Haberler

Ankara: 119 İlacın Geri Ödeme Kapsamı Dışına Çıkarılması

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Maliye Bakanlığı'nın tasarruf gerekçesiyle 119 ilacın geri ödeme kapsamı dışına çıkarılması kararına tepki göstererek, "Burada amaçlanan tasarruf değil, bu ilaçların eczane dışında satışına zemin hazırlamaktır" dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Maliye Bakanlığı'nın tasarruf gerekçesiyle 119 ilacın geri ödeme kapsamı dışına çıkarılması kararına tepki göstererek, "Burada amaçlanan tasarruf değil, bu ilaçların eczane dışında satışına zemin hazırlamaktır" dedi.

TEİS Genel Başkanı Saydan, Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ve 1 Ağustos 2006 tarihinde yürürlüğe girecek olan genelgesine tepki gösterdi. Türkiye'de son yıllarda ilaca ödenen paranın israf olarak gösterildiğini ancak sağlıkta tasarruf olamayacağını söyleyen Saydan, "Sağlığın ikinci kalitesi olmaz çünkü sağlığın yerine konabilecek hiçbir şey yoktur" diye konuştu. Maliye Bakanlığı'nın 'Maliyet dezavantajı getirmesi' sebebiyle yayınladığı genelgede insan yaşam kalitesinin tamamen göz ardı edildiğini vurgulayan Saydan, listede yer alan öksürüp şurubun 2005 yılında toplam ilaç harcamasının içinde binde 5'ten daha az bir paya sahip olduğunu kaydetti. Saydan, genelgeyle amaçlananın tasarruf olmadığını iddia ederek şunları kaydetti:

"Amaçlanan, bu listede yer alan ilaçların sayısının daha da artırılarak, bunların eczane dışında satışına zemin hazırlanmasıdır. Batıda bunun adına 'OTC' denilmektedir. Türkçe karşılığı ise 'Tezgah Üstü Satıştır.' Bazı ilaçların, eczane dışında marketlerde ve batıdaki adıyla 'Drugstare' yani 'İlaç dükkan' denilen yerlerde satılabilmesine olanak sağlamaktır.

Burada amaçlanan bu ilaçlara reklam serbestisi getirerek tüketimi kamçılamak ve uluslararası sermayeye yeni pazarlar yaratmaktır. Eczanelerin pazar payını gittikçe düşürerek eczacıların mesleklerini yapamaz duruma getirmek ve eczanelerin eczacıların kontrolünden çıkmasına ortam sağlamak amaçlanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde eczanelerin eczacı dışında sermaye sahipleri tarafından da açılmasına imkan veren yasa taslağını Meclis Komisyonuna veren milletvekilinin bu davranışının bu genelgenin hemen öncesinde olması düşündürücüdür. Bir nabız yoklama operasyonu ile karşı karşıya olduğumuz düşünüyoruz."

Saydan, ABD'nin OTC ilaçlarının en fazla satıldığı ülkelerden biri olduğunu, ancak bu ülkede her yıl 7 bin kişinin ilaç zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ilacın kullanım dozuna göre ya şifa ya da zehir olduğunu kaydetti. Bu nedenle eczacı işverenler sendikası olarak ilacın eczane dışında satılmasına asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Saydan, ilaçların eczacılar tarafından satılmasının hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Saydan, son günlerde süregelen SSK Provizyon sistemlerindeki dikkat çekici arızalar dolayısıyla halka ilacı ulaştırmakta sıkıntı çektiklerini belirterek, "Ne yazık ki sosyal güvenlik kurumları tarafından hastalarımıza ilacı zamanında ulaştırmamız çeşitli şekillerde engelleniyor. 9 günden beri çalışmayan SSK provizyon sistemi nedeniyle SSK'lı hastalarımızın, hastanelerde ve eczanelerden aldığı sağlık hizmeti durma noktasına gelmiştir. Bunun sorumluluğunun eczacılarda değildir. Reçete kontrol birimlerince yapılan haksız kesintiler nedeniyle mağdur olan eczacılarımızın, reçete karşılarken daha titiz davranmalarının sorumlusu da yine bu eczaneler değildir" açıklamasında bulundu.

Saydan, bakanlığın ilaç ruhsatı verdiği ilaçları şimdi medikal ürün olarak göstermesinin büyük bir çelişki olduğuna dikkat çekerek, ödeme kapsamı dışına çıkartılan gribal ilaçlarla obezite ilaçlarının büyük sıkıntı yaratacağını dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title