Haberler

Ankara: Başbakan Erdoğan'a 'Sel' Raporu

AK Parti Diyarbakır Milletvekili İrfan Rıza Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Bölgesinde Yaşanan 'Sel Felaketine' İlişkin Bir Rapor Sundu. Yazıcıoğlu Hazırladığı Raporda Hükümeti 'Suistimallere' Karşı Uyararak, "Sel Felaketinden Nemalanmak İsteyenlere Malzeme Vermeyin" Dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili İrfan Rıza Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bölgesinde yaşanan 'sel felaketine' ilişkin bir rapor sundu. Yazıcıoğlu hazırladığı raporda hükümeti 'suistimallere' karşı uyararak, "Sel felaketinden nemalanmak isteyenlere malzeme vermeyin" dedi.

Yazıcıoğlu, 40'a yakın vatandaşın hayatını kaybetmesine ve büyük maddi hasara yol açan sel felaketinin ardından bölgeye yaptığı incelemeleri rapor haline getirerek, Başbakan Erdoğan'a sundu. Yazıcıoğlu raporunda, maddi zararların telafi edilmesini ve bölge halkına 'devlet baba' şefkatinin gösterilmesini isteyerek, psikolojik olarak halkın rahatlatılmasını talep etti. Hasar tespit komisyonlarının hızlı, adil ve kısa sürede sonuç veren çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizen Yazıcıoğlu, raporunda şu önerilerde bulundu:

"- Hasar tespit komisyonları suistimallere karşı adil bir şekilde çalışmalı

- Gerçek mağdurlar ile yalan beyanda bulunacak vatandaşların ayırt edilmesi ile ilgili bir sistem kurulmalı

- Sel yatağında ürününü toplayıp zarar beyan edenlere karşı dikkatli olunmalı, sadece sel yatağındaki arazisinde ekili ürünü bulunanlara zararları ödenmeli

- Zarar gören sanayi tesislerinin ve iş yerlerini zararları mahkemelerce de tespit edilmeli

- Hasarları tespit edilenlerin Bağ-Kur, SSK ve Maliye'ye olan prim ve borçları en az 6 ay süreyle faizsiz ertelenmeli

- Hasarı tespit edilen sanayi kuruluşları, tarımsal sulama tesisleri, meskun yerleşim birimleri ve iş yerlerinin geriye dönük elektrik borçlarının faizi silinmeli, ana borç 12 taksite bölünmeli

- Sele maruz kalan bölgelerdeki dere yatakları DSİ tarafından ıslah edilmeli, gerekli sayıda köprü ve menfez yapılmalı

- Yerel yönetimler imar planlarını gözden geçirerek, gerekli düzenlemeleri yapmalı

- Selden zarar gören pamuk üreticisine ürün destekleme primi ödenmeli

- Evleri hasar gören vatandaşlara en az 6 aya kadar kira yardımı yapılmalı ve kalıcı konut yapımına başlanmalı

- Hasar bedelleri en kısa sürede ödenmeli".

Yazıcıoğlu raporunda, tüm önlem ve çalışmalar ışığında bölgenin acısının paylaşılmasını, siyaset üstü ve insanlık olayı olan sel felaketinden nemalanmak isteyenlere malzeme verilmemesi uyarısında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title