Haberler

Ankara: Baykal'dan TESK'e Teşekkür Ziyareti

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Gemi ve Uçaklarına Bir Havaalanı ve Limanını Açmasının, Güney Kıbrıs'ı Tanıma Noktasında Atılmış Çok Önemli Bir Adım Olacağını Belirterek, "Bu Hükümet, Giderayak Türkiye'nin Başına Çok Büyük Dertler Açmaya Devam Ediyor" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin Güney Kıbrıs gemi ve uçaklarına bir havaalanı ve limanını açmasının, Güney Kıbrıs'ı tanıma noktasında atılmış çok önemli bir adım olacağını belirterek, "Bu Hükümet, giderayak Türkiye'nin başına çok büyük dertler açmaya devam ediyor" dedi.

Beraberindeki CHP Heyeti ile birlikte TESK Genel Başkanı Derviş Günday'a CHP'nin Esnaf Kurultayı'na yapmış oldukları katılım nedeniyle teşekkür ziyaretinde bulunan Baykal, CHP'nin 4 milyon nüfuslu esnaf kesimiyle dayanışma içinde olmak istediğini anlattı. Türkiye'de en sıkıntılı kesimlerin başında esnafların geldiğinin altını çizen Baykal, önümüzdeki dönemde CHP'nin iktidara gelmesi durumunda bu kesimin sorunlarının çözümüne öncelik vereceklerini belirtti. Hükümete yönelik eleştirilerini burada da sürdüren Baykal, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya girecek olan, emekli esnaf ve sanatkarlar, şirket ortakları ile çalışan emeklilerin, her ay asgari ücretin en az yüzde 33,5'i kadar destek primi ödemesi uygulamasını "şaşırtıcı" olarak niteledi. Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ve Türk insanının zor şartlar altında geçimini sağlayabildiğini anlatan Baykal, söz konusu uygulamanın sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığını bildirdi. Baykal, "Bu bir zulümdür. Kesinlikle kabul edilemez. Dünyanın hiçbir ülkesinde de böyle bir uygulamanın olduğunu zannetmiyorum. Bunu protesto ediyorum. Hükümet, sosyal güvenlik kuruluşları zarar ediyor diye nasıl gözünü emekli maaşlarına dikebilir?" şeklinde konuştu. Hükümeti, parlamento tarafından yapılan 'yanlışlığı', yine parlamentoda çözmeye davet eden Baykal, söz konusu düzenlemenin iptal edilmemesi durumunda CHP'nin iktidara geldiğinde yapacağı ilk için bu konuyu ele almak olacağını ifade etti. Baykal, "Kaynak ararken emekliye yönelmeyi kimsenin vicdanının kabul etmemesi lazım" diye konuştu.

Enflasyondan kaynaklanan farkların emeklilere ödenmesi konusunda Hükümetin direnç gösterdiğini de kaydeden Baykal, "Umut ediyorum ki bunlar mahkemede değil, parlamentoda düzelir" açıklamasında bulundu.

BAYKAL'DAN HÜKÜMETE AĞIR ELEŞTİRİ

Ziyaretin basına açık bölümünde Baykal ve Günday gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Baykal, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda AB'ye yaptığı teklifle ilgili soruyu yanıtlarken, AB'nin Türkiye'ye, tam üyelik konusunda atmış olduğu imzanın gereklerini yerine getirmesi konusunda baskı yaptığını belirtti. AB Zirvesi'nin 14-15 Aralıkta toplanacağını, zirve öncesinde de dışişleri bakanları toplantısı yapılacağını anımsatan Baykal, zirveye kadar baskılarla Türkiye'nin ödünler vermesinin beklendiğini savundu. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in, Türkiye'den bir altın gol beklediklerini söylediğini kaydeden Baykal, "Bu, tipik tehdit, baskı ve ültimatom yöntemiyle sonuç alma çabasıdır. Şimdi bu süreç işliyor. Biz bu süreç karşısında Türkiye'nin kararlı, net, belirlenmiş tavrını sürdürmeye devam etmesini beklerken, öyle anlaşılıyor ki, Türkiye'nin tutumunda esnemeler, gevşemeler, gerilemeler başlamıştır" değerlendirmesini yaptı.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı ve AB yetkilileri tarafından teyit edilen teklifte Türk Hükümeti'nin, Kıbrıs'ta bir havaalanı ve bir limanın açılması karşılığında Türkiye'nin de Rum gemilerine bir limanı ve havaalanını açabileceğini taahhüt ettiğini vurgulayan Baykal, "Burada Türkiye'nin yakın geleceğiyle, milli çıkarlarıyla ilgili fevkalade önemli bir kararın alınması söz konusu. Bu karar TBMM'de konuşulmamıştır. Ana muhalefet partisi olarak bizim bu konudaki pazarlıklardan haberimiz yoktur. Sanıyorum bu konuda görevli devlet kurumlarının tamamına yakınının da bu gelişmeden haberi yoktur. Başbakan ve Dışişleri Bakanı, kapalı devre bir tutumla Türkiye'yi çok büyük yanlış adımı atma noktasına getirmişlerdir" dedi.

Baykal, söz konusu adımın, Türkiye'nin Kıbrıs politikasında çok önemli bir kırılma noktası olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Güney Kıbrıs gemi ve uçaklarına bir havaalanı ve limanını açmasının, Güney Kıbrıs'ı tanıma noktasında atılmış çok önemli bir adım olacağının altını çizen Baykal, bir liman açmakla tüm limanların açılması arasında hem ticari hem de devletler hukuku açısından bir farkın bulunmadığını dile getirdi. Hükümet'in, Türkiye'nin ulusal çıkarlarını sahiplenip koruma iradesinin tartışmalı olduğunu da sözlerine ekleyen Baykal, AB ile ilişkilerde taviz verme politikasının hızla devam ettiğini söyledi. Baykal, "Türkiye bunu teklif ederek angaje olmuştur. Şimdi top artık Güney Kıbrıs Rum yönetimindedir. Güney Kıbrıs Rum yönetimi, gerekirse AİHM'den karar alır, bunun bir tanıma olduğuna dair. O süreç başlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title