Haberler

Angela Merkel, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Almanya Başbakanı Merkel: "(Avrupa Adalet Divanı'nın dil sınavı kararı) Almanya'daki yasayı verilen karara uygun hale getireceğiz" "ABD ile sabit partnerliğimiz var. Ancak güvenlik çıkarları ve kişisel bilgilerin korunması konularında istihbaratlarımız farklı şekilde çalışıyor" ''2017 yılına kadar görevde.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Adalet Divanı'nın, Türkiye'den Almanya'ya evlilik yoluyla gelenlerin dil sınavına tabi tutulmasının hukuka aykırı bulmasına ilişkin, " Almanya'daki ilgili yasayı verilen karara uygun hale getireceğiz" dedi.

Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerle bir araya gelen Merkel, bir basın mensubunun Avrupa Adalet Divanı'nın Türkiye'den Almanya'ya evlilik yoluyla gelenlerin dil sınavına tabi tutmasını hukuka aykırı bulduğunu hatırlatması üzerine, burada önemli olanın mahkeme kararı olduğunu söyledi.

"Bu karardan memnun olup olmamam hukuk devleti içinde önemsiz" diyen Merkel, verilen karara uymaları gerektiğini belirterek, " Almanya'daki yasayı verilen karara uygun hale getireceğiz" ifadesini kullandı.

Angela Merkel, Türkiye'den evlilik yoluyla Almanya'ya gelen erkek veya kadınların kendi işlerini sıkıntısız görebilmeleri için en önemli kuralın Almanca'yı öğrenmeleri olduğunu kaydetti.

Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'ye etkisine ilişkin bir soru üzerine Merkel, Ortadoğu'da yaşanaların Türkiye'yi de hızlı bir şekilde etkilediğini vurgulayarak Başbakan Recep tayyip Erdoğan ile zaman zaman bu konuda görüştüklerini ve özellikle İsrail ile Türkiye arasında ilişkilerin yapıcı olması için uğraştıklarını bildirdi.

Almanya'da yaşayan Türklerin bu yıl ilk defa cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak olmalarına da değinen Merkel, bu konuda Almanya olarak gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

Almanya'daki yaşayan tüm birinci, ikinci ve üçüncü kuşak Türk veya Türk kökenlilerin de başbakanı olduğuna işaret eden Merkel, "Almanya'da 300 yıldır yaşayanların başbakanı olduğum gibi buradaki yeni  nesil ve Alman pasaportu taşıyan veya çifte vatandaş olan herkesin başbakanıyım" dedi.

Bir Türk gazetecinin Almanya'daki Türklerin Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'ne (CDU) ilgi göstermeye başladığını söylemesi üzerine Angela Merkel, Türklerin kendi partisine tercih etmesinden bir siyasetçi olarak mutlu olacağını kaydetti.

ABD-Almanya arasındaki casusluk krizi

Angela Merkel, Almanya ve ABD arasında diplomatik krize neden olan casusluk skandalının sorulması üzerine, Almanya ile ABD arasında casusluk ve dinlemeler nedeniyle oluşan güven kaybının telafisi ile fikir ayrılıkların sona erdirilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'da yaptığı telefon ve elektronik posta takibini ortaya çıkaran Edward Snowden'in Almanya için ne anlam ifade ettiğinin sorulması üzerine Merkel, "Daha önce bilmediğimiz konuları öğrendik. Bu her zaman enteresan oluyor" diye konuştu.

Merkel, ABD ve Alman istihbaratlarının güvenlik çıkarları ve kişisel bilgilerin korunması gibi konulara da farklı şekilde baktığını söyledi.

ABD ile yaşanan sorunların bir gecede çözülmeyeceğini vurgulayan Merkel, "Yeniden güven tesisi için zamana görüşmelere ve belli sözlere ihtiyaç var" dedi.

"ABD ile sabit partnerliğimiz var. Ancak güvenlik çıkarları ve kişisel bilgilerin korunması konularında istihbaratlarımız farklı şekilde çalışıyor" diyen Merkel, farklı görüşlerin olmasına rağmen ABD'nin Almanya için en önemli müttefik olduğunu vurguladı.

Almanya-Rusya ilişkileri

Almanya ve Rusya arasında var olan ikili ilişkinin son zamanda sıkıntılı olduğunu belirten Merkel, "Partnerimizle şu an ağır görüş farklılıklarımız  var" ifadesini kullandı. Merkel, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesi ve Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmalarda etkisinin olmasını buna gerekçe olarak gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile sürdürülen görüşmelerin önemine dikkati çeken Merkel, "Biz uzun vadeli akıllı partnerlik istiyoruz. Mevcut görüş ayrılıklarını atlatmamız gerekiyor" dedi. Merkel, Avrupa Yatırım Bankası'nın Rusya ile gelecekte ortak yatırımlar yapıp yapmayacağını incelendiğini ifade etti.

Bir soru üzerine Almanya'nın silah ihracatlarına da değinen Merkel, bu konuda ilkelere göre hareket ettiklerini ve herkesin bu ilkelere bağlı şekilde çalıştığını vurguladı.

Alman ordusunun yurt dışında eğitim yaptığı ülkelere de silah satışı yaptıklarını ifade eden Merkel, eğitim yapılan ülkelere belli ekipman sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Merkel, buna örnek olarak, Lübnan Deniz Kuvvetleri'ne yardımcı olduklarını, bazı ekipmanlar verdiklerini, bunun çelişkili bir durum olmadığını bildirdi.

-2017'ye kadar görevde kalacak

Bu yasama dönemi sonunda başbakanlıktan istifa ederek siyaseti bırakacağı iddialarının hatırlatılması üzerine Angela Merkel, "2017 yılına kadar görevde olacağım" dedi.

"Ben tüm yasama dönemi için seçildim" diyen Merkel, 2013 genel seçimlerde başbakan olarak göreve başlamasından bu yana henüz bir yılını bile dolmadığını ve kendisini yeterince işin beklediğini kaydetti.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in alınmasını istediği silahlı insansız hava araçları konusuna da değinen Merkel, bu konuda savunma bakanına destek verdi.

Angela Merkel, ihtiyaç olması halinde savunma bakanının Federal Meclis'in onayıyla alınabileceğini ve buradaki önemli olan olayın Alman askerlerinin hayatının korunması olduğunu vurguladı.

Almanya Başbakanı Merkel, bugün milli takım kariyerini sonlandırdığını açıklayan Philipp Lahm'ın kararına saygılı olduğunu belirterek, Lahm'a milli takım için yaptığı katkılar için teşekkür etti.

Otoyol ücreti

Merkel, Almanya'daki tüm otoyolların özellikle yabancı plakalı araçlar için paralı hale getirilmek istenmesine komşu ülkelerin Avrupa Birliği (AB) nezdinde dava açaklarının ifade edilmesi üzerine, "Ben burada AB'yi tehlikeye atacak bir adım görmüyorum. Bu Almanya'daki bakıma ihtiyacı olan yolların yenilenmesi için yapılması öngörülen ve koalisyon anlaşmasında bulunan bir icraat" dedi.

- Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Avrupa Birliği Angela Merkel Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title