Haberler

Ankara: Aski'den Ankara'ya Kavşakkaya Barajı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 'En Büyük Projelerimizden Biri' Dediği, Büyükşehir Belediyesi Aski Genel Müdürlüğü'nün Öz Kaynaklarıyla Yaptırılan Kavşakkaya Barajı'nın Yapımında Sona Gelindi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 'en büyük projelerimizden biri' dediği, Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü'nün öz kaynaklarıyla yaptırılan Kavşakkaya Barajı'nın yapımında sona gelindi.

2005 Nisan ayında ilk kazması vurulan ve Ankara'ya 50 kilometre uzaklıkta olan Kavşakkaya Barajı'nda son aşamaya gelindi. Barajın yüzde 96 seviyesi tamamlandı. Yüzde 85'i dolgu oldu. Baraj, 2007 yılında Ankaralılar'ın hizmetine girecek. ASKİ yetkilileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kavşakkaya Barajı sayesinde burada biriken suyu Kurtboğazı Barajı'na aktaracakları bildirdi. 22 ay gibi kısa bir sürede ASKİ'nin kendi çalışan ve araçlarıyla bir baraj devrimi gerçekleştirdiklerini söyleyen yetkililer, hedeflerinin Mart ayında baraj çalışmalarının tamamını bitirmek olduğunu bildirdi.

Ocak ayından itibaren Kavşakkaya Barajı'nda su tutma işlemlerinin başlayacağını anlatan yetkililer, "Baraja paralel olarak irsale hattımız bin 300 milimetre çelik boru bunun servis yolu tamamlanmıştır. Çelik boru montaj ve kaynak işleri yüzde 65 mertebesinde bitmiştir. Ocak ayının 15'inde isale boru hattını bitirmeyi planlıyoruz. Baraj bittiğinde boru hattı da bitmiş oluyor. Daha sonra barajda biriken su Kurtboğazı Barajı'na aktarılacak" dedi.

"YAKIT ÜCRETİ VE İŞÇİ YEVMİYESİNE BARAJ YAPILIYOR"

Yetkililer, barajın kapasitesinde 60 milyon metreküp su tutmayı hedeflediklerini ifade etti. Geçtiğimiz günlerde İspanya'dan barajı kontrol amacıyla bir ekip geldiğini kaydeden yetkililer, Kavşakkaya Barajı'nın heyet tarafından takdir edildiğini belirtti. Barajın maliyetinin ne kadar olduğunun sorulması üzerine yetkililer şöyle konuştu:

"Barajı kesinlikle ihalesiz yapıyoruz. ASKİ'de çalışan işçiler burada da çalışıyor. Şu anda 600 işçiyle birlikte 18 dozer, 26 eksvatör, 100 kamyon ve 3 greyder başta olmak üzere, yaklaşık 200 araç çalışıyor. Yakıt ücreti ve işçi yevmiyesine baraj yapıyoruz. Kavşakkaya, diğer barajlara göre depo görevi yapacak. Yani, hedefimiz kışın suyu burada tutup yazın buradan Kurtboğazı Barajı'nı beslemek. Kavşakkaya Barajı'ndan Kurtboğazı Barajı'na doğru 23 kilometre boru hattımız var. Suyu buradan Kurtboğazı'na sonra da Ankaralılar'a göndereceğiz. DSİ'ye göre 2005 yılında bu tür bir baraj yapımının maliyetinin 120 trilyon liradır. ASKİ'nin kendi imkanlarıyla Kavşakkaya Barajı 30 trilyona mal ediliyor."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title