Haberler

Anız Yangını Uyarısı

Yüreğir Ziraat Odası, hasat sonrası tarlada kalan hububat saplarının yakılmaması için çiftçilere uyarıda bulundu.

Yüreğir Ziraat Odası, hasat sonrası tarlada kalan hububat saplarının yakılmaması için çiftçilere uyarıda bulundu.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, hasat sonrası anız yakma alışkanlığının, hububat ekiminin yapıldığı tüm bölgelerde ciddi bir problem haline geldiğini belirtti.

Doğaya zarar veren, üzücü olayların yaşanmasına neden olan anız yangınlarını önlemek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla Adana Valiliğin de desteğiyle araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu cadde ve bulvarlardaki otobüs duraklarına ilanlar astıklarını ifade eden Doğan, çiftçilerden, uyarıyı mutlaka dikkate almalarını istedi.

Doğan, hasat sonrası tarlada kalan hububat sapının yakılarak temizlenmesinin çevreye, toprağa, ormanlara, su varlığına, biyolojik çeşitliliğe ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkıyor ve toprak verimliliği düşüyor. Bütün bunların yanı sıra anız yangınları, yakındaki diğer tarla ve bahçeler ile ormanlara da sıçrayıp üzücü olayların yaşanmasına neden olabiliyor. Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemeli. Bu yöntem yasa dışı olduğu gibi, başta toprak olmak üzere doğal varlıklara zarar veriyor. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalı, toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı kullanılmalı."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akın Yüreğir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title