Haberler

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek: "Kızılırmak Suyu Mart Sonunda Akacak"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak suyunun Mart ayı sonunda akmaya başlayacağını söyledi.

Başkan Gökçek, Ankara'nın gündeminde olan doğalgazın özelleştirilmesi ve Kızılırmak suyunun başkente getirilmesi konularını içeren bir basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Gökçek, başkent doğalgazının dağıtım işinin özelleştirilmesi için daha önceden belirlenen 14 Mart 2008 tarihinde ihalenin yapılacağını belirterek, "Özelleştirme tarihinin ertelendiği konusunda ifadeler bulunuyor bunlar kesinlikle doğru değildir. İhale belirlenen tarihte yapılacak" dedi. Doğalgaz ihalesi tarihinin gelen talepler üzerine 14 Mart tarihine ertelendiğini söyleyen Başkan Gökçek şunları söyledi:

"Daha önce yapacağımız ihale tarihini 6 firmanın daha detaylı değerlendirme bilgisi almak için bize başvurması üzerine ihale sürecini erteledik. Bugüne kadar bizden 34 firma şartname aldı.18 firma da bilgi odasına başvurdu. Umut ediyoruz ki bilgi odasına başvuran bu firmaların tamamı ihaleye katılsın.İnşallah çok iyi bir fiyata özelleştirmeyi gerçekleştireceğiz. İhale, medya önünde belirlenen tarihte şeffaf olarak yapılacak. İhaleye katılımın en yüksek şekilde olması için elimizden geleni yapıyoruz.

Şartnameyi, Rekabet Kurulu'nda da onaylattık." Açıklamanın ardından bir gazetecinin 'Doğalgazı kaç liraya ihale edeceksiniz?' sorusuna Gökçek, "Benim bu konuda herhangi bir fiyat açıklamasında bulunmam doğru değildir. Az söylerim çok olur, çok söylerim az olur. Bunun değerini gaz camiası çok iyi biliyor. Sadece şunu söylemek istiyorum bu özelleştirme kendi dalında yapılan en iyi özelleştirme olacak" diye cevap verdi.

Başkente getirilecek Kızılırmak suyu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, "Önümüzdeki hafta Kesikköprü'den Ankara'ya iki ayrı hattan su vermeye başlıyoruz. Ankara'ya bu suyun gelmesi için belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Bu suyun hatlarda denenmesinden ardından Mart ayı sonunda da İvedik Arıtma Tesisleri'nde düzenleyeceğimiz bir törenle su vermeye başlayacağız" diye konuştu. Kızılırmak suyunun daha önce açıkladıkları gibi Aralık 2007 tarihinde bitiremediklerini, 2 ay gecikmeli olarak, Şubat 2008 tarihinde tamamlandığını ifade eden Başkan Gökçek şunları söyledi:

"DSİ'nin programına göre Kesikköprü'den su getirilmesi projesinin süresi 10 yıldır. DSİ'nin 10 yılda bitirmeyi planladığı projeyi biz ise tam 10 ayda tamamladık. Yaptığımız işi daha iyi anlatmak için size burada yapılan işlerin rakamlarını vermek istiyorum. Üç ayrı hatta, her biri 125 kilometre olmak üzere 375 kilometre boru hattı döşedik. Ama burada döşenen boru gerçek anlamda 384 kilometredir. 11 bin TIR'la boru taşıdık. Sadece 500 TIR'la pompa, motor, vantöz ve vana naklettik. 110 bin metreküp beton kullanıldı. 10 depo, 5 tane pompa istasyonu yapıldı. 230 kilometrelik elektrik hattı döşendi. Bunların direkleri dikildi. Biz tüm bu çalışmaların hepsini 10 ayda tamamladık." Gökçek, Kızılırmak'tan su getirme projesinin, bu kapsamdaki projeler içinde dünyanın en hızlı yapılan projesi olduğuna dikkat çekti. Başkan Gökçek, Kesikköprü'den getirilecek suyla birlikte Ankara'nın su sıkıntısının 20 yıl süreyle çözüleceğini söyledi.

Kesikköprü ve Hirfanlı barajlarında toplam 7 milyar metreküp su bulunduğunu belirten Başkan Gökçek, "Bu barajdaki su miktarı Ankara'nın 20 yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Şu anda mevcut barajlarımızda ise 148 milyon metreküp suyumuz var. Ölü hacimlerle birlikte 3-4 aylık suyumuz var. Mart ayından itibaren de Kızılırmak suyumuzun devreye girmesi ile de su sorunumuz kalmayacak" dedi. Başkan Gökçek, sudaki sülfat oranının ve diğer değerlerin suyun içilmesine herhangi bir engel olmadığı ve suda insan hayatını tehdit edecek herhangi bir maddeye rastlanmadığına dair ODTÜ, Gazi Üniversitesi, İTÜ, İl Hıfzısıhha, ASKİ, Sağlık Bakanlığı'nın raporları olduğunu söyledi. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gökçek, projenin maliyetinin ne olduğuna ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Bu projenin maliyeti 600 trilyon olabilir. Kesin cevabı, maliyetler çıktıktan sonra verebiliriz. Ama şunu söylemeliyim ki Türkiye'de yapılmış en ucuz projedir. Emsalleri bunun iki üç katıdır." Bir gazetecinin, projenin devreye girmesinin ardından suya herhangi bir zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusuna Başkan Gökçek, "Zorlanmadığımız sürece suya zam yapmayı düşünmüyoruz. Şu anda gelirlerimiz bu projenin maliyetini karşılar düzeydedir. Biz bu projeyi bankadan kredi alarak yaptık. Eğer bankadan alınan kredileri ödeyemezsek bu konuyu o zaman düşünürüz" diye cevapladı.

Suda tasarrufun sağlanıp sağlanmadığına ilişkin bir soru üzerine Başkan Gökçek, "Ne yazık ki sularımız aktığı için Ankaralı suyu tasarruflu kullanmıyor. Oysa su artık altın değerindendir. Hem kendi hem de gelecek için suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Biz Tatlar Arıtma Sistemi'nde suyu yeniden bir sistem oluşturarak arıttıktan sonra sulamada kullanacağız. Günde 600 bin metreküp su Sakarya Nehri'ne boşa akıyor. Biz bu suyu yeniden yapacağımız altyapı ile yeşil alanları sulamada kullanacağız" diye konuştu.

(TS-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title