Haberler

Ankara: Ağar'dan Hükümete 'Fındık' Tepkisi

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, açıklanan fındık taban fiyatıyla, hükümetin tercihini ortaya koyduğunu öne sürerek, "Bu, hükümetin 'alivreci, ihracatçı ve batılı dostlarını', 6 milyon insanımıza tercih ettiğinin açık bir göstergesidir" dedi.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, açıklanan fındık taban fiyatıyla, hükümetin tercihini ortaya koyduğunu öne sürerek, "Bu, hükümetin 'alivreci, ihracatçı ve batılı dostlarını', 6 milyon insanımıza tercih ettiğinin açık bir göstergesidir" dedi.

Ağar, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin fındık fiyatını 4 YTL olarak açıklamasına tepki göstererek, "Bu, hükümetin 'alivreci, ihracatçı ve batılı dostlarını' 6 milyon insanımıza tercih ettiğinin açık bir göstergesidir" dedi. Hükümetin fındığa verdiği bu fiyatla, fındık üreticisine 'destek değil, açıkça köstek' olduğunu savunan Ağar, FİSKOBİRLİK'in 2004 yılı mahsulüne 5 YTL, 2005 ürününe ise 7 YTL fiyat verdiğini hatırlatarak, "Peki hükümet neden bu yıl fiyatı 4 YTL olarak açıkladı?" dedi.

"Açıklanan bu fiyatla hükümetin niyeti ve FİSKOBİRLİK yönetimiyle bir yıldır devam eden kavgasının nedeni açıkça anlaşılmıştır" diyen Ağar, şunları kaydetti:

"Hükümet ayrıca yaptığı açıklamada 2005 mahsulü fındıkla ilgili yapacak bir şeyleri olmadığını söylemektedir. Eğer hükümet, FİSKOBİRLİK'in elindeki 50 bin ton ürünü kontrol etmez ve sözcüsünün dediği gibi kendi malvarlığıyla ödemesini isterse, bu da fiyatların gerilemesine neden olacak temel mesele olarak karşımıza çıkacaktır. İlan edilen fındık fiyatıyla hükümet bilerek ya da bilmeyerek, 2 milyar dolar olarak gerçekleşebilecek ihracatı 1 milyar dolara çekmiştir. Bunun akılla izah edilebilmesi mümkün değildir. Burada sormak gerekir, açıklanan bu fiyatla kaybeden kim olmuştur? Elbetteki üretici ve Türkiye'dir. Peki kazanan kimdir? Şüphe yok ki alivreci ve ihracatçıdır."

TMO'nun tüccar gibi davranmasının yanlış olacağını savunan Ağar, TMO'nun böyle bir davranış içinde olması halinde, TMO'nun aldığı fındığı elinde tutmayıp piyasaya süreceğini ve fiyatların da otomatik olarak aşağı çekileceğini öne sürdü. Ağar, "Bundan kimin nasıl bir fayda elde edeceği soru işaretidir?" değerlendirmesinde bulundu. Ağar, üretim fazlası 200 bin ton fındığın elde tutulmayıp, piyasaya sürülmesi halinde fındık üreticisinin 'elbirliğiyle' bitirilmiş olacağını savundu. Ağar, TMO'nun fındık alımı yapması için yeterli finansmana sahip olduğunun belirtildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu kararla TMO fındık üreticisini koruyan bir kurum olmayacak, tam tersine ihracatçıya depoculuk yapan ve finansman sağlayan bir kuruluş haline gelecektir. Avrupalı iç fındığı 10, kabuklu fındığı ise 5 dolara alırken, hükümet bu fiyatı iç fındıkta 5, kabuklu da ise 2.5 dolara çekmiştir. Dünya üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'de böyle bir siyasi anlayışa bugüne kadar rastlanmamıştır. Açıklanan bu fiyatla zaten bıçak kemikte bekleyen fındık üreticisi ölüme terk edilmiştir. Halkımız ve fındık üreticimiz iyi bilmelidir ki, 'Türk fındığı' DYP iktidarında hak ettiğini fazlasıyla alacaktır. Türk çiftçisi ve fındık üreticisi AKP hükümeti tarafından kendilerine reva görülen bu muameleleri hiçbir zaman unutmayacaktır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title