Haberler

Ankara: Bakan Gül-alman Dışişleri Bakanı Steinmeier Görüşmesi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Viyana'daki toplantıda İran'a sunulan paketin önemli bir fırsat olduğunu belirterek, İran'ın bu teklifi soğukkanlılıkla değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Gül, dün akşam İran Dışişleri Bakanı Mottaki'yi telefonla arayarak söz konusu paketi hemen reddetmemelerini, işin özüne bakmalarını önerdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Viyana'daki toplantıda İran'a sunulan paketin önemli bir fırsat olduğunu belirterek, İran'ın bu teklifi soğukkanlılıkla değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Gül, dün akşam İran Dışişleri Bakanı Mottaki'yi telefonla arayarak söz konusu paketi hemen reddetmemelerini, işin özüne bakmalarını önerdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, İran konusunda son çabaları daha öncekilerden neden daha başarılı bulduğunu sorması üzerine Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, 6 ülkenin katılımıyla ortaya çıkan bu öreninin İran tarafından çok ciddi olarak değerlendirileceği kanısında olduğunu belirterek, ABD'nin doğrudan müzakerelere katılımı konusundaki önerisinin de İran'ın kararını olumlu yönde etkileyeceğini ümit ettiğini söyledi. "Bu paket İran'a yapılan son öneri mi?" soruna Alman Dışişleri Bakanı, söz konusu paketin içeriğinin kamuoyuna açıklanmaması, İran hükümetinin tarafsız okuması konusunda karar aldıklarını belirterek, "Ümidimiz, sorunun diplomatik yollarla çözülmesi, bu olayın tırmanmaması yönünde" dedi.

Bir gazetecinin İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Mottoki ile telefon görüşmesinde İran'ın bu konuyla ilgili son izlenimlerini sorması üzerine Gül, bölgedeki gerginliğin sadece İran'ı değil Türkiye'yi ve bölgeyi de yakından ilgilendirdiğini belirterek, bundan dolayı Türkiye'nin olayın diplomatik yollarla çözümü için elinden geleni yaptığını hatırlattı.

Diplomatik çözüm için dün İran Dışişleri Bakanı Mottoki'yi aradığını söyleyen Gül, "Açılacak pakette tepkilerinin hemen reddolmamasını, iyi değerlendirmelerini, soğukkanlı olmalarını, işin özüne bakmaları gerektiğini söyledik" diye konuştu. Gül, şöyle konuştu:

"Ümit ediyoruz, bu fırsat kaçırılmayacaktır. Yeni bir fırsat ortaya çıktığı. Bunun en iyi şekilde taraflar arasında değerlendirilerek, diplomatik çözümün mümkün olacağı kanaatindeyiz. Çok kritik bir noktadayız. Yeni fırsatlar var ortada. Paketi soğukkanlılıkla değerlendirilmesi gerektiğini İran'la paylaştık. Şimdi soğukkanlılıkla hareket etme zamanı. Ümit ediyorum ki bu fırsat değerlendirilecektir."

İran'ın paket sonrası ilk açıklamalarının olumsuz yönde olduğuna ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Steinmeier, İran'ın tüm açıklıkla öreninin içeriğinin bilincinde hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Bu önerinin İran tarafından henüz değerlendirilmesi yapılmadı. İran'ın sorunu tırmandırmamasının kendi yararına olduğunun bilincinde olduğunu ümit ediyoruz. Ve bölgedeki tüm ülkelerin de buna destek olacağından eminiz" diye konuştu.

Öte yandan, Dışişleri yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ankara'yı ziyaret ettiği önceki gün Rice`in Gül`ü arayarak "Diplomatik çözüm için destek olmanızı bekliyoruz" dedi. Bunun üzerine Gül`ün dün akşam saatlerinde İran Dışişleri Bakanı Mottaki'yle telefonla arayarak, Türkiye'nin İran'ın nükleer faaliyetlerıyla ilgili soruna her zaman diplomatik çözüm bulunmasından yana olduğu görüşünü dile getirdiği ve ABD'nin görüşme teklifinin hemen reddedilmemesi, işin özünün kaçırılmaması gerektiğini söylediği öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title