Haberler

Ankara: 2006 Türkiye Vergi Şampiyonları Ödül Töreni

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye ile Müzakerelerin Sekiz Başlıkta Askıya Alınması Konusundaki Tavsiye Kararıyla İlgili Olarak, "AB Kararları Ekonomimizi Etkiliyor mu? Yok. Bunlar Eskiden Olsaydı, Ekonomi Allak Bullak Olurdu. Ama Şimdi Tıs" Dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınması konusundaki tavsiye kararıyla ilgili olarak, "AB kararları ekonomimizi etkiliyor mu? Yok. Bunlar eskiden olsaydı, ekonomi allak bullak olurdu. Ama şimdi tıs" dedi.

Bakan Unakıtan, Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlenen 2006 Türkiye Vergi Şampiyonları Ödül Töreni'ne katıldı. Törene Unakıtan'ın yanı sıra Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, iş adamları ve davetliler katıldı. Törende konuşan Unakıtan, göreve gelen tüm iktidarların en önemli görevlerinin "Türk halkının refah düzeyini artırmak" olduğunu anımsattı. Türkiye'de 5 bin dolar seviyesinde olan milli gelirin Avrupa ülkelerinde 20 bin-40 bin dolarlara ulaştığını anımsatan Unakıtan, aradaki açığın kapanması için Türkiye ekonomisinin güçlü olması gerektiğini belirtti. Güçlü ülke imajının, vatandaşların imajı anlamına da geldiğini belirten Unakıtan, kayıt dışılığın önüne geçilmesi durumunda Türk milletinin potansiyel vergi ödeme gücüyle Türkiye'nin hiç kimseye muhtaç olmayacağını anlattı. Türkiye'nin kayıt dışı ile mücadelede önemli aşamalar kaydettiğini, bu konuda teknolojik altyapı oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Bakan Unakıtan, bundan sonra kayıtdışıyla mücadelede çok daha etkin yöntemler izleyeceklerini söyledi. Türkiye'nin geçmişteki yanlış politikaların faturasını ödediğini belirten Bakan Unakıtan, göreve geldiklerinde yüzde 15'ler seviyesinde bulunan bütçe açığının GSMH'ye oranının bu yıl yüzde 1'in altına ineceğini anımsattı. Unakıtan, "Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan dalgalanmalar olmasaydı bütçe fazla verirdi. Buna rağmen bugün göğsümüzü gere gere 'Bütçemiz; Fransa, İtalya, Yunanistan Belçika'dan da daha iyi' diyebiliyoruz'' şeklinde konuştu.

Unakıtan, Türkiye'nin artık güven ve istikrara kavuştuğunu ifade ederek, 2003 yılından sonra uygulamaya başladıkları politikalarla Türkiye ekonomisinin daha güçlü hale geldiğini söyledi. AB Komisyonu tarafından Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınması kararının Türkiye ekonomisini etkilemediğini vurgulayan Unakıtan, "Bunlar eskiden olsaydı, ekonomi allak bullak olurdu. Ama şimdi tıs. Bu durum Türkiye'nin gücünü ortaya koyuyor" dedi.

Unakıtan, Türkiye kendi ayakları üstünde durmak zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Demokrasilerde devleti yönetenleri en iyi sorgulayanların, "Arkadaş ben vergimi ödedim, sen bu paraları ne yaptın?" diye vergi mükelleflerinin olduğunu kaydeden Unakıtan, "Ama bizde vergi ödeyenler sorgulamıyor, ödeyenler sorgulanıyor" açıklamasında bulundu. Başından geçen bazı ilginç olayları da konuşmasında aktaran Unakıtan, bir süre önce Londra'da katıldığı bir toplantıda, Türkiye'de ev alan İngilizler'in kendisine yaptıkları şikayeti aktardı. İngilizler'e ev satan Türk müteahhitlerin, tapuda ev bedelinin düşük gösterdiğini belirten Unakıtan, "Bak şuna, adamları da kötüye alıştırıyoruz. Bu kahraman milletin yaptığına bak. İngiliz, 'Ben bunu kabul etmem', müteahhit de 'O zaman ben de evi satmam' demiş" dedi.

Hazırlattığı formla Türkiye'den ev alan İngilizlerin beyanları doğrultusunda çalışma yapacaklarını belirten Unakıtan, bu tür kayıt dışı olaylara karışanlara ağır cezaların geleceğini söyledi. Törende Unakıtan'ın yanı sıra Arıoğlu ve Hisarcıklıoğlu da birer konuşma yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title