Haberler

ANGİAD'ın "Gündem 06" toplantıları - Bakan Yıldız (1) -

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin siyasi istikrarına borçlu olanlar yalnızca bu ülkeyi idare eden siyasi partiler değil, aynı zamanda muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları iş adamları ve bütün farklı çevreler, aslında bu ülkenin siyasi istikrarına borçludurlar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Türkiye'nin siyasi istikrarına borçlu olanlar yalnızca bu ülkeyi idare eden siyasi partiler değil, aynı zamanda muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları iş adamları ve bütün farklı çevreler, aslında bu ülkenin siyasi istikrarına borçludurlar. Bu nedenle herkesin siyasi istikrarın sağlanmasına daha fazla katkı vermesi lazım" dedi.

Bakan Yıldız, Ankara Genç İşadamları Derneğinin (ANGİAD), "Gündem 06" toplantıları kapsamında Rixos Otelde düzenlediği "Enerji ve Yatırım Fırsatları" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 11 yılda, tüm sektörlerde olduğu gibi enerji sektöründe de önemli bir büyüme gösterdiğini ifade etti. Türkiye'de ilk enerji yatırımının 1902 yılında yapıldığını hatırlatan Yıldız, 2002'ye kadar aradan geçen 100 yıllık dönemde 31 bin 800 megavatlık kurulu güç gerçekleştirilirken, AK Parti hükümetleri döneminde ise 33 bin megavattan fazla kurulu gücün Türkiye'ye eklendiğini kaydetti. Yıldız, bunun çok önemli bir önemli bir rakam olduğunu belirtti. Özellikle geçen yıl 7 bin megavatlık Türkiye siyasi tarihinin en büyük kurulu gücünün eklendiğini hatırlattı. Ekonomiler globalleşirken, politikaların ulusallaştığını anlatan Yıldız, uluslararası sermaye ve özel sektör eliyle bu yatırımın gerçekleştiğini anlattı.

AK Parti hükümetlerinden önce kamunun payının çok daha fazla olduğunu, özel sektörün payının ise yüzde 32'ler civarında kaldığını bildiren Yıldız, şimdi kamunun payının yüzde 32'ler düzeyine gerilediğini söyledi.

Tüm gelişmelerin siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde gerçekleştiğini dile getiren Yıldız, "Türkiye'nin siyasi istikrarına borçlu olanlar yalnızca bu ülkeyi idare eden siyasi partiler değil, aynı zamanda muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları iş adamları ve bütün farklı çevreler aslında bu ülkenin siyasi istikrarına borçludurlar. Bu nedenle herkesin siyasi istikrarın sağlanmasına daha fazla katkı vermesi lazım" diye konuştu.

AK Parti hükümetleri olarak, yolsuzlukla alakalı her konuda mücadele ettiklerini aktaran Yıldız, "Siyasi mühendislikler yolsuzlukları meşru hale getirmezler, buna karşılık hiç bir yolsuzluk da siyaset mühendisliğini asla ve asla meşru hale getirmez. Bu istikrarı çok kolay yakalamadık" ifadesini kullandı.

-Enerji verimliliği-

Bakan Yıldız, Türkiye'nin hala bir önceki yılın tasarruflarıyla büyüme yolunu seçtiğini belirterek bu durumun Türkiye'nin uluslararası sermayeyle birlikte olması gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Geçen yıl 21 dağıtım hizmeti özelleştirmesinden 13 milyar dolar gelir elde edildiğini anımsatan Yıldız, "Biz bu 13 miyar doları toplumun her kesimiyle paylaşıyoruz. Bize 17 Aralık'tan sonrasını hazırlayanlarla da bize inananlarla da inanmayanlarla da tercihlerini bizden yana olmayanlarla da paylaşıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Yıldız, AK Parti'nin 3 dönem kuralına da değinerek hiçbir makamın kalıcı olmadığını, kendilerinden daha iyi yetişmiş kişilerin bu görevleri devralarak daha iyisini yapacağı inancıyla bu kararı aldıklarını dile getirdi.

Enerji verimliliğinin önemine de işaret eden Yıldız, yaptıkları hesaplamalara göre her yıl 15 milyar dolar tasarruf sağlayacak kalemler bulunduğunu kaydetti. Japonya ve Güney Kore'yi örnek gösteren Yıldız, Türkiye'nin enerjide yüzde 72 civarında dışa bağımlı iken, Japonya ve Güney Kore'de bu oranın yüzde 100 olduğunu söyledi. Yıldız, enerjide yerli kaynaklara teşvik vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Bir soru üzerine Bakan Yıldız, Hazar bölgesinde TANAP ve Şahdeniz projelerini yürüttüklerini ifade etti. Türkiye'de yaklaşık bin 300 petrol kuyusu bulunduğunu belirten Yıldız, Şahdeniz 1 Projesi'nden elde edilen kazancın bin 100 kuyudan elde edilenden daha fazla olduğunu vurguladı.

Petrol arama ruhsatlarının yatırımcılardan önce bu işin komisyonculuğunu yapanlar tarafından alınarak çok yüksek bedellerle gerçek yatırımcılara satılmasına ilişkin konunun hatırlatılması üzerine Yıldız, gerçek yatırımcının işini kolaylaştıracak bir düzenleme yaptıklarını kaydetti.

Enerji üretiminde yerli kömürün kullanılmasına çok ciddi teşvikler getireceklerini ifade eden Yıldız, yerli kömür kullanılan enerji yatırımlarının 5. bölge teşviklerinden faydalanacağını anlattı.

-ANGİAD Başkanı-

ANGİAD Başkanı Abdullah Değer de Türkiye'nin önemli sorun alanlarından biri olan cari açığa neden olan en büyük kalemin enerji ithalatı olduğunu belirterek son dönemde Türk lirasının dolar ve avro karşısındaki değer kaybının enerji maliyetlerini daha da artırdığını ifade etti. bunun tüm fiyatlara yansıdığını anlatan Değer, Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanlığının gerekli tedbirleri aldığını, kendilerinin de üzerilerine düşeni yapmaya devam edeceğini söyledi.

Son dönemde Türkiye'de yaşanan gelişmelerin ülke ekonomisine önemli zararlar verdiğini ifade eden Değer, bunun faturasını iş adamlarının ödediğini belirtti. Değer, "ülke ekonomisini, iş adamlarını böylesine vuran olaylar karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün olmaz" dedi.

Konuşmaların ardından Değer ve TÜGİAD Başkanı Erkan Güral, Bakan Yıldız'a plaket verdi.

-gündem 06

-taner yıldız

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Ak Parti Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title