Haberler

Ankara: Bakan Pepe, Aspestli Otopan Gemisinin Aliağa'da Sökülmesini Değerlendirdi

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Hollanda'dan gelen ve aspestli malzeme taşıdığı belirtilen Otopan isimli gemide bildirim dışında aspest bulunması durumunda, geminin geri iade edileceğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Hollanda'dan gelen ve aspestli malzeme taşıdığı belirtilen Otopan isimli gemide bildirim dışında aspest bulunması durumunda, geminin geri iade edileceğini bildirdi.

Bakan Pepe, Orman Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında Hollanda'dan gelen ve aspestli madde taşıdığı belirtilen Otopan isimli geminin İzmir Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde sökülmesine ilişkin haberlerle ilgili bilgi verdi. Pepe, Hollanda Çevre Bakanlığı'nın kendilerine bir notifikasyonla Otopan isimli gemi hakkında bilgi verdini ve bu bilgi notundaki bilgilerin Basel Sekreteryası'nın da kabul etmiş olduğu standartlardaki uluslararası bildirimin şartlarını taşıdığını söyledi. Pepe, bakanlık olarak, bu notifikasyonda bildirilen şartların geminin incelenmesi sonrasında birebir aynı olması halinde izin verebileceklerini bildirdiklerini söyledi. Ancak gemi yola çıkınca Hollanda Çevre Bakanlığı bu notifikasyonu gölgeleyecek bir takım çelişkili ifadelerin yer aldığı açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Pepe, bunun üzerine Türk Dışişleri aracılığıyla Hollanda Çevre Bakanlığı'ndan söz konusu belirsizliklerle ilgili daha net ve açık bir bilgi istediklerini kaydetti.

Bu arada Türk kamuoyunda da bir ton değil, 10-50 hatta 60 ton aspest emdirilmiş izolasyon malzemesi bulunduğuna dair bilgilerin gündeme geldiğini ifade eden Pepe, 15 Ağustos'ta Hollanda'nın gönderdiği notifikasyonun ikinci bir teyidini istediklerini ve cevap için de bir hafta süre tanıdıklarını söyledi. Bu teyidin henüz kendilerine gelmediğini belirten Pepe, "Hollanda Çevre Bakanlığı bize bir hafta içerisinde notifikasyonu teyit etmediği takdirde gemi Türk kara sularından dışarı çıkarılacaktır" dedi. Daha önceki uygulamalarda, notifikasyonda belirtilen hususların gemi millileşmeden ve henüz alargadayken, gemiye Çevre Orman İl Müdürlüğü'nden bir, gümrükten bir ve Liman Başkanlığı'ndan bir uzman olmak üzere 3 kişilik bir heyetin gemide incelemeler yaptığını ve incelemede notifikasyonla çelişen bir husus olmadığı takdirde geminin millileşmesinin yolu açıldığını anlatan Pepe, "Notifikasyonun teyidine dair yazımızın cevabını bekliyoruz. Sonsuza kadar beklemeyeceğiz. Çünkü Türkiye'nin bir takım acı tecrübeleri var. Bu acı tecrübelerin yaşanmasını arzu etmiyoruz. Teyit gelirse tamam, gelmezse gemi iade edilir" diye konuştu.

Bu ve benzer gemilerin sadece Aliağa'daki söküm tesislerinde değil, AB ülkelerinin birçoğunda yapıldığın belirten Pepe, bakanlığının teknik elemanlarından oluşan bir heyetle birlikte Aliağa benzeri tesislerde bir inceleme yaptıracağını, Türkiye'nin de çevre ve insan sağlığıyla teknik olarak AB'nin en gelişmiş tesislerinin standartlarında olmasını istediklerini kaydetti. Eksiklik varsa derhal giderilmesi gerektiğini belirten Pepe, "Aksi halde biz bakanlık olarak AB standartlarında olmayan bir tesiste AB ülkelerinin yapmadığı bir işi Türkiye'de de yaptırmayacağız" dedi. Pepe, teyit yazısının gelmesinin ardından heyetin gemide inceleme yapacağını belirterek, "Gemideki malzemelerle ilgili rakamlar 1 gram bile fazla çıkarsa gemi iade edilir" dedi.

Bir gazetecinin Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun 2 bağımsız denetçinin daha gemideki incelemelere katılma isteğini hatırlatması üzerine Pepe, açıklıktan yana olduklarını belirterek, "Bizim için mahsuru yok" dedi. Pepe, Fırtına Vadisi'nde yapılacak santralle ilgili olarak da, "Bizim Fırtına Vadisi'ne baraj ve santral yapımıyla ilgili yeni bir olumlu görüşümüz söz konusu değil" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title