Haberler

Anayasa Mahkemesi'nin Kararı

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasını iptal ederek yürürlüğü durdurdu.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasına ilişkin başvusunu karara bağladı. Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonrası Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, yüksek mahkemenin verdiği kararı açıkladı. Kılıç, 27 Nisan tarihinde yapılan ilk oylamada toplantı yeter sayısının bir iç tüzük değişikliği niteliğinde görüldüğünü ve anayasaya aykırı olduğunu belirterek, seçimin ilk tur oylamasının iptal edildiğini açıkladı. Kılıç, kendisi ve üye Sacit Adalı'nın karşı oyu ile (9-2)

kararın alındığını bildirdi. Bir gazetecinin bundan sonraki sürecin nasıl olacağı yönündeki sorusuna Kılıç, "Bundan sonraki uygulama, meclisin iradesinde yapılacak. Biz kararımızın gerekçesini en kısa sürede açıklayacağız ve neden anayasaya aykırı olduğu konuları şüphesiz açıklanacaktır" dedi. Kılıç, bir soru üzerine ise verilen kararla 2. tur oylamaya geçilemeyeceğini ve seçim sürecinin yeniden başladığını kaydetti. Kılıç, 'Tekrar yeni bir aday gösterilmesi mümkün mü?' şeklindeki soruya "hayır" cevabını

verdi. Kılıç, kararı Meclis Başkanlığı'na yarın sabah bildireceklerini kaydetti. Kılıç, bir gazetecinin '367 sayısı önkoşul mu?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"İptal ettiğimiz 1. tur oylamadır. 1. tur oylamada alınan meclis kararının iptali ile ilgilidir. Yani süreç 1. turun iptali ile ilgili olan bir süreçtir. Bundan sonra TBMM devam eder, etmez kendi iradesindedir."

Bir soru üzerine Kılıç, alınan kararla cumhurbaşkanlığı seçimi için 1. ve 2. tur oylamada toplantı yeter sayısının 367 olduğunu söyledi. Kılıç, 'Bu süreçte cumhurbaşkanı seçilir mi?' sorusuna da, "Bu süreç içine 4 turu sıkıştırırlarsa tabii ki seçilebilir" cevabını verdi.

Öte yandan, açıklamayı yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu izledi. Gazeteciler büyük izdihama neden olurken, emniyet ekipleri de Anayasa Mahkemesi binası civarında önlemler aldı.

(OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title