Haberler

Anayasa Değişikliği Paketinin İçeriği

TBMM Genel Kurulunda, "Cumhurbaşkanının Halk Oyuyla ve 5 Artı 5 Sistemiyle Seçilmesini" İçeren Anayasa Değişikliği Teklifi Kabul Edildi.

TBMM Genel Kurulunda, "Cumhurbaşkanının halk oyuyla ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini" içeren Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi.

Genel Kurulda, 376 oyla kabul edilen değişikliğe göre, 11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, kanunun resmi gazetede yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak.

Anayasa değişikliği paketinin içeriği özetle şöyle:

-Yapılan değişiklikle ilk turda, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen 2. pazar günü, 2. tur yapılacak. Bu oylamaya, ilk turda en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.

-Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.

-En son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.

-Genel seçimler 4 yılda bir yapılacak.

-TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title