Haberler

Ankara: Bakanlar Kurulu Açıklaması (1)

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Fiş Toplama Uygulamasının 2007 Yılından İtibaren Kaldırılacağına İşaret Ederek, 2008'den İtibaren Asgari Geçim İndirimi Uygulamasına Geçileceğini Duyurdu. Çiçek, Ücretlinin Kendisi İçin Asgari Ücretin Yüzde 50'si, Çalışmayan Eşi İçin Yüzde 10'u, Çocukları İçinse Yüzde 5'i Oranında Vergi İndiriminin Söz Konusu Olacağını Bildirdi.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, fiş toplama uygulamasının 2007 yılından itibaren kaldırılacağına işaret ederek, 2008'den itibaren asgari geçim indirimi uygulamasına geçileceğini duyurdu. Çiçek, ücretlinin kendisi için asgari ücretin yüzde 50'si, çalışmayan eşi için yüzde 10'u, çocukları içinse yüzde 5'i oranında vergi indiriminin söz konusu olacağını bildirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantıda 3 kanun tasarısının ele alındığını söyledi. Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkındaki Kanun Tasarısı ile 70 YTL olan yurtdışına çıkış harcının 15 YTL'nin indirilmesinin öngörüldüğünü belirten Çiçek, yurtdışına çıkış yapacak 7 yaşını doldurmamış olanlarla yurtdışına ticari amaçlı sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatının bunun dışında tutulduğunu belirtti. Çiçek, vatandaşlara kolaylık olması amacıyla bundan sonra harçların bileti düzenleyenler tarafından tahsil edileceğini, bilet düzenlenmeyen durumlarda ise harcın makbuz mukabili tahsil edileceğini söyledi. Kamuoyunda Anadolu Yaklaşımı olarak bilinen KOBİ'lerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin kanun tasarısı olarak imzaya açıldığını açıklayan Çiçek, 31 Aralık 2005 tarihinden önceki borçların tasarı kapsamına alındığını söyledi. Çiçek, "Bunlar BDDK tarafından yapılan çerçeve sözleşmeler gereğince ilgili alacaklı kuruluşla borçlu KOBİ arasında, rızaya dayalı bir anlaşma çerçevesinde gerçekleşmiş olacak. İlgili bankayla borcunu yeniden yapılandıran KOBİ'lerin vergi ve sigorta borçları da yeni baştan değerlendirme konusu yapılabilecektir" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısında Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın da ele alındığını ifade eden Çiçek, bu tasarının ücretlilere vergi iadesi uygulamasına son vereceğini söyledi. 2006 yılında toplanan fişlerin geçerli olacağını ancak 2007 yılı başından itibaren fiş toplama uygulamasının kaldırılacağını kaydeden Çiçek, 2008 yılında asgari geçim indirimi uygulamasına başlanacağını açıkladı. Çiçek, kişinin kendisi için asgari ücretin yüzde 50'si oranında indirim yapılacağını, eşi çalışmıyorsa yüzde 10, çocukları içinse yüzde 5'erlik bir indirimin söz konusu olacağını belirtti. Fiş toplayan bir asgari ücretlinin bu yoldan elde ettiği gelirin aylık ortalama 32 YTL olduğuna işaret eden Çiçek, yeni uygulama ile bunun üzerinde bir gelirin sağlanacağını vurguladı.

"AFETE MARUZ KALAN İLLERE 5.2 TRİLYON LİRA YARDIM GÖNDERİLDİ"

Çiçek, toplantıda ayrıca Türkiye'nin çeşitli illerinde meydana gelen sel felaketlerinde zarar gören vatandaşlara getirilecek kolaylıklarla ilgili bazı kararlar alındığını dile getirdi. 15 Eylül-20 Kasım günleri arasında meydana gelen felaketlerde ürünlerinin, hayvansal varlıklarının ve seralarının en az yüzde 20'si zarar gören gerçek ve tüzel kişilerin Ziraat Bankası'na ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan tarımsal kredi borçlarının 1 Aralık 2006'dan itibaren 1 yıl süreyle faizsiz olarak erteleneceğini açıklayan Çiçek, bu süre zarfında sel afeti nedeniyle zarar gören illerde meydana gelen veya gelebilecek hasarlar nedeniyle çiftçilere 18 bin 700 ton buğday tohumluğu, 2 bin 600 ton arpa tohumluğu, 3 bin 700 küçük baş damızlık hayvanı teslim etme konusunda TİGEM'in yetkili kılındığını belirtti. Çiçek, TİGEM'in bu konuda yaptığı ve yapacağı her türlü iş ve işlemlerden kaynaklanan mal bedeli ve her türlü giderin görev zararı sayılarak Hazine tarafından karşılanacağını duyurdu. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından gerçek ve tüzel kişilere uygulanan tarımsal kredi faiz oranlarından yüzde 25 ila yüzde 60 oranında indirim yapılmak suretiyle tarımsal kredi kullandırılması, hayvansal üretim konusunda azami 50 bin YTL, diğer kredi konularında ise azami 250 bin YTL'ye kadar kredi açılması, işletme kredilerinin vadesinin 18 ay, yatırım kredilerinin vadesinin ise 5 yıl olarak uygulanmasını öngören bir kararın da alındığını söyleyen Çiçek, ayrıca bu süre içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik hükümleri çerçevesinde tarımsal amaçlı kooperatiflerin borçlarının 30 Kasım 2006 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle faizsiz olarak erteleneceğini kaydetti. Afet bölgesinde hububat primleri, yem bitkileri ve hayvancılık primlerinin ödemesinin öne çekileceğini, 17 Aralık'tan itibaren bu primlerin ödeneceğini anlatan Çiçek, 2007 yılı Nisan ayında ödenmesi planlanan doğrudan gelir desteği, mazot ve gübre desteği ödemelerinin de 2007 Şubat ayına çekildiğini bildirdi.

Afet bölgelerinde ağır ve orta hasarlı konutların yerine TOKİ tarafından konut yapılacağını ve bunların makul şartlarda hak sahiplerine teslim edileceğini ifade eden Çiçek, ağır ve orta hasarlı konutlarda oturanlara 6 aylık kira bedelinin devlet tarafından ödeneceğini açıkladı. Çiçek, Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından köylerdeki evleri hasar görenlere, yeni ev yapmaları konusunda yardım edileceğini kaydetti. Şu ana kadar afete maruz kalan illere 5.2 trilyon lira yardım gönderildiğini açıklayan Çiçek, ihtiyaç halinde yine gönderilebileceğini söyledi. Esnafın Halk Bankası'na olan borçlarının da 1 yıl süreyle erteleneceğini kaydeden Çiçek, vergi ve prim borçlarının da erteleneceğini, yapılan tespitlere göre esnafa karşılıksız olarak belli miktarlarda ödeme yapılacağını söyledi. Çiçek, afete maruz kalan bölgelerdeki belediyelerin her ay iller bankasından aldıkları paydan yapılan kesintinin Aralık ayından itibaren yüzde 40'dan yüzde 20'ye indirileceğini bildirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title