Haberler

Ankara: AK Parti Grup Toplantısı...(3)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'deki hükümet değişikliğinde AK Parti'nin etkili olduğu yönündeki iddialara sert çıkarak, "Bazıları bizi bu işlere bulaştırma gayreti içine girme çirkinliği gösteriyorlar. Ne benim ne partimin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımın ne de iktidarımın bu işin içinde payı var. Biz sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak KKTC'e yapmamız gereken neyse, bunu yaparız. Gerisi iç meseleleridir. Kararı kendileri verirler, uyumlu olmuş olsalardı sıkıntı olmazdı. Uyumsuzluk vardı ki böyle bir kararı kendileri verdiler. Böyle bir karara müdahale etmemiz söz konusu değil" dedi.

Erdoğan, Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın "Başbakan Erdoğan beni aramadı" yönündeki sözlerine de sert bir dille cevap vererek, "Ben sizi niye arayacağım? Varsa böyle bir sıkıntı siz bizi ararsınız. Hem de uluslararası diplomasi açısından da doğru değil. Bir Başbakan olarak kalkarım, ancak o ülkenin Başbakanı'nı ararım. O ülkenin Başbakanı da beni arar. Bir çıkmaza giriliyorsa onlar bizi ararlar, biz de elimizden gelen yardımı desteği veririz" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde yaşanan tartışmalara da değindi. Bu süreçte çeşitli tartışmaların yaşanmasının, zaman zaman sinirlerin gerilmesinin normal olduğunu belirten Erdoğan, inişli çıkışlı tartışmalar içinde genel perspektifin kaybedilmemesi, sürecin rasyonel şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı. AB ile uzun vadeli perspektifi dikkate alarak kısır tartışmaların ötesine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, hükümetin AB sürecini yavaşlattığı yönündeki eleştirilere de cevap verdi. Bazı çevrelerin ''Hükümet artık AB ile ilgili olarak işleri gevşetti, artık bu işi serdi. Bundan sonra bu iş kendi akışı içinde yürür. 'Başbakan eskisi gibi koşturmuyor' şeklinde bir yaklaşım içerisine girdiğine dikkati çeken Erdoğan, AB sürecinde hiçbir çalışmanın aksamadığını kaydetti. Tüm çalışmaların bir takvim içerisinde hızla devam ettiğini dile getiren Erdoğan, 3 Ekim'de verilen tarama takviminin aksamadan sürdüğünü söyledi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın da AB Komisyonu'nun tatilinin bitmesiyle birlikte AB üyesi ülkeleri her ay belirli takvim içinde gezeceğini ve o ülkenin ilgili bakanlarıyla görüşmeler yapacağını anlatan Erdoğan, Babacan'ın ayrıca ayda bir kez Brüksel'e giderek, çalışmaları yerinden takip edeceğini bildirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 5-6 Ekim tarihlerinde Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştireceğini açıklayan Erdoğan, hükümet olarak süreci iyi takip ettiklerini söyledi. Erdoğan, "Dersimizi gayet iyi çalışıyoruz. Elbette bu süreçte tartışmalar, fikir ayrılıkları olacaktır. Önemli olan karşılıklı güven, ahde vefa ve uzun vadeli yararlar temininde sorunlara yaklaşmaktır" açıklamasında bulundu.

