Haberler

Ankara: Ato Başkanı Aygün'den Büyüme Rakamına Tepki

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, Türkiye'nin büyümesinin, ithalata bağlı bir büyüme olduğunu savunarak, "Bu Gayrı Safi Milli Hasıla, Milli Hasıla değil, Gayrı Milli Hasıla'dır" dedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, Türkiye'nin büyümesinin, ithalata bağlı bir büyüme olduğunu savunarak, "Bu Gayrı Safi Milli Hasıla, Milli Hasıla değil, Gayrı Milli Hasıla'dır" dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ikinci çeyrekte yüzde 8.5, ilk 6 ayda ise yüzde 7.5 büyüme gerçekleştirdiğinin açıklandığını hatırlattı. Rekor dış ticaret açığı ve rekor cari açıkla, ithalat cenneti haline gelerek büyümenin hiçbir anlamı ve sağlıklı yönünün olmadığını öne süren Aygün, şunları söyledi:

"Bu ülke büyüdüğünde toplumun her kesiminin yüzünün gülmesi gerekir. Vatandaşın 'Zenginleştik, bu zenginleşmeden biz de payımızı alacağız' diyebilmesi gerekir. Ancak Türkiye büyüyor, vatandaş katıla katıla gülüyor. Çünkü büyüme halka yansımıyor. Vatandaş diyor ki; galiba, Türkiye'nin değil de Almanya'nın, Çin'in, Japonya'nın büyüme rakamları açıklandı. O nedenle, ithalatla yakalanan bu hasıla Gayrı Safi değil, Gayrı Milli Hasıla'dır."

İthalata ek olarak Türkiye'nin inşaatla, konutla, konutlara verilen kredilerle büyüdüğünü, bu anlamda halkın borcunun da milli gelirle birlikte arttığını ileri süren Aygün, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.5 olan sanayideki büyüme hızının ikinci çeyrekte yüzde 10.5'e yükselmesinin sanayide bir kıpırdanmanın işareti olduğunu ancak, sanayideki bu büyümenin ticaret sektörüne yansımadığını savundu. Aygün, "Türkiye tarım, sanayi ve ticaretle değil, konutla, kazma kürekle, cam, çerçeveyle büyümeye devam ediyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir'in yetişmiş uzman sıkıntısı nedeniyle, yeni Milli Gelir hesabına geçemedikleri için, kurum olarak kamuoyu ve uluslararası kurumlara karşı mahcup olduklarını açıkladığına da değinen Aygün, "Zaman zaman bu kurumumuzu mahcup oldukları konuda eleştiriyoruz. Amacımız bu kurumumuzu yıpratmak değil, iyiye ve doğruya yönlendirmektir. Alınmasınlar, gücenmesinler. Ellerini çabuk tutsunlar. Bir an evvel çağdaş bir milli gelir hesabına geçsinler. Geçsinler ki, rakamların da yorumların da ayakları yere bassın, kafalarda soru işareti kalmasın" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title