecekler. Metrolar yaygınlaşana kadar da böyle bir yolla, bu konuya da bir çözüm getirmiş olacağız" dedi. Yapılacak düzenlemeyle midibüs dolmuşların ayakta yolcu almalarını da sağlayacaklarını belirten Başkan Melih Gökçek, "Şu andaki minibüsler ayaktaki yolcularla birlikte 25 kişi taşıyorlar. Oysa biz bunu midibüslerle 45 kişiye çıkartacağız ve biletlerden sadece yüzde 10 kar alacağız. Kesinlikle bilet dışında para alışverişi yapılmamasını da sıkı bir şekilde denetleyeceğiz" diye konuştu. Midibüslerin yanı sıra yeni alınacak Metrobüslerin de hizmette olacağını kaydeden Gökçek, "Metrobüsler hizmete başladığında, Başkent'teki ana güzergahlara bu yeni metrobüslerin dışında hiçbir toplu taşım aracı giremeyecek" dedi. Metro çalışmalarının bitirilmesinin de doğalgazın özelleşmesine bağlı olduğunu belirten Gökçek, "Gönlümüzden geçen, bu konuyu Haziran ayına kadar çözmek. Bu sayede de inşallah ilk açılacak metromuz Sincan Metrosu olacak" diye konuştu. Yakalanan kaçak kömürlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtımının söz konusu olmadığını bildiren Başkan Gökçek bu konuda şunları söyledi:

"Onlar, Valilik vasıtasıyla civar köylerin okullarına, camilerine ve kamu müesseselerine dağıtılıyor diye biliyoruz. Ben seneler önce yapılan bir toplantıda, serbest kömürcülerin de kömür satabilmesi için teklif verildiğinde, kesinlikle buna karşı çıkmıştım. Hatta buna izin veren Hıfzıssıhha Kurulu'na, 'Hava kirlenir, kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz' diye şerh yazdık. Ankara'da şu an bu kadar serbest kalan kömürün tamamını fiilen kontrol etme şansı yok. Oysa eskiden, sadece BELKO Kömürü dışındakileri topluyorduk. Şimdi denetleme imkanı bile yok".

Ankara'da hava kirliliğinin BELKO'nun sattığı kömürlerden dolayı oluştuğu bu konuda Çevre Bakanlığı'nın raporu olduğuna dair iddialara da değinen Gökçek, "Oysa Çevre Bakanlığı, kesinlikle böyle bir açıklama yapmadığını resmi olarak bildirdi" dedi. 2004 yılında BELKO'nun 160 bin ton civarında kömür sattığını kaydeden Gökçek, geçtiğimiz yıl bu miktarın 240 bin tonun üzerine çıktığını da belirtti. BELKO kömürlerinin kilosunun tam çıkması ve kaliteli olması sebebiyle kömüre olan rağbetin çok olduğuna değinen Başkan Melih Gökçek, "Bundan kömürcüler rahatsız oldular ve bir takım olumsuz gayretlere girerek, bir haber yapılmasını sağladılar. Oysa BELKO'nun kömürlerinin kirlilik yaratması mümkün değil. Bunun nedeni de kömürlerin sürekli denetimden ve kontrolden geçmesidir. Bu kömürler yurt dışından limana gelişinde ilk olarak gümrükte Çevre Bakanlığı'nın denetiminden geçer. Olumlu rapor alındıktan sonra boşaltılmasına izin verilir. Ankara'ya geldikten sonra da ikinci olarak bizim, MTA'ya gönderdiğimiz numuneler sonucu denetimden geçer" dedi. BELKO kömürünün gerekli bütün vasıflara uyduğunu ve kömür satamayanların BELKO'ya çamur atmaları ve olumsuz çalışmalarının sonucunda böyle suçlamalara maruz kaldıklarını belirten Başkan Gökçek, şunları söyledi:

"Benim kişisel kanaatim, kömür satma yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'nde olması ve serbest bırakılmaması gereklidir. Bu kentin sağlığı için gereklidir. Ankara'daki hava kirliliğinin en büyük nedeni terselmedir. Her Kasım ve Aralık ayında bazı seneler 40-45 gün, bazı seneler 10-15 gün hava durumuna göre terselme olur. Sıcak hava aşağıda, soğuk hava yukarıda olduğu için normalden farklı bir durum oluşarak, birikme yaşanıyor. Bu durumda havanın temizlenmesi için de ya yağmur yağması, ya da rüzgarın şiddetli bir şekilde esmesi lazım. Bu terselme hareketini Ankara'nın yapısı dolayısıyla engellemek de çok zor. Yazın bile yaşanan bir hadise. Yazın sabah saatlerinde Çankaya'nın üstünden bakın, Ankara'nın üzerinde kızıla kaçan kurşuni bir renk vardır. Bu renk de egzoz dumanlarından oluşur".

