Haberler

Ankara: Ato'dan "İşte Türk Genci" Raporu

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde büyük bir avantaj olarak görülen genç nüfusun iş durumunu mercek altına aldı. Hazırlanan rapora göre, genç nüfus, işsizliğin pençesinde geleceğe dair umutlarını kaybetmiş durumda.

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde büyük bir avantaj olarak görülen genç nüfusun iş durumunu mercek altına aldı. Hazırlanan rapora göre, genç nüfus, işsizliğin pençesinde geleceğe dair umutlarını kaybetmiş durumda.

ATO tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İşgücü İstatistikleri veri tabanından yararlanılarak hazırlanan "İş'te Türk Genci" adlı rapor, Türkiye'de her 100 işsizin 32'sinin gençlerden oluştuğunu gözler önüne serdi. Rapora göre, 2006 Nisan ayı itibariyle Türkiye'deki toplam işsiz sayısı 2 milyon 436 bini buldu. Bu rakamın 785 bini, 15-24 yaş grubundaki gençlerden oluşuyor. 785 bin genç işsizin 531 bini erkek, 254 bini ise kadın olarak açıklandı. 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 17.8 olarak tespit edilirken, bu oran Türkiye tarihinin en büyük krizinin yaşandığı 2001 yılındaki yüzde 16.2'lik oranı geçti.

"İş arama girişimlerinden sonuç alamayan gençler umudunu kaybedip iş aramaktan vazgeçiyor" değerlendirmesinin yapıldığı raporda, Türkiye'de 785 bin genç işsizin yanı sıra 721 bin de iş aramayan ama çalışmaya hazır olan genç bir kesim olduğu vurgulandı. raporda, tüm bu rakamlarla birlikte genç işsiz sayısının 1.5 milyonu geçtiği belirtildi. Rapora göre, iş aramayan ancak bir iş verildiğinde çalışmaya hazır olan 721 bin gençten 285 bini iş bulma umudunu tamamen yitirdiği için pes etti.

ATO'nun hazırladığı rapora göre, genç işsizlerin yüzde 72'si kentlerde yaşıyor. Her 100 genç işsizin 32'si kadın, 68'i ise erkek. İş arama konusunda kadınların daha çekingen davrandıkları belirtildi. 531 bin genç erkek ve 254 bin genç kadın iş ararken, büyük bir kısmı iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayan fakat kendisine iş verildiğinde çalışmaya hazır 359 bin genç erkekle 363 bin genç kadın bulunuyor. Türkiye'de 15-24 yaş grubundaki 12 milyon 118 bin gencin 3 milyon 614 bini çalışıyor, 3 milyon 790 bini okula gidiyor, 4 milyon 714 bini ise ne okula gidiyor ne çalışıyor. Raporda, genç nüfusun yüzde 31'inin öğrenci, yüzde 30'unun çalıştığı yüzde 39'unun ise atıl durumda olduğu kaydedildi. Atıl olma durumu cinsiyete ve yöreye göre de büyük farklılık gösteriyor. Atıl genç nüfusun yüzde 72'sini kadınlar oluşturuyor. Toplam genç erkek nüfusunun yüzde 22.7'si atıl durumdayken, bu oran genç kadınlarda yüzde 54.2 olarak görülüyor. Atıl gençlerin yüzde 62'si kentlerde yaşıyor. Oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koyan rapora göre, çalışmayan ve bir okula devam etmeyen 4 milyon 714 bin gencin 2 milyon 184 bini ev işi yapıyor, 785 bini iş arıyor, 721 bini çeşitli nedenlerle iş aramıyor ama çalışmaya hazır. 101 bini mevsimlik çalışıyor, 159 bini çalışamaz halde, 765 bini ise diğer kategorisinde değerlendiriliyor. Atıl genç nüfusun yüzde 17'si iş arıyor, yüzde 15'i de bir iş verildiğinde çalışmaya hazır. Bu durum cinsiyete göre farklılık gösteriyor. Her 100 atıl genç erkeğin 67'si ya iş arıyor ya da iş verildiğinde çalışmaya hazır. Her 100 atıl genç kadının ise 65'i ev kızı.

ATO Başkanı Sinan Aygün, rakamların endişe verici olduğunu vurgulayarak, "4 milyon 714 bin gencimiz başkalarına bağımlı yaşıyor. Bir başka ülkede böylesine büyük bir nüfus atıl durumda olsaydı devletin bütün birimleri alarma geçerdi. Biz ise oturmuş borsa, faiz, para konuşuyoruz" dedi. Türkiye nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan kadınların durumunun da vahim olduğunu kaydeden Aygün, "Her 100 atıl genç kadının 65'i ev kızı. İşe almada gençlere, özellikle de kadınlara pozitif ayrımcılık şart" ifadesini kullandı. Genç işsizlerin durumunun acil olarak ele alınması gerektiğine dikkati çeken Aygün, şunları dile getirdi:

"Ya gençlere iş olanakları yaratacağız ya da bu durumun toplumsal sonuçlarına katlanacağız. Büyük Atatürk'ün ülkeyi emanet ettiği gençler, anne babalarının eline bakıyor, ailelerinden aldıkları harçlıklarla geçiniyor. Ulu Önder, 'Türk öğün, çalış, güven' diyor. Gençlerimizin ne övünülecek bir eğitimi, ne çalışacak işi, ne de güvenecek bir geleceği var. Övüneceğimize dövünelim."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title