Haberler

Analistler, AB Karbon Fiyat Tahminlerini Yükseltti

Güncelleme:

Küresel gaz fiyatlarındaki yükseliş, bazı elektrik üreticilerinin daha fazla kirletici kömürü tercih etmesine ve karbon izinlerine yönelik talebin artmasına yol açmıştır.

Küresel gaz fiyatlarındaki yükseliş, bazı elektrik üreticilerinin daha fazla kirletici kömürü tercih etmesine ve karbon izinlerine yönelik talebin artmasına yol açmıştır. Bu bağlamda, analistler Avrupa karbon piyasası ortalama fiyat tahminlerini yükselttiler.

Reuters'in sekiz analistle yaptığı bir ankete göre, AB Tahsisatlarının (EUAs) 2021'de ton başına ortalama 55, 88 Euro ve 2022'de 69, 87 Euro olması beklenmektedir. Bu durum, Temmuz ayında yapılan tahminlere göre sırasıyla %7, 4 ve %12, 1 artışa tekabül etmektedir.

2023'te fiyatlar için ortalama tahmin, %16, 8'lik bir artışı temsil eden ton başına 72, 04 avro idi.

Üreticileri, enerji şirketlerini ve havayollarını saldıkları her bir ton karbondioksit için ödeme yapmaya zorlayan Avrupa Birliği Emisyon Ticareti Sistemi (ETS), AB'nin net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltma çabalarının merkezinde yer alıyor.

Karşılaştırmalı Avrupa gaz fiyatları, küresel bir enerji krizinin ortasında son Reuters anketinden bu yana son üç ayda yaklaşık %140 arttı. Bu artış, bazı elektrik üreticilerinin gaz santrallerine kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla karbondioksit emisyonu üreten kömür yakmasını daha ekonomik hale getirdi.

ClearBlue'da karbon piyasası analisti Goda Aglinskaite, gazdan kömüre geçiş eğrisine bakıldığında, EUA piyasasının bu kış boyunca kömür kullanımını ve ardından 2022 ilkbahar/yaz'da gaza dönüşü fiyatladığını ifade etmiştir.

Analistler, gaz fiyatları düşerse ve kömür kullanımı zayıflarsa karbon fiyatlarının düşebileceğini, ancak karbon piyasasına yönelik reformların daha uzun vadede destek sağlayacağını söyledi.

AB teklifleri ve daha güçlü talep nedeniyle gösterge AB karbon fiyatları, bu yıl iki katına çıkarak ton başına 60 avroya ulaştı.

Vertis analisti Bernadett Papp, "Fit for 55 paketindeki reform önerileriyle ilgili siyasi müzakereler, karbon fiyatının önemli ölçüde düşmesini önleyecektir" ifadesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu ve AB üye devletlerinin dahil olduğu iki yıla kadar sürecek müzakerelerin ardından söz konusu önerilerin, ancak yasalaşacağı öngörülmektedir.

Kaynak: Reuters

Yayınlayan: T. C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

Kaynak: Habermetre / Toplum

Avrupa Birliği Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title