Haberler

Anayasa Mahkemesi: Cumhurbaşkanı Seçimi İçin 367 Şart

Anayasa Mahkemesi, Günlerdir Kamuoyunun Merakla Beklediği Kararını Açıkladı. Yüksek Mahkeme, 11.cumhurbaşkanı Seçimlerinde Sayım Yapılmamasının İçtüzük İhlali Olduğunu Belirterek, 1. Oylamanın Yürütmesini Durdurdu. Mahkeme, Ayrıca Cumhurbaşkanı Seçimine 367 Milletvekilinin Katılmasının Zorunluluk Olduğuna Hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, raportörün "reddedilmesi" yolunda görüş bildirmesine rağmen, 1. tur oylamayı iptal ederek yürütmeyi durdurdu. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı seçimlerinde yoklama yapılmasını ve 367 milletvekilinin ilk 2 tura katılmasının zorunluluk olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Sekreter Önder Sav ve 132 milletvekilinin 11.Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davayı bugün görüştü. Mahkeme'nin jet hızıyla verdiği kararı Başkanvekili Haşim Kılıç açıkladı. Haşim Kılıç, Kurul'un görüşünü şöyle açıkladı:

"1-11.Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde toplantı yeter sayısıyla ilgili TBMM'nin 27.4.2007 günlü 96.birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da anayasaya aykırı olduğu Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın karşı oyu ve oyçokluğuyla,

2-İçtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM'nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir."

TOP MECLİS'E ATILDI

Haşim Kılıç, bundan sonraki sürecin ne olacağına ilişkin bir soruya, "Bundan sonraki uygulamalar tamamen TBMM'nin iradesi dahilinde yapılacak işlemlerdir. Biz kararımızın gerekçesini en kısa sürede yazıp yayınlayacağız ve gerekçede neden İçtüzük kuralı olduğu ve neden anayasaya aykırı olduğu konuları şüphesiz ki açıklanacaktır" dedi.

Kılıç, Meclis'in ikinci tur oylamaya geçip geçmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, "Artık ikinci tur oylama şeklinde bir oylama değil, bundan sonra sürecin yeniden başlaması gerekir" dedi. Kılıç, bunun ilk turun tekrarı anlamına mı geldiği yönündeki bir soruya olumlu yanıt vererek, "tekrar edilmek üzere eğer yetiştirilebilirse" dedi.

KISA KARAR YARIN MECLİS'E GÖNDERİLECEK

Haşim Kılıç, bugün alınan karar ile ilgili olarak kısa kararın yarın TBMM Başkanlığı'na sunulacağını söyledi. Kılıç, ısrarlı bir soru üzerine, "arkadaşlar bizim iptal ettiğimiz 1.tur oylamadır ve buna ilişkin alınan Meclis kararının iptaline ilişkindir. Süreç bu noktada birinci turun iptaliyle ilgili bir süreçtir. Bundan sonra TBMM devam eder etmez kendileri bilir" yanıtını verdi.

367 İLK İKİ TUR İÇİN GEREKLİ

Haşim Kılıç, toplantı yeter sayısında bundan böyle 367 şartının aranıp aranmayacağıyla ilgili bir soruya "Şüphesiz ki Mahkeme kararı bunu söylüyor" dedi. Kılıç, Cumhurbaşkanı seçiminde toplantı nisabının ilk iki tur için 367 olduğunu söyledi. Kılıç, "Bugün ortaya çıkan kararda arkadaşlarımızın iradesi birinci ve ikinci turlarda 367 olması gerektiğidir, toplantı nisabı olarak" dedi. Haşim Kılıç, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın birinci tur oylama öncesinde sayım yapmamasının içtüzük ihlali olduğunu, sayım yapması gereğine işaret etti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararla ilgili yaptığı açıklamaya göndermede bulunularak, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin açıklamalar yaptı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki soruya Kılıç, "Değerli arkadaşlar, o açıklamalarla ilgili açıklamayı Sayın Başkanımız zannediyorum yapacak, bu konuda ben bir şey söylemek istemiyorum" karşılığını verdi.

HALK KLAKSON VE BAYRAKLA KARARI KUTLADI

Anayasa Mahkemesi'nin 367 ile ilgili kararını açıklamasının ardından, Mahkeme binasının karşısında bulunan apartmanlardan insanlar pencerelere çıkarak, alkışlar ve Türk bayrağı asarak karara karşı olan memnuniyetlerini gösterdiler. Ayrıca, Mahkeme önünden geçen araçlar da klakson çaldılar. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title