Haberler

Ankara: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Toplantısı

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturulacak adres kayıt ve numaralama sistemi ile kamu hizmetlerinin zamanında, noksansız, etkili ve verimli sunumunda önemli bir aşama kaydedileceğini ve harcanan mesai, teknik araç ve gereç ile iletişim giderlerinden de tasarruf sağlanacağını bildirdi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturulacak adres kayıt ve numaralama sistemi ile kamu hizmetlerinin zamanında, noksansız, etkili ve verimli sunumunda önemli bir aşama kaydedileceğini ve harcanan mesai, teknik araç ve gereç ile iletişim giderlerinden de tasarruf sağlanacağını bildirdi.

Adres, kayıt ve numaralama sistemine ilişkin kurulacak yapının değerlendirilmesinin yapılacağı 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi' toplantısı, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Devlet Bakanı Beşir Atalay, 81 il valisi, büyükşehir ve il belediye başkanlarının katılımıyla Bilkent Otel'de başladı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Aksu, kentleşmenin gelişiminin temel göstergelerinden birisi olan binaların numaralarla tanımlı hale getirilmesine yönelik çabaların, Cumhuriyet'in kuruluşunu takiben 1927'de çıkarılan 1003 sayılı binaların numaralanması ve sokaklara isim verilmesi hakkında kanunla başlamasına ve 80 yıl geçmesine rağmen arzulanan düzeye gelmediğini belirterek, adres ve binaların numaralandırılmasında, standart bir uygulamanın olmaması, yetkili idarelerin görev tanımlarındaki belirsizlik, kimlik ve adres bilgileri arasındaki uyumsuzluk ve kamu kurumlarının kullanacağı ortak bir veri tabanının bulunmamasının düzenli işleyen bir adres kayıt ve numaralama sisteminin kurulmasını engellediğini söyledi.

Diğer taraftan, şehirleşmenin bugün ulaştığı boyutlar göz önüne alındığında, hizmet sunumunun gittikçe daha karmaşık bir hal almaya başladığına dikkat çeken bakan Aksu, idari kararların hızlı ve doğru bir şekilde verilmesinin, işlerin aksamadan yapılabilmesi ve kentleşmenin sağlıklı şekilde yürütülmesinin yöneticilerin kent içindeki yapısal gelişmelere tam olarak hakim olmasına bağlı olduğunu belirterek, "Şehirlerde insandan sonra en önemli unsur binadır. Şehirleşmenin getirdiği sorunlar, klasik yönetim sistemleri ile çözülemeyecek boyutta ve niteliktedir. Bu sorunların çözümü açısından binaların standart bir sistemle numaralandırılması artık tehir edilemez bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu düşünceden hareketle; hükümetimiz tarafından hazırlanıp yürürlüğe giren yeni nüfus hizmetleri kanununda, MERNİS bilgileriyle eşleştirilecek bir ulusal adres veri tabanının kurulması öngörülmüştür" dedi.

Türkiye'de belediyecilikten güvenliğe kadar birçok alanda devrim niteliğinde sonuçları olacak, vatandaşın hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracak bu veri tabanının oluşturulmasının, sahada standarda uygun adresin belirlenmesi ve numaralama çalışmasının yapılmasına bağlı olduğunu vurgulayan Bakan Aksu, "Valiler, kaymakamlar ve belediye başkanlarının destek ve işbirliği ile yürüteceğimiz çalışmaların çerçevesini çizmek için öncelikle Avrupa Birliği normlarına uygun bir adres standardı belirlenmiş, daha sonra adres ve numaralama yönetmeliği hazırlanmıştır. Yeni düzenlemeye göre, il özel idareleri ve belediyeler en geç bir yıl içinde numaralama çalışmasını tamamlamak zorundadırlar. Yönetmelikte, binaların numaralandırılması ve binalara ait adreslerin ulusal adres veri tabanına işlenmesine ilişkin usul ve esaslar da belirlenmektedir" diye konuştu.

Ulusal adres veri tabanı oluşturulması hedefinin en önemli ayağını oluşturan numaralama çalışmalarının, 2007 yılının başında tamamlanacağını ve veri girişine hazır hale geleceğini ifade eden Bakan Aksu, alanda karşılaşılabilecek uygulama eksiklerini gidermek için sorumluluk ve takip sistemi oluşturulduğunu kaydederek, "İzleme ve takip, taşrada valiler, kaymakamlar ve belediye başkanları tarafından yapılacaktır. Yeni düzenlemelerden sonra kurulacak ulusal adres veri tabanı, kimlik paylaşım sisteminde olduğu gibi kamu kurumlarının kullanımına açılacaktır" ifadesini kullandı.

