Haberler

Ankara Baro Başkanı Feyzioğlu'na, 'garipoğlu' Sorusu (2)

Bu yıl 48'inci düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen '1'nci Antalya Kadın Zirvesi'nin 3 oturum halinde gerçekleştirilen toplantıların ardından sonuç bildirgesi açıklandı.

Ankara BARO BAŞKANI FEYZİOĞLU'NA, 'GARİPOĞLU' SORUSU (2)

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Bu yıl 48'inci düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen '1'nci Antalya Kadın Zirvesi'nin 3 oturum halinde gerçekleştirilen toplantıların ardından sonuç bildirgesi açıklandı. Zirvenin sonuç bildirgesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, gazeteci-yazar Zeynep Oral ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel tarafından açıklandı.

Bildirgeyi okuyan Zeynep Oral, "Kadına karşı şiddet, insan haklarının en ağır şekilde ihlali ve ayrımcılıktır. İnsanlığa karşı işlenen suçtur" dedi. Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve Kopenhag kriterleri gibi evrensel çağdaş kriterlere karşın, devletin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getiren Oral, bildirgedeki şu ifadelerin altını çizdi: "Türkiye'de her 3 kadından 1'i şiddete maruz kalmaktadır. Fiziksel şiddetle karşılaşan kadınların oranı yüzde 34'tür. Dünya Ekonomik Forumu'nun toplumsal cinsiyet eşitliği verilerine göre Türkiye, eşitliği sağlamakta 134 ülke arasında 126'ncı sıradadır. Son 7 yılda kadın cinayetleri yüzde 1400 artmış, son 6 ayda 26 bin aile içi şiddet olayı yaşanmış, 180 günde öldürülen kadın sayısı 130'a ulaşmıştır. 2005'den bu yana 4 bine yakın kadın, şiddete kurban gitmiştir."

Kadına yönelik şiddetin bu denli yaygın ve hızlı bir artış içerisinde olmasının sadece ekonomik, toplumsal ve kültürel nedenlerle, zihniyet, gelenek, görenek, eğitimsizlik ya da dinsel nedenlerle açıklanamayacağının belirtildiği zirvenin sonuç bildirgesinde 'Tümünün etkisi vardır ancak temel neden, bugüne dek iktidarların politik, ekonomik ve toplumsal ilişkilerde kadınlara karşı ayrımcılığı ve sömürüyü içselleştirmiş olmalarıdır' denildi.

Bunun yanısıra karar alma mekanizmalarında kadın bakış açısının yer almadığını, şiddeti ber taraf edecek bir politika geliştiremediği gibi onu uygulamaya sokacak mekanizmaların da kurulmamış olduğunun altını çizen sonuç bildirgesinde, 'Anayasada toplumsal cinsiyet eşitliğinin yer almasına karşın, hükümet politikalarında bu eşitliğe muhalefet eden anlayış, söylem ve eylemler egemendir' ifadesine yer verildi.

'Cumhuriyet kazanımlarından geriye değil ileriye zamanıdır şimdi' çağrısı yapan 1'nci Antalya Kadın Zirvesi sonuç bildirgesinde 'Ne Yapmalı?' sorusuna şu cevaplar sıralandı:

'Antalya Kadın Zirvesi, kadına yönelik şiddeti partiler üstü bir sorun olarak değerlendirmektedir. Devlet bu sorunun çözümünü bir devlet politikası olarak benimsemeli ve yaşama geçirmelidir. Kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek ve kadınları güçlendirmek için bilim ve araştırma kuruluşları, kadın konusunda çalışan sivil toplum örgütleri ve medya ile işbirliği yapılarak kurumsallaşmış bir devlet politikası oluşturulmalıdır. Bu politikanın ana ekseni Türkiye'de insan hak ve özgürlükleri, kadın- erkek eşitliği, her tür ayrımcılığın giderilmesi, akıl ve bilim yolu olmalıdır.'

Bu politika içinde kadına yönelik şiddet salt hukuksal boyutuyla değil, siyasi, ekonomik, sosyal psikolojik ve kültürel boyutlarıyla birlikte ve bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğine dikkat çeken bildirgede TBMM'nin İstanbul'da imzalanan Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi sözleşmesini 'ivedilikle ve çekincesiz' olarak onaylaması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bir an önce yasalaşması önerisinde bulunanan 1'nci Antalya Kadın Zirvesi, seçimle gelinebilecek her yere yüzde 50 kadın kotası istedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title