Haberler

Ankara: 2007 Yılı Bütçe Müzakereleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "2007 Yılı Program Bütçesi Rakamlarına Göre Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Geliri 71 Milyar 949 Milyon, Giderleri Toplamı 84 Milyar 727 Milyon ve Gelir-gider Dengesi İse 12 Milyar 778 Milyon YTL Olarak Tahmin Edilmektedir" Dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "2007 yılı program bütçesi rakamlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geliri 71 milyar 949 milyon, giderleri toplamı 84 milyar 727 milyon ve gelir-gider dengesi ise 12 milyar 778 milyon YTL olarak tahmin edilmektedir" dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda 2007 yılı bütçe müzakereleri sürüyor. Komisyonda bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2007 yılı bütçesi ele alınıyor. Bakanlığının bütçesiyle ilgili komisyona sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2006 yılında da çalışma barışının korunduğuna dikkat çekti. Bakanlığı döneminde asgari ücret artış oranının yaklaşık yüzde 112, net artış oranının ise yüzde 100 olduğunu hatırlatan Bakan Başesgioğlu, enflasyon artış oranının ise 2002-2006 Ekim ayı itibariyle bileşik bazda yüzde 55 olduğunun altını çizdi.

Bakan Başesgioğlu, 2008 yılına kadar iş sağlığı ve güvenliği konusundaki ulusal önceliklerin başında iş kazalarının sayısının yüzde 20 oranında azaltılması olduğuna dikkat çekti. Kayıtdışı ekonomi konusunda hassas olduklarını kaydeden Bakan, bu konuda kısa adı KADİM olarak bilinen Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Projesi çerçevesinde bir dizi yeni uygulamanın hayata geçirilmeye başlandığına işaret etti. "Kayıtdışı istihdamın önlenmesiyle Sosyal Güvenlik Kuruluşları'nın prim gelirleri artacaktır" mesajını veren Bakan Başesgioğlu, bu çerçevede bürokratik işlemlerin sayısının azaltılması ve basitleştirilmesinin de sağlanmaya çalışıldığını bildirdi.

SSK, BAĞ-KUR VE EMEKLİ SANDIĞI AÇIKLARI

Sosyal Güvenlik kurumu gelirleriyle ilgili bilgi de veren Bakan Başeskioğlu, "2007 yılı program bütçesi rakamlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geliri 71 milyar 949 milyon, giderleri toplamı 84 milyar 727 milyon ve gelir-gider dengesi ise 12 milyar 778 milyon YTL olarak tahmin edilmektedir. 2006 yılına ait ilk 10 aylık geçici gerçekleşmeler baz alınarak Sosyal Güvenlik Kuruluşları tarafından yapılan yıl sonu tahminlerine göre SSK'nın 8 milyar 690 milyon YTL, Bağ-Kur'un 4 milyar 393 milyon YTL ve Emekli Sandığı'nın 9 milyar 503 milyon YTL olmak üzere yılbaşında öngörülenin altında olarak, toplamda 22 milyar 586 milyon YTL finansal açık vereceği tahmin edilmektedir. GSMH'nın yüzde 4.2'sine tekabül eden bu rakam, açıkların 2005 yılına göre yüzde 3,6 ve 2006 yılı öngörülen program rakamına göre yüzde 3 düşmesi anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Bakan, açıklamalarında sosyal güvenlikte aktif pasif dengesizliğine de dikkat çekerek, biran önce sigortalı sayısının arttırılması gerekliliğini vurguladı ve "Aktif/pasif sigortalı oranı ile ilgili rakamları göz önüne aldığımızda 1 pasif sigortalı başına ortalama 1,86 aktif sigortalı düşmektedir. Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi içi 4 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesi gerekmektedir. Bizde ise 2 çalışan 1 emekliye bakmaya çalışıyor. Aktif/pasif oranının oluşturduğu olumsuzluğun giderilmesi için daha çok kişinin sigorta kapsamına alınması gerekmektedir" diye konuştu.

Bakan Başesgioğlu, işsizliğin dünyanın en büyük problemlerinden biri olduğunu belirttiği konuşmasında, son istatistiklere göre Türkiye'de işsiz sayısının 2 milyon 251 bin kişi, işsizlik oranının ise yüzde 8,8 olduğunu belirtti. Başesgioğlu, "İşsizliğin daha çok kentlerde ve 15-24 genç yaş grubunda yoğunlaştığı görülmektedir" diye konuştu.

Bakan Başesgioğlu, işsizliğin önlenmesi için kurslar da dahil birçok çalışma yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title