Bakan Aksu, uygulama ile getirilen yenilikleri ise şöyle sıraladı:

"Kamu hizmetlerinin sunumu sırasında, vatandaşlardan istenen birçok bilgi ve belge, artık kişilerden talep edilmeden sistem üzerinden alınabilecek, vatandaşın hayatını zorlaştıran bürokratik engeller azalacak, Yeni adres ve numaralama sistemi ile her türlü yazışma ve bildirim, zamanında ve doğru adrese ulaşacak, Avrupa Birliği standartlarına uygun adres ve numaralama sistemi kurulacak, nüfus sayımları sokağa çıkma yasağı uygulanmadan, insanlar evlerine hapsolunmadan, elektronik ortamda her an yapılabilecek, seçmen kütüklerinin güncellenmesi ve listelerin oluşturulması sistem üzerinden gerçekleştirilecek, e-devlete geçiş kolaylaşacak, kayıt dışı ekonomi ve yolsuzlukla mücadelede ihtiyaç duyulacak verilere daha kolay ulaşılacak, ruhsatsız ve kaçak yapılaşmayla daha etkin mücadele edilebilecektir".

Bakan Aksu, kamu hizmetinin doğru ve yerinde yürütülebilmesinin, kurum ve kuruluşların bireyleri hatasız ve her hangi bir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde tanıyıp konumlandırmasıyla doğrudan ilgili olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hızla değişen ekonomik, teknolojik, siyasal, sosyal, kültürel değişmeler sonucu giderek artan nüfus hareketleri, yoğun ve uluslararası ilişkiler adres kayıt sisteminin etkin, güvenilir ve süratli bir şekilde yürütülmesini zorunlu kılmaktadır. Çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturulacak adres kayıt ve numaralama sistemi ile; kamu hizmetlerinin zamanında, noksansız, etkili ve verimli sunumunda önemli bir aşama kaydedilecek, harcanan mesai, teknik araç ve gereç ile iletişim giderlerinden de tasarruf sağlanacaktır. Böylesine önem arz eden adres kayıt ve numaralama sisteminin yerleşip uygulamaya konulmasında da, elbetteki siz değerli valilerimize, belediye başkanlarımıza ve tüm kamu görevlilerine önemli görevler düşmektedir".

Devlet Bakanı Beşir Atalay ise her düzeyde güvenilir nüfus verilerinin eksikliği, dinamik nüfus hareketlerin güncel olarak izlenememesi en fazla yerel yöneticilerin çalışmalarını etkilediğini dikkat çekerek, "Kurulacak sistem sadece bir nüfus ya da konut sayımı değil. Aksine nüfus ve konut değişimini güncel olarak izleyecek tespit edecek yeni bir kayıt sistemi kuruyoruz. Bir daha da nüfus ve konut sayımına gerek kalmayacak. Ülkeni en ücra noktasına kadar standart bir kayıt sistemi oluşturulacak. Bunun hazırlıkları 2 yıldır yapılmaktadır" dedi.

Güvenilir bilginin özellikle yöneticiler için giderek arttığına dikkat çeken Atalay, bu nedenle hükümetlerin e-devlet uygulamalarına önem verdiğini, Acil Eylem Planı'nda yer aldığını kaydetti. Kurulacak yeni istemin vatandaşların bürokratik işlemlerini daha kolay yapmasına, kamu kurumlarının daha verimli çalışmasını ve özel sektörün de adrese yönelik işlerinde işlem maliyetlerini düşürmesini sağlayacağını kaydeden Atalay, nüfusun doğru tespitini sürekli tartışma konusu olduğunu vurgulayarak 10 yıllık aralıklarla yapılan nüfus sayımlarının güncel ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Nüfus değişimini her an izlemeye sağlayacak bir sistemin oluşturulduğunu belirten Atalay, bütün nüfusumuzu, ikamet ettiği adrese, kimlik numarası esas alarak alınarak sağlıklı bir ikamete dayalı kayıt sistemi kurulacağını ifade etti. Kayıt dışı, sistem dışı kalmanın mümkün olmayacağını söyleyen Bakan Aksu, bu sistemin bakanlıkların çalışmalarını da kolaylaştıracağını ifade etti. Seçmen kütükleri oluşturmak için yeni bir çalışmaya gerek kalmayacağını belirten Atalay, mükerrer oy kullanma endişesinin de ortadan kalkacağını kaydederek "Ülkenin bina ve insan envanterin her an elimizin altında olacak" dedi. Türkiye'de yaşayan yabancılar için de bir veri tabanı oluşturulacağını söyleyen Atalay, yabancıların nüfus hareketlerinin daha kolay izlenir hale geleceğini kaydetti. Atalay, ayrıca yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşların da kayıt altına alınmış olacağını ifade etti. Ulusal Adres Veri Tabanı'yla ilk defa bu sistemle kavuşulacağını kaydeden Atalay, ülkedeki tüm adreslerin kayıt edileceğini, adreslerin standartlaştırılacağını ve adres karmaşasına kesin olarak son verileceğini ifade etti. Bilgilerin sürekli güncelleştirileceğini vurgulayan Atalay, yapılan yeni bir binanın, yıkılan bir binanın ve ismi değiştirilen bir sokağın sisteme hemen kaydedileceğini söyledi. Atalay, 2007 yılının sonunda yapılacak genel seçimlere sisteminin yetiştirilmesinin büyük bir parasal tasarruf sağlayacağına işaret ederek valilerden sistemin yetiştirilmesi için yarış içinde olmalarını istedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılanlara bir kokteyl verildi. Burada Bakan Aksu ve Bakan Atalay toplantıya katılan belediye başkanları ve valilerle bir süre sohbet etti. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title