Haberler

Anayasa Değişikliği Görüşmeleri Sürüyor

Meclis Anayasa Komisyonu'nda, Anayasa Değişikliği Teklifinin Geneli Üzerindeki Görüşmeler Sürüyor.

Meclis Anayasa Komisyonu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Meclis Anayasa Komisyonu'nda, teklifin geneli üzerinde söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, Türkiye'nin anayasa mezarlığı ve laboratuarı haline geldiğini kaydetti. AKP'nin getirdiği teklifin niyetinin "halis' olmadığını ve dayatmacı olduğunu ifade eden Bal, "Bu gidiş hayra alamet değil. Bu anayasa teklifi hayra alamet bir teklif değil" dedi. Teklifin "PKK açılımı"nın parçası olduğunu, AKP'nin "özgürlükleri ve demokrasiyi ambalaj malzemesi" olarak kullandığını savunan Bal, "Bu teklifte eşitlik ilkesi çerçevesinde başörtüsü sorunu, imam hatiplerle ilgili sorun yoktur. Teklif intikam ürünüdür. Hesap verme ecel işi. Bundan kaçmak olmaz. Siyasilerin ecel günü, seçim günü ve yolsuzlukların hesabını vereceği gündür. Anayasa Mahkemesi hesap verilecek yerdir. AKP hesap gününden kaçmak için Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirmektedir. Türkiye yandaş yargı kurumuna bu teklifle kavuşacak. Kuvvetler ayrılığı iflas edecek. Türkiye başkanlık sistemine giderken ucube, tanımı olmayan bir cumhurbaşkanlığı sistemi ile tanışacak. AKP'nin bu teklifi asla yargı reformu değil, korkudan ve hesap vermekten kurtulma reçetesidir. AKP'nin komaya girmeden önce acil bakım ünitesinde ihtiyaç duyduğu bir tekliftir. Bu teklif kabul edilirse Peygamber postu, güvenli liman olarak yargıya AKP gölgesi düşmüş olacaktır" diye konuştu.

-"MHP AKP'YE YOL ARKADAŞI OLMAYACAK"-

Bal, teklifin tümü üzerinde konuşan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, Anayasa Komisyonu için kullandığı "kurucu komisyon' ifadesine de tepki gösterdi. Bu ifadenin abartılı olduğunu ifade eden Bal, "Kurucu iradeye önem veriliyorsa uzlaşma komisyonu kurulur" dedi. Bal, MHP'nin Anayasa değişikliği teklifine destek vermeyeceğini belirtirken, "AKP bu teklifte kararlı ise yolu açık olsun. Kendine uygun yol arkadaşı bulacaklardır. MHP asla AKP'ye yol arkadaşı olmayacaktır. Anayasa değişikliğine esastan ve usulden hayır diyecektir. Bu referandum milletin oyunun çantada keklik olmadığını ortaya çıkacak. Millet kendine yutturulan hapın acılığını biliyor. Tekrar hapı yutmayacak. AKP'nin fermanı millet iradesine dönüşmeyecektir" dedi.

-"NEDEN HALKIN OYUNU İĞFAL ETMEYE TENEZZÜL EDİYORSUNUZ?"-

Bal'ın konuşmasının ardından komisyon toplantısına ara verildi. Verilen aranın ardından devam edilen görüşmelerde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise AKP hükümetlerini, "olağanüstü demagoji, gobbels ve makyavel' politikalar uygulamakla suçladı. Başbakanın milli iradeyi dilinden düşürmediğini ancak milli iradenin sadece sandıktan ibaret olmadığını dile getiren Kart, yargının da milli iradenin temsilcisi olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'ın "teklifin referandumda tek tek oylanmasına gerek olmadığı' yönündeki sözlerini de hatırlatan Kart, "Neden bunları halkın oyuna sunmaktan korkuyorsunuz? Neden halkın oyunu iğfal etmeye tenezzül ediyorsunuz, buna neden gerek duyuyorsunuz?" diye sordu. Kart Başbakan'ın Yargıtay Başkanı'nı "düello'ya davet etmesine rağmen anamuhalefet partisi genel başkanıyla canlı yayına çıkmaktan kaçındığını söyledi. AKP döneminde, Başbakan dahil 8-10 bakanın çocuklarının milyon dolarlar kazandığını, türban üzerinden siyaset yapıldığını belirten Kart, "Hangi türbanlılar, 4x4 ciplere binen türbanlılar" dedi. Başbakan Yardımcısı'nın Erzincan'daki cemaat soruşturmasıyla ilgili telefon ettiğini, Adalet Bakanı'nın müsteşarıyla birlikte devletin çalışmasını engellediğini de savunan Kart, Meclis'te bulunan dokunulmazlık dosyalarından 250'sinin milletvekili seçilmesini engelleyici suçları kapsadığını dile getirdi.