"LAĞIM ÜZERİNDEN POLİTİKA YAPMAYIN"

Kuğulu Park'taki kanal patlamasıyla ilgili olarak gazetelerde yer alan haberlere de değinen Başkan Gökçek, "Buna akıl sır erdirmek mümkün değil. Bizim kanallarımız ana bulvardan geçiyor. Buradan geçen kanalların Kuğulu Park ile hiçbir ilgisi yok. Ağaçlardan dökülen yapraklar ve orada bulunan çay bahçelerinin tuvaletlerinin de buraya bağlanması ve alttaki kanalın da temizlenmemesi nedeniyle kanal tıkanıyor. Arkasından veterineler odası ve gazetecileri toplayıp, 'Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları kuğuları tehlikeye attı' diye açıklama yapıyorlar. Arkadaşlar lütfen lağım üzerinden politika yapmayın" dedi. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın, "Akay Kavşağı dar geliyor, iyi çalışmıyor, planlaması da iyi yapılmamış. Bunu Melih Gökçek yıksın ve yeniden yapsın" açıklamasını hatırlatan Gökçek bu konuda da şöyle konuştu: "Şimdi kendisinden bir proje bekliyorum. Bizim düşünemediğimiz bir proje yapsın ve biz de hemen bunu uygulayalım. Sayın Eryılmaz, mimari bir proje çizdirecek, ben de getirip mecliste göstereceğim. Ayrıca diğer bir konu da Mimarlar Odası'nın. Diyorlar ki: 'Güvenpark'taki minibüsleri kaldırın.' Ben de kaldırmak istiyorum. Ama kaldırayım da nereye götüreyim. Bana, 'Maltepe Pazarı'nın olduğu yere götür' dediler. Orası Kızılay merkezinden 2-3 kilometre, vatandaş oraya mı yürüyecek?"

SU SIKINTISI

Son günlerde yaşanan yağışların barajlara hemen hemen hiç etki etmediğini belirten Gökçek, bunun biraz yer altı sularına katkısı olabileceğini söyledi. Yağışların en fazla olduğu gün bile barajlara sadece 700 bin metreküp su geldiğini ve bunun da Başkent'in bir günlük ihtiyacağını bile karşılamadığını belirten Başkan Gökçek, "Son yağışlarla günlük ortalama 300 bin - 500 bin metreküp arası su geldi barajlara. 5 günde yağan yağışın getirisi Ankara'nın 2 günlük ihtiyacını ancak karşılıyor" diye konuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak su sıkıntısıyla ilgili her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden Gökçek, "Şimdiye kadar yapılmayan bir işi yaptık. Kotun altında kalan ve ancak motorlarla aktarılabilen, ölü hacim denilen 100 milyon metreküplük bir su var Çamlıdere'de. Buraya motorlar taktık. Ayrıca kuyularımızın hepsini açtık ve temizledik. Ekstradan 100 kuyu daha açıyoruz. Su kısıntısına başlandığı zaman, kuyu sularını almaya başlayacağız. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Daha 6-8 ay yetecek su var ama biz şimdiden kuyularımızın hepsi hazır olsun diye çalışıyoruz" dedi. Kuyuların bakımı ve kontrolünün de çok zor olduğunu ve hırsızların sık sık motorlar ile bir takım parçaları çaldıklarını söyleyen Gökçek, şunları söyledi: "İhale yapıp bunları da koruma altına alacağız. Çünkü 200 tane kuyu var. Kuyulardan da beklentimiz, günlük maksimum 300 bin metreküp bir su. Yani Ankara'nın ihtiyacının 3'te biri. Ağırlıklı olarak, barajların civarındaki yer altı sularını barajlara aktaracak kuyular açıyoruz. Bir de çevre kuyuları var. Önümüzdeki sene yazın yeşil alanları ne ile yapacağız. Onun için Ankara'da 100 civarında içilemeyecek, ancak sulamada kullanılabilir su kuyusu var. Bunları sulamada kullanabiliriz".

Acil olarak Büyükşehir Belediyesi'ne 100-150 tane su tankeri alacaklarını da kaydeden Gökçek, "Kesintiye geçtiğimiz andan itibaren üst kotlara su çıkmayacak. Çünkü düşük kotta kalan konutlar aynı anda suya asılınca, su yukarılara çıkmayacak. Ve bu tankerlerle biz bu su alamayacak bölgelere su taşıyacağız. Aslında bütün bu yaptıklarımız görünmez harcamalar, inşallah yağış gelir de bunlara ihtiyaç kalmaz" dedi.

(TS-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title