Haberler

Ankara: Bakan Aksu'dan "Bayramda Alınacak Trafik Tedbirleri" Genelgesi

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Kurban Bayramı ve Yılbaşı Tatilinde Alınacak Trafik Tedbirleri" ile ilgili olarak 81 İl Valiliği'ne bir genelge yayımladı.

İçişleri Bakanı Aksu genelgesinde, özellikle uzun süreli bayram tatillerinde, şehirlerarası karayollarında trafik yoğunluğuyla birlikte trafik kazalarının arttığını, bu kazalar sonucunda birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini, yaralandığını veya sakat kaldığını ve kazaların ekonomik boyutunun da bir diğer sorun olarak ortaya çıktığını belirterek, "Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz Ramazan Bayramını da içine alan tatil süresince alınacak trafik tedbirleri konusunda illerimiz uyarılmıştı. Ancak, 21-25 Ekim 2006 tarihleri arasındaki 5 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince 71 ölümlü trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 97 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 212 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu kazalar değerlendirildiğinde yerleşim yerinde 35, yerleşim yeri dışında 36 ölümlü kaza meydana geldiği, bu kazalarda vatandaşlarımız en çok bayram tatilinin ilk ve son günlerinde can kaybına uğradığı görülmüştür" dedi.

Aksu, bu kazaların, araçların hızının yol ve hava şartlarına uydurulmaması, trafik güvenliğiyle ilgili kurallara uyulmaması, şerit ihlali ve kavşaklarda geçiş önceliğine uyulmaması gibi nedenlerden ve genellikle tek araçlı olarak meydana geldiğini kaydetti. Bakan Aksu, yılbaşı ve Kurban Bayramı süresince karayollarında vatandaşların rahat ve huzur içinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla, personel tarafından her zamankinden daha etkin, duyarlı ve titiz davranılarak, mevcut trafik denetimlerine ek olarak otoyollar ve devlet karayollarında alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

"- Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin; takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca, karayolu güzergahlarında da otobüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecektir. Güzergah üzerinde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak, far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek, yangın söndürme cihazı ve ilkyardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (zincir, takoz, çekme halatı vb.) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacaktır.

- Kar yağışı olması halinde, TIR türündeki araçlarla gerek görülmesi halinde ağır tonajlı diğer araçların, uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı, hava ve yol şartları normale dönünceye kadar bekletilmesi ve trafikte seyreden diğer araçların mutlak suretle kar tipi lastiklerle ya da zincir takarak yola devam etmeleri sağlanacaktır. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarından veya kiralama suretiyle çekme araçları temin edilecek ve tatil süresince önem arz eden yol kesimlerinde ve Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliklerinde hazır bekletilecektir.

- Trafik kontrollerinde aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir. Ayrıca, yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki Bölge Trafik Denetleme istasyon Amirlikleri de dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır.

- Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimler kararlılıkla sürdürülecektir.

- Yılbaşı gecesi alkol denetimlerine ağırlık verilerek, denetimlerde belirlenen limitlerin üzerinde alkol aldığı tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak, araçları alkolsüz başka bir sürücünün bulunmaması durumunda, trafik kuruluşlarımıza ait park yerlerinde veya yediemin otoparklarda muhafaza altına alınacak ve araç sürücüsü ile araçta bulunan diğer şahıslar, mahallinden temin edilecek ticari araçlarla, gidecekleri yerlere gönderilecektir.

- Kurban Bayramı ve yılbaşı tatili süresince video kamera radarlı ekip araçlarının 24 saat esasına göre (geceleri aydınlatılmış meskun mahallerde) faaliyet göstermesi sağlanacaktır.

- Denetimler, yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle çevirme noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacaktır.

- Trafik kuralını ihlal nedeniyle kendisine ceza tatbik edilecek sürücüler ekip otosuna kesinlikle gönderilmeyecek, ceza makbuzu kesilmesi, tutanak tutulması vb. işlemler durdurulan ve denetime tabi tutulan aracın yanında tamamlanacaktır.

- Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde (Bolu Dağı gibi) yoğun kar yağışı, buzlanma ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında (Bolu ve Düzce İlleri) koordinasyon sağlanarak, gerekli tedbirler ivedilikle alınacaktır.

- Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak ayrıca, 155 ve 156 telefon hattını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım sağlanacaktır.

- Şehirlerarası karayollarında her 30 km.ye bir ekip otosu düşecek şekilde planlama yapılarak, gerekiyorsa bölge trafik ekiplerinin şehiriçi trafik ekipleri ile takviye edilmesi sağlanacak ve bu ekiplerin seyir halinde görevlendirilmesi konusuna özen gösterilecek olup, trafik personeli maç, konser toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafik tanzim ve de(zincir, takoz, çekme halatı vb.) olmayan araçların eksikliklerüzeni amacıyla görevlendirilecektir. Ayrıca, ekte gönderilen forma görevlendirilen ekipler kaydedilerek, 20 Aralık 2006 tarihine kadar EGM Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığının e-posta adresine gönderilecektir.

- Tatil süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıntısına gidilmeyecektir.

- Bayram öncesinde kurbanlık hayvanların yoğun bir şekilde il ve ilçeler arasında sevk işlemleri gerçekleşeceğinden, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri personeli ve veteriner hekimlerin yapacakları kontrollerde, talepleri halinde kendilerine yardımcı olunacaktır.

- Şehiriçi trafik kuruluşlarımız tarafından şehir içlerinde trafik yoğunlunun artacağı düşünülen Arefe günü önemli kavşaklarda, hayvan pazarları ve büyük alışveriş merkezleri civarında ayrıca, vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları mezarlıklar civarında da gerekli trafik tedbirleri alınacaktır.

- Yılbaşı gecesi, vatandaşlarımızın trafikle ilgili müracaatlarını değerlendirmek ve trafikle ilgili alınan bütün tedbirleri denetlemek amacıyla bir Şube Müdürü veya rütbeli personel görevlendirilecektir.

- Görevlilerimiz; kılık ve kıyafetleriyle ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterecekler, sürücülere hitap ederken kararlı olacaklar, halkla ilişkileri zedeleyen polemik ve tartışmalara girmeyeceklerdir.

- Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir sebeple karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durum en seri şekilde EGM Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Birimi'nin 0 312 412 25 92 No'lu telefon veya 0 312 468 91 43 No'lu faksına bildirilecektir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title