-KUZU'NUN SÖZLERİ GÜLDÜRDÜ-

Kart konuşması sırasında Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'nın konuşmasına atıfta bulunarak, "Latince kelimeler kullanıyor, anlamıyorum, arkadaşlarıma soruyorum" dedi. Kart'ın sözleri üzerine Komisyon başkanı Burhan Kuzu da "Ben de aynı yapıyorum. Kendisi dolu bir arkadaş" dedi. Kuzu'nun bu sözleri komisyonda gülüşmelere yol açtı. Teklifin 16 maddeden oluştuğunu, diğer maddelerinin "havuç, boncuk' olarak ilave edildiğini savunan Kart, siyasi iktidarı yargıyı hedef almakla suçladı. Yargının hükümeti rahatsız ettiğini, hükümet açısından yargıya hakim olmanın hayati önem taşıdığını öne süren Kart, "Bu yargı paketi ile bunun anayasal ayağı oluşturulmak istenmektedir" dedi.

-"AÇ DA OLSA KUYRUĞU DİK DOLAŞIR"-

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise yaptığı konuşmada, "Ben Yörük adamım. İnsan var aç da olsa kuyruğu dik dolaşır" dedi. Komisyon Başkanı Kuzu ise "Tam beni taraf ediyorsun" derken bazı komisyon üyeleri ise "Yörük olmayanlar kuyruğu dik dolaşamıyor mu" diye tepki gösterdi. Gök, "Birileri deveyi hamuduyla yutarken birileri de temiz kalmasına rağmen aracılık yapacak. Yüce divan değişikliğinin sebebi, para. Siz kullanılacaksınız" diye konuştu.

-"MECLİS YASAMA BOYUTUYLA FONKSİYONEL DEĞİL"-

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ise depo imzaların arkasına teklifin eklenmesinin milletvekillerine haksızlık olduğunu belirterek, Meclis'in yasama boyutuyla fonksiyonel olmadığını söyledi. Muhalefetin verdiği hiçbir kanun teklifinin Meclis'te kanunlaşmadığını da kaydeden Yalçın İsviçre'de camilerle ilgili yapılan referandumu hatırlatarak, insan haklarının referanduma sunulmasının çağdışı olduğunu söyledi. Yalçın, "Birileri gelse gazeteciler çok can sıkıyor. Basın özgürlüğünü kaldıralım. Bunu halkımıza götürelim. Halkımız da basın özgürlüğünden hoşlanmıyorsa kaldıracak mıyız? Temel hakları referanduma götürmek çağdaş evrensel hukukla bağdaşmaz. Bu referandumdan memura toplu sözleşme çıkmazsa bu hak bir yıl daha ertelenmiş olacak" diye konuştu.

-KUZU PARLAMENTER SİSTEMİ ELEŞTİRDİ-

Yalçın'ın Meclis'in fonksiyonel olmadığına ilişkin sözlerine yanıt veren Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ise "İngiltere'ye de gitsen aynı şeyi görürsün. Parlamenterizm sakat bir yöntem. ABD'deki parlamentoda oylama yapılıyor. Cumhuriyetçilerle demokratlar birlikte oy kullanabiliyor. Biz de, aşağıda yap bakalım. Deniz Bey, Başbakan ne yapıyor. Gensoruyla ben kendi bakanımı niye düşüreyim, aklımdan zorum mu var, deli miyim. Sıkıntı parlamenter sistemden kaynaklanıyor. Çözümü Başkanlık sistemi" diye konuştu.

-"İYOT GİBİ AÇIĞA ÇIKANLAR"-

İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk de AKP'nin Anayasaya uymak yerine Anayasayı kendine uydurmak istediğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın yargıya yönelik "iyot gibi' sözlerini hatırlatan Öztürk "İyot gibi açığa çıkanlar, tüzüklerinde laikliğe karşı olmalarına rağmen, bölücülük yapmalarına rağmen partileri kapatılmayacak olanlardır. Yüce divana gitme ihtimaline karşı kendi mahkemelerini kurmak isteyenlerdir" dedi. (ANKA)

(EG/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title