Haberler

Ankara: Bakan Tüzmen, Dış Ticaret Haftası Nedeniyle Basın Toplantısı Düzenledi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Artık Sadece İhracat Yapan Değil, Marka Üreten, Kaliteli Mal Satan Bir Ülke Haline Geldiğini Söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin artık sadece ihracat yapan değil, marka üreten, kaliteli mal satan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, Dış Ticaret Haftası nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. 30 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında dokuzuncusu kutlanacak olan Dış Ticaret Haftası çerçevesinde düzenlenecek etkinlikler hakkında basın mensuplarına açıklamada bulunan Tüzmen, etkinliklerin ortak amacının; dış ticaretin kalkınma sürecindeki taşıdığı önemi toplumun tüm kesimlerine anlatmak ve dış ticaret bilinci oluşturmak olduğunu ifade etti. Tüzmen, "Bu sene dokuzuncusunu kutlayacağımız Dış Ticaret Haftası artık kurumsal bir hafta oluyor" dedi. Dünya ülkelerine bakıldığında, özellikle son dönemde önemli gelişme sağlayan ülkelerin ihracatlarını artırmayı başaran ülkeler olduğunun görüldüğünü vurgulayan Tüzmen, Türkiye'nin de son yıllarda OECD ve Avrupa ülkeler içinde enyüksek ihracat artış oranını yakalayan ülke konumunda olduğuna temas etti. Tüzmen, uyguladıkları yapısal reformlar sonucunda ekonominin son dört yılda oldukça yüksek bir performans sergilediğini, bu süreçte dış ticaret önemli rol oynadığınısözlerine ekledi.

Dış Ticaret Haftası'nın Türkiye'de ilk kez 1998 yılında kutlandığını anımsatan Tüzmen, söz konusu yıl Türkiye'nin GSMH'nın 205 milyar dolar, dış ticaret hacminin GSMH'daki payının ise yüzde 35 düzeyinde olduğunu belirtti. Tüzmen, 2005 yılında sonunda GSMH içindeki dış ticaretin miktarının yüzde 52.7, 2006 yılının ilk yarısı itibariyle ise yüzde 61.1 seviyesine ulaştığını sözlerine ekledi.

Türkiye dış ticaretinin sektörel açıdan yapısal dönüşüm geçirdiğine de işaret eden Tüzmen, tekstil, giyim ve gıda ürünlerinin yanı sıra yüksek teknoloji yoğun ürünlerin ihracatta payının artığını kaydetti. Tüzmen, 2005 yılında 116.7 milyar dolar olarak gerçekleşen ithalatın yüzde 88'i ara mallar ithalatına dayandığını hatırlattı. Tüzmen, komşu ve çevre ülkeleri ile ticaretin gelişmesine önem verdiklerini, yüzde 2'lerde olan bu ülkelerle olan ticaret hacminin yüzde 32.5'e yükseldiğini kaydetti. Asya-Pasifik ülkelerine ihracatın bu yıl sonunda 2.5 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Tüzmen, Japonya, Hindistan ve ABD gibi ülkelere de özel önem verdiklerini dile getirdi.

Tüzmen konuşmasında, Türkiye'nin artık sadece ihracat yapan değil, marka üreten ve kaliteli mal satan bir ülke haline geldiğini de anlattı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title