Haberler

Ankara: Bakan Güler'in Akaryakıt Açıklaması

Türkiye'nin, İngiltere ile birlikte Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında akaryakıttan en fazla vergi alan ülke konumunda olduğu bildirildi.

Türkiye'nin, İngiltere ile birlikte Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında akaryakıttan en fazla vergi alan ülke konumunda olduğu bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın, benzine ve motorine uygulanan vergi miktarı, akaryakıtın dolar bazında maliyeti ve AK Parti döneminde akaryakıta ne kadar zam yapıldığına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesini cevapladı. Güler, 31 Mayıs 2006 tarihi itibariyle benzinin maliyetinin (litre) 0.502 dolar, 7000 ppm motorinin maliyetinin ise 0.531 dolar olduğunu ve bu fiyatların rafineri çıkış fiyatları olduğunu belirtti.

Bakan Güler'in verdiği rakamlara göre, benzin ve motorinin bir litresinden alınan ÖTV ve KDV dahil toplam vergi oranlarında Türkiye, İngiltere ile AB ve OECD ülkeleri arasında zirvede bulunuyor. Türkiye ve İngiltere kurşunsuz benzinde yüzde 64 vergi alırken, Fransa yüzde 62, Almanya yüzde 63, İtalya yüzde 60, İspanya yüzde 51, Japonya yüzde 46, Kanada yüzde 30 ve ABD yüzde 14 vergi uyguluyor. Motorinde ise, Türkiye yüzde 55, İngiltere yüzde 57 vergi alırken, Fransa yüzde 45, Almanya yüzde 48, İspanya yüzde 35, Japonya yüzde 34, Kanada yüzde 24 ve ABD yüzde 17 vergi uyguluyor.

Güler, 31 Mayıs 2006 tarihi itibariye Türkiye'de satışa sunulan bir litre 95 oktanlı kurşunsuz benzinin pompa fiyatının 2.87 YTL, 7000 ppm motorinin ise 2.28 YTL olduğunu ve bu fiyatların piyasada en büyük pazar payına sahip olan Petrol Ofisi'ne ait olduğunu vurguladı.

DYP'li Kandoğan'ın 'Dünyada en pahalı benzinin Türkiye'de satıldığı doğru mudur? Doğru ise, bu uygulamanın gerekçesi nelerdir?' sorusuna ise Güler, petrol ve petrol ürünlerinin temin edilmesinde ve vergilendirmesinde göz önünde tutulan kriterlerin her ülkede değişkenlik gösterdiğini ve kendine özgü ekonomik şartlar taşıdığını belirtti. Güler, bu bakımdan bir karşılaştırma yapmanın mümkün olmadığını ifade etti.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile akaryakıt fiyatlarının serbestleştirildiğini hatırlatan Güler, TÜPRAŞ tarafından serbest piyasa ekonomisi kapsamında İtalya borsasında oluşan fiyatlar baz alınarak her ürün için tavan fiyat tespit edildiğini ve bu fiyatların TÜPRAŞ tarafından EPDK'ya bildirildiğini belirtti. Bunu takiben Akaryakıt Dağıtım Şirketleri'nin bu fiyatlara kar marjlarını ilave ettikten sonra her ürün için tüketiciye uygulanacak fiyatları ayrıca tespit edip, bağlı bayilerine ve EPDK'ye bildirdiklerini kaydeden Güler, bu bağlamda 19 Kasım 2002 ile 1 Ocak 2005 tarihleri arasında kurşunsuz benzinde 15 defa artış, 5 defa indirim, 7000 ppm motorinde ise 15 defa artış, 6 defa indirim yapıldığını bildirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title