Haberler

Ankara: Bakan Gül'den Ab Sürecine İlişkin Değerlendirmeler

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Avrupa Birliği yolunun asfalt bir yol olmadığını belirterek, "Zor işleri başarmak hükümetlerin iradesine bağlıdır. Hükümetler buna birinci öncelik olarak bakıyorlarsa, zorlukların üstesinden gelirler. Yoksa günler geçer, yıllar geçer, trenler durur, kalkar gider ve büyük fırsatlar kaybolur. Hükümetimiz bu son trenin içinde olduğumuzun farkındadır. Büyük bir irademiz var, büyük bir bilincimiz var ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz" dedi. Gül, reform sürecinin yavaşladığı yönündeki eleştirilere de, "Bunları diyenler bilmeden, olup bitenleri takip etmeden konuşanlardır. Bizim demokratikleşme adına eksiklerimiz var, bunları bu süreç içerisinde yapacağız. Hükümetimiz karar aldı, 9. Uyum Paketi'ni de Meclis kapanmadan yasalaştıracağız" diye cevap verdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Avrupa Birliği yolunun asfalt bir yol olmadığını belirterek, "Zor işleri başarmak hükümetlerin iradesine bağlıdır. Hükümetler buna birinci öncelik olarak bakıyorlarsa, zorlukların üstesinden gelirler. Yoksa günler geçer, yıllar geçer, trenler durur, kalkar gider ve büyük fırsatlar kaybolur. Hükümetimiz bu son trenin içinde olduğumuzun farkındadır. Büyük bir irademiz var, büyük bir bilincimiz var ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz" dedi. Gül, reform sürecinin yavaşladığı yönündeki eleştirilere de, "Bunları diyenler bilmeden, olup bitenleri takip etmeden konuşanlardır. Bizim demokratikleşme adına eksiklerimiz var, bunları bu süreç içerisinde yapacağız. Hükümetimiz karar aldı, 9. Uyum Paketi'ni de Meclis kapanmadan yasalaştıracağız" diye cevap verdi.

Gül, AK Parti'nin 'Türkiye Bülteni' adlı dergisine Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi. AB'nin, Türkiye'nin neredeyse yarım asırdır içinde olduğu büyük bir proje olduğunu kaydeden Gül, bu süreçte Türkiye'nin tam üye olması için trenin birkaç kez durduğunu, istasyonda Türkiye'nin de binmesine fırsat verildiğini ancak bu fırsatın kaçırıldığını bildirdi. "Tren yürümüş gitmiş, artık bu son tren de önümüzden geçerken AK Parti iktidarı bu trene Türkiye'yi bindirmiştir" diyen Gül, 17 Aralık 2004 kararı ve 3 Ekim 2005 tarihindeki müzakereye başlama kararının Türkiye'yi AB trenine bindirdiğini kaydetti.

3 Ekim'den bugüne Türkiye'nin müzakere eden ülke statüsüne kavuştuğunu belirten Bakan Gül, "Bu yola giren, bu trene binen üstüne düşenleri yapınca istikamete mutlaka gider. Bunda hiçbir tereddüt yok. Bununla ilgili açıklamalar, anlaşmalar zaten hep ortada. Şimdi önemli olan Türkiye'nin bu süreci hızlandırması. Bu da Türkiye'nin üstüne düşeni en iyi yapmasıyla ilgilidir. Yoksa yine eski yıllarda olduğu gibi biz vaktimizi geçirirsek bu tren de istasyonda durur, o zaman bizi indirir istasyonda. Hükümetimiz bunun bilinci içerisindedir" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, önümüzdeki sürecin üç önemli ayağının bulunduğunu, bunlardan birinin demokratik reform sürecinin devam etmesi olduğunu açıkladı. Demokratik reform süreciyle ilgili 8 tane paket çıkartıldığını dile getiren Gül, 9. Uyum Paketi'nin de Meclis tatile girmeden önce yasalaşacağını bildirdi.

AK Parti hükümetinin reformist bir hükümet olduğunun altını çizen Gül, Türkiye'de çok köklü değişikliklere imza attıklarını ifade etti. Reformist bir siyasi hareket olmak, böyle bir etiketi almanın kolay olmadığına dikkati çeken Gül, muhafazakar bir parti olarak Türkiye'de böyle köklü reformlara imza atmış olmanın partiye çok büyük bir onur verdiğini vurguladı. Bu reform sürecinin Türk halkının en üst demokratik standartlara ulaşmasıyla ilgili olduğunu ifade eden Gül, bunun Türk halkının hakkı olduğunu belirtti.

