Haberler

Ankara: Ankara'da Yerel Yönetimler

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bundan sonra Ankara'daki sokak hayvanlarının mobil araçlarda kısırlaştırılıp çip takılarak tekrar çevreye bırakılacağını belirterek, böylelikle ne hayvanlara eziyet edileceğini ne de bu hayvanların çevreye zarar veremeyeceğini söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bundan sonra Ankara'daki sokak hayvanlarının mobil araçlarda kısırlaştırılıp çip takılarak tekrar çevreye bırakılacağını belirterek, böylelikle ne hayvanlara eziyet edileceğini ne de bu hayvanların çevreye zarar veremeyeceğini söyledi.

Çevre ve Osman Pepe ise çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu ile sokak hayvanlarının ve evcil hayvanların haklarının güvenceye alındığını bildirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara'daki sokak hayvanlarını mobil kafes araçlarla yakalayıp, kısırlaştırıp, takip sistemini sağlayacak çipler takarak tekrar doğal hayatlarına bırakacak bir proje başlattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kurtuluş Parkı Evcil Hayvanlar Sağlık Merkezi'nde sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmalara başlandı. Merkez'in tanıtımını Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hayvanseverlerle birlikte yaptı. Törende bir konuşma yapan Gökçek, sokak hayvanlarıyla ilgili dünyada mevcut olan teknolojinin artık Türkiye'de de uygulanmaya başlayacağını belirterek, bugün başlatılan projeyle sokaklardaki sahipsiz hayvanların mobil araçlardaki özel kafeslerle yakalanacağını ve kısırlaştırılarak özel cip takılacağını bildirdi. Bu çip sayesinde hayvanın nerede, hangi aşılarının yapılması gerektiğiyle ilgili bilgilere istenildiği zaman ulaşılabileceğini anlatan gökçek, bu sayesinde hayvanlara hem eziyet edilmeyeceğini hem de çevreye zarar vermelerinin önüne geçileceğini kaydetti. Gökçek, bu imkanlardan sokak hayvanlarının yanı sıra evcil hayvanların da ücretsiz yararlanabileceklerini duyurdu.

Bakan Pepe ise bugüne kadar "Sokak hayvanlarına nasıl bakacağım, kimin sorumluluk alanı içerisinde olduğu" gibi konularda ciddi boşluklar olduğunu ,ancak çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu ile bu sorunun ayrıntılarıyla çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Kanun'un sadece sokak hayvanlarının haklarını koruyan bir düzenleme olmadığını, aynı zamanda evcil hayvanların haklarını da belirlediğini belirten Pepe, Kanun'la yerel yönetimlere de ciddi sorumluluklar getirildiğine dikkat çekti. Pepe, Kanun'un ayrıca evcil hayvan besleme konusunu da düzenleme altına aldığını dile getirerek, evinde hayvan beslemek isteyen insanların eğitim sertifikası alması gerektiğini ve o hayvanın istenilmediği zaman sokağa bırakılmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.

"Dünyada sadece insanlar yaşasa o dünya çekilmez olurdu. Bu dünya kurduyla, kuşuyla, otuyla böceği ile ekosistem devam ettikçe yaşanabilir bir dünyadır" diyen Pepe, Ankara'da bugün başlatılan projenin benzerlerinin daha önce Adana, Kırklareli, Edirne, Kocaeli gibi illerde de başlatılmış olduğunu hatırlattı. Pepe, belediyelerin park, okul, kaldırım yapmanın yanı sıra sokak hayvanlarını koruma altına almak gibi önemli bir sorumlulukları olduğunu belirterek, Türkiye'deki tüm belediye ve sorumlulukları sokak hayvanlarına insanca müdahale etme konusunda çağrıda bulundu. Konuşmaların ardından Ankara Hayvan Severler Platformu üyeleri, sokak hayvanlarının korunması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Başkan Gökçek ve Bakan Pepe'ye teşekkür plaketi verdi. Bakan Pepe, burada sokağa terk edildikten sonra trafik kazası geçirmiş ve Kurtuluş Evcil Hayvanlar Sağlık Merkezi'nde tedavi gören bir köpeği bir süre severek, artık bu görüntülerin olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Bakan Pepe ve Başkan Gökçek, Merkezi ve Mobil Hayvan Sağlık Merkezleri'ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title