Haberler

Anayasa Mahkemesi Kararının Perde Arkası

Anayasa Mahkemesi'nin Önceki Gün Yaptığı Toplantıda, AKP İddianamesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Yönünden Reddini İsteyen Başkan Haşim Kılıç ile Üyeler Sacit Adalı, Serruh Kaleli ve Serdar Özgüldür'ün İsimlerinin Medyaya Açıklanmasını Kendilerinin Talep Ettiği Öğrenildi.

ANAYASA Mahkemesi’nin önceki gün yaptığı toplantıda, AKP iddianamesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yönünden reddini isteyen Başkan Haşim Kılıç ile üyeler Sacit Adalı, Serruh Kaleli ve Serdar Özgüldür’ün isimlerinin medyaya açıklanmasını kendilerinin talep ettiği öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi’ndeki toplantının perde arkasında yaşanan gelişmeler özetle şöyle:

 

KUPÜRLER DELİL

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın iddianameye gazete kupürlerini de koyması bunların delil niteliği olup olmadığı tartışması başlatmıştı. Bazı üyeler, bu haberlerin delil olarak kabul edilmemesi durumunda, özellikle TBMM’de grubu bulunan partilere ilişkin iddianame hazırlanamayacağını savundular. Bazı üyeler de kupür ve bantların gazete ve televizyonlardaki şekline göre değil, ilgili kuruluşlardan istenecek bant kayıtlarının "ham haline" ve tam metin çözümlerine göre değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler. Tartışma sonrasında, gazete kupürlerinin delil olabileceği benimsendi.

 

İDDİANAMENİN İADESİ

 

Heyet, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki (CMK) mahkemelere "iddianamenin iadesi" yetkisi tanıyan düzenlemeyi de görüştü. AKP davasının ön incelemesinde de CMK’deki "iddianamenin iadesi" müessesi dikkate alındı. DTP’den sonra AKP için de ikinci kez bu inceleme yapılmış oldu. Yeni açılacak parti kapatma davalarının ön incelemesinde hep aynı yol izlenecek.

 

GÜL’ÜN SÖZLERİ DELİL

 

Tartışılan ana konu, Cumhurbaşkanı Gül hakkında 5 yıl siyaset yasağı istenmesi oldu. Başkan Kılıç ve üç üye, cumhurbaşkanlarının söz ve eylemlerinin ceza davalarına veya kapatma davalarına konu edilemeyeceğini savundular. Çoğunluktaki 7 üye ise AKP davasının klasik bir ceza yargılaması olmadığını, Gül’e ilişkin söz ve eylem iddiasının, cumhurbaşkanlığı döneminden önceye geldiğini belirterek, buna karşı çıktılar.

 

GÜL’ÜN TÜRBAN TAVRI

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün türbana ilişkin Anayasa değişikliğini onaylanmasına iddianamede verilmemesi de tartışıldı. Bu konudaki görüş ayrılığı hem oylamaya hem karara yansıdı. "İddianamede Cumhurbaşkanı Gül dışında kalan bölümler" ve "Gül’e ilişkin bölümler" olmak üzere iki parçalı oylama yapıldı. Bu karara göre karar, Gül gibi daha önce bir partinin üyesi olan kişi Cumhurbaşkanlığı gibi "sorumsuz" olan bir makama seçilmesi halinde bile söz ve eylemleri kapatma davasına konu ve "delil" olabilecek ve iddianamede yer alabilecek. Karar, bu yönde bir ilk örnek.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title