MHP'YE "SAMİMİYETSİZLİK" SUÇLAMASI

Başbakan Erdoğan konuşmasında, isim vermeden MHP'yi de eleştirdi. AK Parti iktidara gelmeden önce AB ile ilgili her türlü hazırlanan düzenlemeye, AB Müktesabatı'nın altına imza koyanların bugün AB'den kaçtığını kaydeden Erdoğan, "Şimdi nasıl da kaçıyorlar, nasıl da AB'ye böyle karşı havanın içerisine giriyorlar. Bu ne samimi bir yaklaşım. Bu samimi yaklaşımları gördükçe de şaşkına dönmemek mümkün değil. Akşam yatacaksın farklı konuşacaksın, sabah kalkacaksın farklı konuşacaksın. Bu böyle demek. Her türlü imzayı attılar ama iktidardan düştükten sonra şimdi AB'nin düşmanı oldular. Siyaset samimiyet, dürüstlük ister. Ülkemizin menfaati neyi gerektiriyorsa biz bunu yapıyoruz. Kopenhag siyasi kriterlerinde de bize verilen neyse bunu yaparız. Bizden bunun dışında bir şey istendiği zaman AK Parti iktidarı hiçbir zaman buna evet demez. Hedef kriterleri yerine getirmekse biz zaten bunları yerine getiriyoruz. Ama kriterleri yerine getirirken muhataplarımız bunu anlamakta zorluk çekiyorsa bunun adına Ankara kriterleri koyar, yolumuza devam ederiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Kıbrıs'ta söyleyeceği her şeyi 24 Nisan'da adada yapılan referandumdan önce söylediğini, bugün de aynı noktada olduğunu ifade eden Erdoğan, Kuzey Kıbrıs halkının gerekeni yapmasına karşın izolasyona mahkum edildiğini, buna karşın Rumlar'ın taltif edildiğini bildirdi. Bunun adalet olmadığını Kuzey Kıbrıslı soydaşlarımız gereğini yaptı. Rumlar taltif edildi, bizim soydaşlarımız ise izolasyona mahkum edildi. Bunun adalet olmadığına işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin bu durum karşısında tavır koyduğunu söyledi. "Bütün bunlara rağmen ağzı olan konuşuyor, kalemi olan yazıyor, önünde bilgisayarı olan tuşlara basıyor" diyen Erdoğan, Kıbrıs'ın peşkeş çekildiği yönündeki iddialara da sert cevap verdi. Erdoğan,

AK Parti iktidarında İKÖ'nün daha önce cemaat ve topluluk olarak gördüğü KKTC'yi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak tanıdığını açıkladı.

DENKTAŞ'A SERT TEPKİ

Başbakan Erdoğan, KKTC'deki hükümet değişikliğinde AK Parti'nin etkisi olduğu yönündeki iddialara da sert çıktı. "Bazıları bizi bu işlere bulaştırma gayreti içine girme çirkinliği gösteriyorlar" diyen Erdoğan, ne kendisinin ne AK Parti'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin ne de iktidarın bu işin içinde payı olduğunu vurguladı. Erdoğan, Biz sadece Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak KKTC'e yapmamız gereken neyse, bunu yaparız. Gerisi iç meseleleridir. Kararı kendileri verirler, uyumlu olmuş olsalardı sıkıntı olmazdı. Uyumsuzluk vardı ki böyle bir kararı kendileri verdiler. Böyle bir karara müdahale etmemiz söz konusu değil" dedi.

Erdoğan, Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın "Başbakan Erdoğan beni aramadı" yönündeki sözlerine de sert bir dille cevap vererek, şöyle konuştu:

"Ben sizi niye arayacağım? Varsa böyle bir sıkıntı siz bizi ararsınız. Hem de uluslararası diplomasi açısından da doğru değil. Bir Başbakan olarak kalkarım ancak o ülkenin Başbakanı'nı ararım. O ülkenin Başbakanı da beni arar. Alt düzeyden biri arayacaksa da, o ülkedeki muhatabını arar. Bir çıkmaza giriliyorsa onlar bizi ararlar, biz de elimizden gelen yardımı desteği veririz."

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs'taki hükümet değişikliğiyle ilgili yer alan haberlerin AK Parti'yi ve iktidarı yıpratmaya yönelik olduğunu belirterek, bu yöndeki haberlerin ancak Türkiye ile KKTC arasındaki kuvvetli bağı zayıflatmaya yarayacağını, kimsenin bu yanlış içine girmemesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, "Bizim için KKTC'deki iktidar hangi iktidar olursa olsun biz elimizden gelen desteği veririz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title