Haberler

Ankara: ATO'dan Belediye Gelirleri Kanun Tasarısına Tepki

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı'nın Bazı Vergilerin Kapsamını Genişletmenin Yanı Sıra Yeni Vergiler de Getirdiğini Öne Sürdü. Aygün, Vatandaşların "Kaz Kesme Vergisi" Gibi Yeni Vergilerle Tanışacağını Belirterek, "Her Bir Yeni Vergi İçin Dava Açacağız" İfadesini Kullandı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı'nın bazı vergilerin kapsamını genişletmenin yanı sıra yeni vergiler de getirdiğini öne sürdü. Aygün, vatandaşların "kaz kesme vergisi" gibi yeni vergilerle tanışacağını belirterek, "Her bir yeni vergi için dava açacağız" ifadesini kullandı.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı'nın bazı vergilerin kapsamını genişletmenin yanı sıra yeni vergiler de getirdiğini ifade ederek, Maliye Bakanlığı'nın "Yeni vergi yok" iddiasının doğru olmadığını vurguladı.

Aygün, "'Yeni vergi yok' demek Maliye Bakanları'nın yerleşik raconudur. Maliye Bakanı 'Yeni vergi yok' diyorsa, bilin ki vardır. Tasarıya göre vatandaşın içtiği şişe suyuyla damacana suyuna bile vergi geliyor. Tasarının altında sayın bakanın da imzası var. Kaz mı tavuk mu, yakında ortaya çıkar" dedi.

ATO Başkanı Aygün, kanun tasarısının belediyelere kaynak sağlamak amacıyla hazırlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Batık bankalardan sonra batık belediyelerin yükünü de vatandaşa ödetecekler. Batık bankalar için cebimizden 55 milyar dolar çıktı. Belediyelerin Hazine garantili borçları 13 milyar doları buluyor. Yeniden yapılandırmaya rağmen borçlarını ödeyemiyorlar. Hükümet, belediyelerin borcunu ödemek için gözünü vatandaşın cebine dikti. Belediyeler de vatandaşın yoluna göre emlak vergisi belirliyor. Ev sokaktaysa ayrı vergi, caddedeyse ayrı vergi, köşe başındaysa ayrı vergi belirliyor. Belediyeler yol, maliye kaz kesiyor."

OTOPARK HARÇLARI NEREYE GİTTİ?

ATO Başkanı Aygün, tasarıya göre, cadde ve sokağa ya da evinin önüne aracını park edenlerden "otopark vergisi" alınacağını, aracını geçici olarak belediyenin belirlediği cadde ve sokaklara park edenlerden ise "park ücreti" alınacağını bildirdi. Aygün, "Sokaklar ve caddeler mafya tarafından otopark haline getirilmiş durumda. Otoparklar yapmak, mafyayla mücadele etmek yerine mevcut durumu koruyacak bir düzenleme yapılıyor. Binaların inşası sırasında belediyelere otopark harcı adı altında yüklü miktarlarda paralar ödüyoruz. Bu paralar nereye gidiyor? Belediyeler bu paralarla neden otopark yapmıyor?" diye sordu.

Türkiye'nin turizmde kötü bir sezon yaşadığına dikkati çeken Aygün, Avrupa'nın 3 katı kadar KDV ödeyen turizmcilerin indirim beklerken "konaklama vergisi" adı altında yeni bir vergiye muhatap olacaklarını kaydetti. Aygün, otel, motel, pansiyon gibi konaklama tesislerinden ciro üzerinden yüzde 3 oranında vergi alınacağını belirterek, "Turizmci kar da etse, zarar da etse bu vergiyi ödeyecek" dedi.

Aygün, eğlence vergisinin kapsamının genişletildiğini, yeni düzenlemeye göre internet kafelerden günlük 5 YTL, kahvehane ve kafelerden günlük 4 YTL, bar, gazino, pavyon, gece kulübü gibi eğlence yerlerinden ise günlük 80 YTL para alınacağını vurguladı.

Sinema, konser, lunapark, at yarışı ve araba yarışı gibi eğlencelerden de yüzde 10 oranında vergi alınacağını anlatan Aygün, "Bütün bu vergiler vatandaşın ödeyeceği hesaba, alacağı bilete yansıyacak. Vatandaşın dışarıda eğlenmesi artık hayal olacak. Neredeyse evinde eğlenenlerden de vergi alacaklar" diye konuştu.

Aygün, hükümetin bazı vergileri tasarıya koymayı unuttuğunu belirterek, "Hükümet yeni vergiler icat etmiş ama kaldırımda yürüme vergisini, karşıdan karşıya geçme vergisini, gözünün üstünde kaşın var vergisini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma vergisini unutmuş. Onları da biz hatırlatıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Metro ve park gibi hizmetler götürülmesi nedeniyle değer kazanan bina arsa ve arazilerden "rant vergisi", kanalizasyon ve su tesislerinin kapasitelerinin artırılması halinde ise "katılım payı" alınacağını belirten Aygün, "Vatandaş belediye hizmetleri için zaten vergi ödüyor. Şimdi aynı hizmet için başka isim altında ikinci kez vergi talep ediliyor. Vatandaşa hizmet, vatandaşa eziyete dönüştü" değerlendirmesini yaptı.

Yeni düzenleme çerçevesinde emlak vergilerine de yüzde 2 bine varan oranlarda zam yapıldığını söyleyen Aygün, "Kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınacağı durmadan vatandaşın sırtına yük bindiriliyor. Enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak belirlendiği 2007'de emlak vergileri yüzde 50 oranında artırılacak" açıklamasını yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title