Haberler

Ankara: 2007 Yılı Bütçe Müzakereleri

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sağ ve Sol Örgütlerin Eylemlerinde Azalma Görülmesine Rağmen Bölücü Terör Örgütünün Eylemlerine Devam Ettiğini Belirterek, "Terörle Mücadeledeki Kararlı ve Kesin Tavrımızı Tüm İlgili Kesimler Olarak Sürdürüyoruz ve Bu Konuda Gerek Ulusal Gerek Uluslararası Alanda Ne Yapmamız Gerekiyorsa Onu Yapıyoruz" Dedi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, sağ ve sol örgütlerin eylemlerinde azalma görülmesine rağmen bölücü terör örgütünün eylemlerine devam ettiğini belirterek, "Terörle mücadeledeki kararlı ve kesin tavrımızı tüm ilgili kesimler olarak sürdürüyoruz ve bu konuda gerek ulusal gerek uluslararası alanda ne yapmamız gerekiyorsa onu yapıyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Aksu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2007 yılı bütçe tasarılarının sunuş konuşmasını yaptı. Aksu, bakanlık olarak hak ve özgürlüklerin korunması hususunda çıkarılan yasaların uygulamaya geçtiğini belirterek, bunun sonucunda insan haklarının korunmasına yönelik Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurularda büyük oranda azalma görüldüğünü söyledi. Aksu, insan haklarının korunması bağlamında mesleki, hukuki ve eğitim alanlarında yapılan iyileştirmelere öncelik vereceklerini ifade etti. Hükümetin başlattığı KÖYDES projesi hakkında bilgi veren Bakan Aksu, projeyle köylerin içme suyu ve yol ihtiyaçlarını karşılamayı amaç edindiklerini belirterek, proje için genel bütçeden 2005 yılında 200 milyon YTL, 2006 yılında ise 2 milyar YTL ayrıldığını kaydetti. Aksu, 1 Kasım 2006 tarihi itibariyle 5 bin 540 içme suyu, 9 bin 716 yol, 844 kanalizasyon ve 356 tarımsal alt yapı projesi olmak üzere toplam 16 bin 456 projenin tamamlandığını bildirdi. Bakan Aksu, yine 2007 yılı bütçe tasarısında KÖYDES projesine 2 milyar YTL ödenek aktarıldığını açıkladı.

Konuşmasında terör eylemlerine de değinen Aksu, terörün, birinci öncelikli konuları olduğunu söyledi. Son dönemde sağ ve sol örgütlerin eylemlerinin azalmasına rağmen bölücü terör örgütünün güvenlik güçleri ve vatandaşlara yönelik hain pusularının devam ettiğini hatırlatan Aksu, "Terörle mücadeledeki kararlı ve kesin tavrımızı tüm ilgili kesimler olarak sürdürüyoruz, bundan sonra da sürdüreceğiz. Bu konuda gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda ne yapmamız gerekiyorsa onu da yapıyoruz" dedi.

Aksu, son dönemde artan asayiş olaylarının sadece polisiye yöntemlerle çözümünün mümkün olmayacağını, toplumun tüm kesimlerinin işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, suçun sosyal bir olgu olduğunu vurguladı. Aksu, toplumsal olaylarda can ve mal kaybının azalması için emniyet teşkilatına 25 adet zırhlı arazi binek taşıtı alımı yapıldığı, 2006 Aralık ayında ise 20 adet zırhlı su püskürtücü panzer alımının planlandığını bildirdi. Suçluların yakalanmasının sadece içişlerini değil uluslararası hukuku da ilgilendirdiğini anlatan Aksu, bugüne kadar 57 ülkeyle 102 güvenlik işbirliği anlaşması yaptıklarını dile getirdi.

Bakan Aksu, polisin sayısal yetersizliğine dikkat çekerek 197 bin 200 personelle Türkiye nüfusunun yüzde 70'ine güvenlik hizmeti sunulduğunu ifade etti. Kentleşmenin hızla artması ve AB standartları "250 kişiye 1 polis" doğrultusunda polis sayısının artırılmasının Bakanlığın öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirten Aksu, "İktidara geldiğimizde Türkiye çapında yılda ortalama 4 bin 500 polis mezunu verilirken, günümüzde bu sayıyı, aldığımız tedbirlerle ve açtığımız okullarla yılda 11 bine çıkardık. 2007 yılında bu sayıyı 17 bine çıkaracağız" diye konuştu.

Bakan Aksu, son yapılan operasyonlarla Türkiye'nin uluslararası uyuşturucu ticaretinde transit güzergah olmaktan çıktığını belirterek, uyuşturucu madde kaçakçılığıyla yürütülen etkin mücadele neticesinde geçen yıla oranla operasyon sayısında yüzde 23.3'lük, yakalanan sanık sayısında ise yüzde 35'lik artış yaşandığına dikkat çekti. Organize suçlar ve silah mühimmat kaçakçılığında ise 2006 yılında 64 ilde toplam 354 operasyon gerçekleştirildiğini belirten Aksu, bu suçlara karşı toplam 3 bin 157 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Aksu, yasal ve yasal olmayan yollardan Türkiye'ye giriş yapan yasa dışı göçmenler konusunda çalışma yürüttüklerini belirterek, 2006 yılının ilk 9 ayında toplam 85 bin 384 yasadışı göçmenin yakalandığını bildirdi. Konuşmasında MERNİS Projesi ile il ve ilçe müdürlüklerinin birbirine on-line bağlandığını belirten Aksu, bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası uygulamasının devreye sokulduğunu belirtti.

Bakan Aksu, yasalaşmayı bekleyen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Adres Kayıt Sistemi uygulamasına geçilmesinin öngörüldüğünü belirterek, bundan sonraki aşamada nüfus sayımının eve kapanarak yapımının sona ereceğini söyledi. Bakan Aksu ayrıca, birçok ayrı numaradan yapılan acil yardım çağrılarının AB müktesebatına uyum çerçevesinde yalnızca '112' numarasından yapılacağını belirterek, 2007 yılı sonunda pilot il olan Antalya'da sistemin faaliyete geçirileceğini, 2008 yılından itibaren ise Tek Acil Cağrı Numarası Sisteminin tüm ülkeye yaygınlaşacağını söyledi.

Bakan Aksu, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında son 6 yılda proje kapsamındaki illerde toplam 24 bin 36 hane, 145 bin 358 nüfusun köye dönüş yaptığını ve bunlara toplam 56 milyon 794 bin 763 YTL yardım yapıldığını kaydetti. Aksu, 2007 yılında bu kapsamda yapılacak ödemeler için 76 milyon YTL ödenek öngörüldüğünü bildirdi. Bakan Aksu, bakanlık ve bağlı kuruluşların 2007 yılı bütçesinin toplam 10 milyar 700 milyon 981 bin YTL olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title