Haberler

Anayasa Mahkemesi'nin 45. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ailesinin Kendisine Çankaya'yı Tavsiye Etmediğini Belirterek, Çocuklarının da Eşi Emine Erdoğan'ın da Cumhurbaşkanlığı'na Aday Olmasını İstemediğini Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ailesinin kendisine Çankaya'yı tavsiye etmediğini belirterek, çocuklarının da eşi Emine Erdoğan'ın da Cumhurbaşkanlığı'na aday olmasını istemediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin 45. yıldönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Sheraton Otel'de bir resepsiyon verdi. Resepsiyona TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adayı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok ve çok sayıda davetli katıldı. Basın mensuplarının görüntü

almasına izin verilmeyen resepsiyona Cumhurbaşkanlığı seçimi ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e yönelik silahlı saldırı girişimi damgasını vurdu.

Başbakan Erdoğan, resepsiyona AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile birlikte geldi. Resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, CHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylamanın başlaması için 367 gerektiği yönündeki iddiası ve 367 bulunamadığı takdirde Anayasa Mahkemesi'ne gidecekleri yönündeki açıklamaları ile ilgili soru üzerine 1982 Anayasası'na göre bunun bir mantığı bulunmadığını söyledi. 1980 yılından önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bazılarının uzadığını

hatırlatan Erdoğan, "Herhalde 103 turu bulmuştu. 1982 Anayasası bunu gidermek, seçimleri tamamlamak için düzenlemeler getirmiştir" dedi.

Erken seçim yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Erdoğan, erken seçimin 25 yaşında seçilme hakkını ortadan kaldırmayacak şekilde yapılması gerektiğini belirterek, seçimin en erken Ağustos ayında yapılabileceğini ifade etti.

Anayasanın 67. maddesinde seçimle ilgili değişikliklerin ne şekilde yürürlüğe gireceğinin ifade edildiğini anlatan Erdoğan, olası bir erken seçimde 25 yaşa seçilme hakkını kullandırabilmek için yeni bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. AK Parti'nin erken seçimden kaçmadığını belirten Erdoğan, buna karşın Türkiye'nin bir erken seçime ihtiyacı olmadığını düşündüklerini söyledi.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın Cumhurbaşkanı'nı bir erken seçimden sonra oluşacak yeni Meclis'in seçmesi gerektiği yönünde görüş açıkladıklarının hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Bu konuda hiç bir endişemiz yok. Şu anda Türkiye'de her şeye en hazır parti AK Parti'dir" dedi. Erdoğan, Türkiye'de hiçbir şeyin zorlanmaması gerektiğini dile getirerek, bugüne kadar 10 Cumhurbaşkanı seçildiğini, anayasanın aynı anayasa, hükümlerin aynı hükümler olduğunu belirtti.

Bir erken seçime gitmenin çözüm olmayacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, yeni seçim sonucunda da 367'ye ulaşılamayabileceğini belirtti. Bunun gayri ciddi bir yaklaşım olduğunu ve sistemle dalga geçmek anlamına geldiğini savunan Erdoğan, "Siyasetçiler, ülkenin geleceğine olumsuz katkıda bulunmaz" dedi.

Erdoğan, Abdullah Gül isminin Cumhurbaşkanı adaylığı için nasıl ortaya çıktığı sorusu üzerine, "Akşam yatıp farklı, sabah kalkıp farklı değil" diye konuştu. Erdoğan, bir soru üzerine genel seçimlerin 5 yılda bir yapıldığını belirterek, "Keşke anayasa uygun olsa da Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılsa" şeklinde konuştu. Erdoğan, 'Sizce seçim ilk turda tamamlanacak mı?' sorusuna, "İnşallah ilk turda sonuç çıkacak. Aklı selim galip gelecek" karşılığını verdi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e yönelik saldırı girişimiyle ilgili sorular üzerine Erdoğan, olayın ardından Teziç'i arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyledi. Huzur ortamını bozmak isteyenler olabileceğine işaret eden Erdoğan, bu konuyla ilgili istihbari bilgilerin önceden kendilerine ulaştığını ve konunun YÖK Başkanı Teziç'e iletildiğini açıkladı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na aday olmama kararını ailesinin nasıl karşıladığı sorusu üzerine, parti örgütüyle ve MKYK ile bu dertleşmeyi yaptıktan sonra ailesiyle de yaptığını anlattı. Erdoğan, "Ailem bana, Çankaya'yı tavsiye etmedi. Çocuklarım da Emine Hanım da aday olmamı istemedi" diye konuştu.

(ZÇ-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title