Haberler

Ankara: Başbakan Erdoğan'dan 'Grip Salgını' Genelgesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kuş gribinin insandan insana bulaşma özelliği kazanarak yeni bir grip virüsünün oluşabileceğinin tahmin edildiğini belirterek, bir genelge ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak tedbirleri bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kuş gribinin insandan insana bulaşma özelliği kazanarak yeni bir grip virüsünün oluşabileceğinin tahmin edildiğini belirterek, bir genelge ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak tedbirleri bildirdi.

Başbakan Erdoğan, 'Küresel Bir Grip Salgını (Pandemi) Konusunda Yapılması Gereken Hazırlıklar' konulu bir genelge yayınladı. Gribin, her yıl sonbahar ve kış döneminde insanlar arasında salgın şeklinde görülen oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu belirtilen genelgede Türkiye ile birlikte bir çok ülkede tespit edilen kuş gribi hastalığının ise zaman içinde insandan insana bulaşma özelliği kazanabilecek yeni bir grip virüsünün oluşmasına neden olacağı ve dünya çapında çok büyük bir grip salgını (pandemi) yaratabileceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Başbakan Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelgede büyük bir nüfusu etkileyecek böyle bir salgın ihtimaline karşı kamu kurum ve kuruluşlarınca alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

"1- Sağlık Bakanlığınca hazırlanan 'Ulusal Pandemi Planı' internet ortamında www.grip.saglik.gov.tr. adresinde yayınlanmaktadır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve güncel duyurular bu sayfadan düzenli olarak yapılacaktır. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca, planın uygulanması konusunda Sağlık Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatınca ihtiyaç duyulacak her türlü katkı ve destek ivedilikle sağlanacaktır.

2- "Ulusal Pandemi Planı" doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüklerince "İl Pandemi Planları" hazırlanmıştır. Bu planlarda, olası bir salgın durumunda illerimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesi gereken görevler ve tedarik edilmesi gereken tıbbi malzemeler belirlenmiştir. Söz konusu planların uygulanması ve görevlerin yerine getirilmesi konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca gereken dikkat ve hassasiyet gösterilecek, bu konudaki hazırlıklara derhal başlanacaktır.

3 - Bir salgın durumunda hastaneler ve tedavi merkezleriyle birlikte kamu kurumlarında da sağlık hizmeti verilebilmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri ile işbirliği içinde çalışmalara başlanacak, tespit ve planlamalar doğrultusunda hazırlıklar tamamlanacaktır. Salgın durumunda vakaların ilk değerlendirmesini yapmak üzere İl Pandemi Planı kapsamında belirlenen kurumlarda birer sağlık birimi oluşturulacak, böylece bütün hastaların hastanelere başvurmasının önüne geçilerek sağlık hizmetlerinin aksamasına meydan verilmeyecektir.

4 - Küresel bir grip salgınında mevcut hastanelerin yataklı tedavi ihtiyacına cevap veremeyeceği düşünülerek, böyle bir salgından önce hangi kamu binalarının hastaneye dönüştürülebileceği planlanacaktır. Bu amaçla valiliklerin koordinasyonunda İl Pandemi Planı çerçevesinde gereken hazırlık çalışmalarına derhal başlanacaktır.

5 - Küresel bir grip salgınında Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi ve il kriz merkezleri Sağlık Bakanlığı'nın talebiyle devreye girecek ve kriz yönetimi başlatılacaktır.

6 - Hizmetlerin aksamadan yürütülmesi için, bütün kamu kurum ve kuruluşları tüm personelin görev tanımını yaparak görevde kalması gerekenlerin sayısını ve kritik düzeydeki personeli belirleyecekler, muhtemel bir salgın anında kamu hizmetlerinde herhangi bir aksaklığa yol açmayacak şekilde gerekli tedbirleri alacaklardır.

7 - Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilendirilmesi amacıyla merkezde Sağlık Bakanlığı, illerde ise valiliklerin koordinasyonunda il sağlık müdürlükleri tarafından bilgilendirme ve işbirliği toplantıları düzenlenecek, uygulamalar Sağlık Bakanlığı'nca yakından takip edilecektir".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title