Haberler

Ankara'da Dev Tesis Açılışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu tesisin de hizmete girmesiyle ülkemiz dünya soda külü ihtiyacının 10’da 1’ini, Avrupa’nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale gelmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu tesisin de hizmete girmesiyle ülkemiz dünya soda külü ihtiyacının 10'da 1'ini, Avrupa'nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale gelmiştir" dedi.

Kazan Soda Elektrik Fabrikası açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan tesisin hem madencilik hem kimya hem de elektrik üretim faaliyetlerini içinde barındırdığını kaydetti. Erdoğan, "Yatırım maliyeti 1.5 milyar dolar olan bu tesisin 2 bin 200 kişiyi istihdam ederek yılda 600 milyon dolar ihracat yapacak olması iftihar verici bir tablodur. Tamamı yerli kaynaklarla çalışacak bu tesisten yapılacak ihracatın her kurusu ülkemize net girdi olarak yazılacaktır. Bu tesisin de hizmete girmesiyle ülkemiz dünya soda külü ihtiyacının 10'da 1'ini, Avrupa'nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale gelmiştir. Ciner Grubu ülkemiz dışında Amerika'da da bu alanda yatırım yapıyor. Tabi soda deyince yemekten sonra içtiğimiz soda her halde kast etmiyoruz, yanlış anlaşılma olmasın. Burada camdan deterjana ve hayvan yemine kadar çok geniş kullanım yelpazesi olan stratejik bir üründen bahsediyoruz. Kahramankazan, Sincan ve Beypazarı bölgesi bu ürünün hammaddesi olan trona madeninin en zengin olduğu yerdir. Başbakanlığım döneminde, 2009 yılında Ciner Grubunun Beypazarı Soda Külü Tesisinin açılışını da bizzat yapmıştım ve devlet olarak oraya yüzde 26 ortağız. Rabbim bugün de bize çok daha büyük ve kapsamlı bir yatırım olan Kahramankazan tesisinin açılışını yapmayı nasip etti. Bu büyük yatırımın önemli bir parçası da 380 megavat güce sahip elektrik santralidir. Bu santralde üretilen elektriğin 110 megavatı tesisin kendi ihtiyacı için kullanılacak, kalanı da ülke sistemine aktarılacaktır. Böylece elektrik bakamından ülkemize yük olmayan, tam tersine katkıda bulunan böyle bir tesise sahip olmuş oluyoruz. Tüm bu tesislerin ülkemize, milletimize, bölgemize ve Ciner Grubumuza hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Beypazarı Kazan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title