Sürecin ikinci önemli ayağını Avrupa hukukunun Türkiye tarafından üstlenilmesi olarak açıklayan Gül, 35 konu başlığında Avrupa'nın herhangi bir ülkesinin hizasına gelmeyi amaçladıklarını kaydetti. Gül, bu konuda hükümet olarak dikkatli hareket ettiklerini kaydetti.

HÜKÜMET AB KANALI KURUYOR

Sürecin üçüncü ayağının iletişim olduğuna işaret eden Bakan Gül, "İletişim de gerek içeride iletişim gerekse Türkiye dışında AB ülkelerindeki halkı aydınlatmak. Bu konuyla ilgili birçok toplantılar, birçok çalışmalar yapıldı. Birçok profesyonellerden faydalanıyoruz" dedi. Gül, bu çerçevede Türkiye içerisinde de halkın bilgilendirilmesiyle ilgili AB Genel Sekreterliği içerisinde AB İletişim Kurumu kuracaklarını açıkladı. En öncelikli hedeflerinin Avrupa Birliği ile ilgili bir televizyon kanalını devreye sokmak olduğunu belirten Gül, bu konuda TRT'den yararlanacaklarını, gelişmeler konusunda halkı aydınlatacaklarını vurguladı. Bununla ilgili temasların devam ettiğini anlatan Gül, yakında çalışmanın hayata geçirileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Gül, önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritasına ilişkin Devlet Bakanı Ali Babacan ve tüm bakanlıkların müsteşarları, AB'den sorumlu müsteşar yardımlarıyla bir toplantı yaptıklarını hatırlattı. Toplantıda Merkez Bankası'ndan YÖK'e kadar tüm bütün bağımsız kurumların, kamu kurumlarının başkanlarının da hazır bulunduğunu belirterek, toplantıda tüm kurumlara ve bakanlıklara 'Kısa, orta ve uzun dönemde Avrupa müktesebatıyla ilgili çıkartacağınız kanunları veya alacağınız idare tedbirleri öncelik sırasına göre tek tek yazın ve bunlarla ilgili takvim belirleyin' talimatı verdiklerini bildirdi. Gül, bu çalışma doğrultusunda detaylı bir yol haritası hazırlayacaklarını kaydetti.

Hangi bakanlığın, hangi kurumun ne yapacağı ve atılacak adımların hangi tarihe kadar bitirileceğini tespit edeceklerini vurgulayan Gül, AB Komisyonu'nun Ekim ayında açıklayacağı İlerleme Raporu'nun çok iyi çıkmasını ümit ettiklerini, Türkiye'nin bu şekilde önünün daha açık olacağını bildirdi.

"Avrupa Birliği yolu asfalt bir yol değildir" diyen Bakan Gül, zor işleri başarmanın hükümetlerin iradesine bağlı olduğunu vurguladı. Gül, "Hükümetler buna birinci öncelik olarak bakıyorlarsa, bu konuda çok iradeli davranıyorlarsa, zorlukların üstesinden gelirler. Ama öyle bakmıyorlar ve bu bilinç içerisinde değillerse günler geçer, yıllar geçer, trenler durur, kalkar gider ve büyük fırsatlar kaybolur. Şimdi hükümetimiz bu son trenin içinde olduğumuzun farkındadır. Büyük bir irademiz var, büyük bir bilincimiz var ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Onun için de gerek 9. Reform Paketi'ni gerek müktesebatla ilgili reformları süratli bir şekilde ve en iyi şekilde tamamlayacağız" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Gül, Türkiye'nin müzakere sürecinde yavaşlama olduğu yönündeki eleştirilere de şöyle cevap verdi:

"İçeride ve dışarıda 'Türkiye'de reform süreci durdu, Türkiye'de hükümet bu heyecanı kaybetti' diye bazı sözler var. Bunları diyenler bilmeden, olup bitenleri takip etmeden konuşanlardır. Biz bir taraftan 9. Reform Paketi'ni açıklıyoruz, burada çok önemli kanunları geçirmeye başlamışız, çok önemli imzaladığımız uluslararası sözleşmeleri onaylamaya başlamışız. Hala reform sürecinin yavaşladığından bahsediyorlar. Dolayısıyla bu doğru değil. Bunda çok inançlı ve kararlıyız. Bu süreç daha devam edecek. Çünkü bizim demokratikleşme adına eksiklerimiz var, bunları bu süreç içerisinde yapacağız. Hükümetimiz karar aldı. Meclis kapanmadan önce bunlar gerçekleşecek, bununla da onur duyuyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Türk Bayrağı Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title