Haberler

Anadolu'nun İlk At Figürleri Eskişehir'de

Anadolu Üniversitesi Tarafından Yürütülen Çalışmada M.ö. 6000 Yılından Kalma Anadolu'nun İlk At Figürlerinin Eskişehir'de Olduğu Belirlendi.

ANADOLU Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada M.Ö. 6000 yılından kalma Anadolu'nun ilk at figürlerinin Eskişehir'de olduğu belirlendi.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Ali Umut Türkcan'ın Eskişehir Arkeoloji Müzesi ile ortak yürüttüğü çalışmada Anadolu'da şimdiye dek bulunmuş olan en eski at figürleri Sivrihisar ilçesinde olduğu tespit edildi. Yrd.Doç.Dr. Türkcan, Sivrihisar Balkayası'nda 2002 yılında 2 amatör fotoğrafçı tarafından bulunan figürlerin Orta Anadolu Bölgesi'nde şu ana kadar bilinen ilk örnek olduğunu kaydetti.

Bulunan kaya resminin özellikle içerdiği figürler açısından son derece ilginç olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Türkcan, resimde 20 at figürüne ve karşılarında, ellerini açmış bir insan figürü olduğu tahmin edilen bir betime rastlandığını söyledi. Figürlerin daha sonra Photoshop programında detaylandırıldığını ve program sayesinde demir oksit boyayla yapılmış olan pigmentlerin belirginleştiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Türkcan, çalışmanın, Photoshop'un bu amaçla ilk kez kullanılması açısından da önemli olduğunu vurguladı. Yrd.Doç.Dr. Türkcan şöyle konuştu:

''Resim, bir yandan Anadolu'da bulunan ilk at figürleri olması itibariyle de ilginç. At figürleri özellikle bu bölge içinde önemli çünkü Frigya Bölgesi at yetiştiriciliğiyle ün salmış bir bölge. Kaya resminin bulunduğu yerde daha önce de Erken Kalkolitik Dönem'e tarihlenen seramik ve çakmaktaşı buluntularına rastlanıldı. Buluntular, kayalıkların tepe kısmının da yerleşim yeri olarak kullanıldığını gösteriyor.''

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title