Haberler

Anayasa'nın 3. Maddesi de Tamam

Anayasa Değişikliği Teklifinin 3.Maddesi 337 Oyla Kabul Edildi.

Anayasa değişikliği teklifinin 3.maddesi 337 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesinde yapılan gizli oylamada, 408 milletvekili oy kullandı. Oylamada, 337 kabul oyuna karşılık, 71 ret oyu çıktı.

-MADDE NE GETİRİYOR-

Kabul edilen 3'üncü maddeyle, "Vatandaşların Yurt Dışına Çıkma Hürriyetlerini" düzenleyen Anayasa'nın 23'üncü maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, "vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilecek" (ANKA)

TBMM Bakanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yapılan Genel Kurul'da, Anayasanın 23. maddesinin "Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir." şeklide değişiklik öngören taslağın 3. maddesi yaklaşık 3 buçuk saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Daha öncekilerde olduğu gibi CHP, BDP ve DSP'nin katılmadığı oylamada AK Parti ile MHP'nin yanı sıra bazı bağımsız milletvekilleri oy kullandı. Oylamada 3. madde sonuçları şöyle oluştu: 337 evet, 71 red, 0 boş, 0 geçersiz.

Bu arada, Genel Kurul, saat 22.15'e kadar çalışmalarına ara verdi. Aranın ardından 4. madde ele alınacak. (CİHAN)

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri, gergin ve tartışmalı geçiyor.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile CHP Sinop Milletvekili Engin Altay tartıştı. Şahin, Altay'ın birkaç kez, ''Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun'' demesi üzerine, Engin Altay'dan özür dilemesini, yoksa İçtüzüğün disiplin hükümlerini uygulayacağını söyledi.

Teklifin, 3. maddesi üzerinde gruplar adına yapılan konuşmaların ardından, CHP ve MHP, İçtüzüğün 72. maddesine göre, 3. maddenin görüşmelerinin devam etmesini öngören ayrı ayrı önerge verdi. Önergeler reddedildi.

Daha sonra, madde üzerinde verilen 16 önergeden, İçtüzüğe göre 7'si işleme alınarak okutuldu.

-AK PARTİ'NİN HEDEFİ-

CHP'nin önergesi üzerinde konuşan Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, 2002'de iktidara gelen AK Parti'nin, olmazsa olmaz, değişmez bir hedefi olduğunu ifade ederek, ''Bu hedef, laik demokratik cumhuriyeti kaldırmak ve onun yerine yeni bir siyasal rejim ikame etmekti'' dedi.

AK Parti'li milletvekilleri, Özdemir'in sözlerine tepki gösterdi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, ''AK Parti iktidarı, demokratik cumhuriyetin olmazsa olmaz niteliklerine sahip çıktıkça; rahatsız olan, başı ve karnı ağrıyan bir zümre var. Bu çatı altında bu zümreyi kınıyoruz'' dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da TBMM Başkanı Şahin'i, Özdemir'in Anayasa Mahkemesi kararını gündeme getirmesinden dolayı sataşma olduğu gerekçesiyle Kılıç'a söz vermesini eleştirdi.

Kılıçdaroğlu'nun, hangi gerekçeyle Kılıç'a söz verdiğini sorması üzerine, Şahin, CHP'li Özdemir'in, ''AK Parti'nin laik rejimi yıkmak için gelmiş bir parti olduğunu'' söylemesi nedeniyle söz verdiğini kaydetti.

-''ELİNİZİ KOLUNUZU SALLAMANIZ UYGUN DEĞİL''-

Bu sırada, bazı CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleri karşılıklı olarak birbirlerine sataştı.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'ın ayağa kalkarak ısrarla söz istemesi üzerine, Başkan Şahin, Altay'a, ''Böyle celalli şekilde, elinizi kolunuzu sallayarak, Başkanlık Divanına bu şekilde davranışınız uygun değil. Bir eğitimci olarak, öğrencilerimize örnek olması gereken size, bu davranışı hiç yakıştıramadım'' diyerek, Altay'dan yerine oturmasını istedi. AK Parti'li milletvekilleri, Şahin'in bu sözlerini alkışla karşıladı.

CHP'li Altay da ''Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun'' diye bağırarak, Başkan Şahin'e karşılık verdi. Şahin'in, ''Hakaret ediyorsunuz'' sözlerine karşılık Altay, ''Bana söz vermek zorundasınız'' dedi.

TBMM Başkanı Şahin de ''Söz verip vermemek takdiri bana ait'' diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin, Altay'ın ısrarla söz istemesi ve ''Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun'' sözünü tekrarlaması üzerine, Engin Altay'dan özür dilemesini, yoksa İçtüzüğün disiplin hükümlerini uygulayacağını söyledi. Şahin, CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu'ndan da milletvekillerine sahip çıkmasını istedi.

CHP'li Altay, daha sonra araya giren CHP'li milletvekillerince yatıştırıldı ve arka sıralara götürüldü.

TBMM Başkanı Şahin'in daha sonra birleştirerek oylattığı 7 önerge reddedildi.

Bu arada, Anayasa teklifinin Genel Kuruldaki görüşmelerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katılıyor.

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title