Haberler

Anadolu Expo 3. Canlı Hayvan Fuarı

Kuşadası'nda düzenlenen Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı'nda "En verimli sığır" yarışması yapıldı.

Kuşadası'nda düzenlenen Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı'nda "En verimli sığır" yarışması yapıldı.

Kuşadası Efes Kongre Merkezi'ndeki fuarda Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliğince bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada, hayvanlar 3 ayrı kategoride yarıştı.

Yarışmada "Simental" kategorisinde birinciliği Tunay Desti'nin "Akçaovalı" isimli sığırı alırken, Ergün Çiftçi'nin "Herkül" sığırı ikinci ve Yener Demir'in de "Demir" isimli sığırı üçüncü oldu.

"Mondofon" kategorisinde Cemal Aytimur'un "Özel" isimli sığırı birinciliği, İkincili Ulaş Gümüş'ün "Cesur" isimli sığırı ikinciliği elde etti. Bu kategoride, Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen kendisine ait 2 sığıra puanlama yapılmamasını istedi.

"Şarole" kategorisinde ise birinciliği Halil İbrahim'in "Çiftçi" isimli sığırı, Şenol Dönmez'in "Kral"ı ikinci ve Mustafa Düzenli'nin "Kayserili" isimli sığırı da üçüncü seçildi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, yarışma sonrasında yaptığı konuşmada, kırımızı etin ülke gündeminden düşmediğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Nereye gidersek gidelim et fiyatlarında bir yükselme olduğunda ülke ayağa kalkıyor. Bunun sorumluları bizler değiliz. 1990 yıllarda yapılan yanlış hayvancılık politikaları ülke hayvancılığını bugünkü duruma gelerek, et ithal eden bir konumuna gelmiş. Bu benim kanıma dokunuyor. 1983 yılında 20 yaşında bir delikanlı iken babam bu işi yapıyordu. O dönemlerde bu ülke et ihraç eden bir ülke konumundaydı. O dönemden bu döneme yapılan yanlış politikalar ülke hayvancılığını bu duruma getirdi" dedi.

Birlik olarak Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'le görüştüklerini aktaran Karabulut, şunları söyledi:

"Bakanımıza Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği olarak 'Küçük üreticilerimize dağıtmak için 5-10-50 ve 55 baş hayvan talebimiz var' dedik. Küçük üretici dışarıdan gelen hayvanların ülkemizdeki hayvanlara oranla fiyatı daha aşağıya geldiği için küçük üreticilerimiz besicilikten yararlanamadı. 'Küçük işletmelerimize dana vermemiz lazım dedik'. Et ve Süt Kurumu bu işi üslenerek bu ay içerisinde gelen 2 gemiden birinde bulunan 20 bin sığırı Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliğine verdi. Bunları en kısa zamanda dağıtacağız. Et ve Süt Kurumu bu işin altından kalkamıyor. Birliklerin hayvan getirme yetkisinin de olmadığını bildirdik. Bakanımız ek kararname çıkacağını bundan sonra birliklerinde besilik dana ithalatı için kararnamenin içine yazılacağına söz verdi. Bundan sonra birliklerimiz bu faaliyetin içinde bulunacak."

Programa, Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Kuşadası Türkiye Aydın Efes Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title