Haberler

Anadolu Ajansı'nın BHS Yayını 2 Yaşında

Güncelleme:

Anadolu Ajansı, kurumun 100. yıl vizyonu kapsamında 2012'de başlatılan BHS yayının ikinci yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verdi.

Anadolu Ajansı tarafından, kurumun 100. yıl vizyonu kapsamında 11 Mart 2012'de başlatılan Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça (BHS) yayının ikinci yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verildi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Europa Hotel'de düzenlenen resepsiyon Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Jivko Budimir, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız'ın yanı sıra Bosna Hersek'in önde gelen medya kuruluşlarının mensupları, siyasetçiler ve Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

AA'nın tanıtım filminin konuklara gösterilmesiyle başlayan resepsiyonda konuşan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, AA'nın Balkan ofisinin iki yıl önceki açılışında da bulunduğunu ve orada, Bosna Hersek ve bölgenin objektif ve pozitif haberlere ihtiyaç duyduğunu söylediğini hatırlatarak, geçen iki yıllık süre zarfında Ajansın BHS yayınıyla bunu başardığını söyledi.

İzzetbegoviç, ''Nerede önemli bir gelişme olsa sizin muhabirleriniz oradaydı. AA'nın bölgede faaliyet göstermeye başlaması, bölgedeki haberciliğe profesyonellik ve kalite kazandırdı. Ajansınız, özel haberleri ve röportajları ile hem Bosna Hersek'te hem de bölgede kısa sürede yer edindi. İnsanlar size inanıyor, güveniyor. Her zaman doğrunun yanındasınız. Bu güveni kaybetmeyin, çünkü bu, sizin değeriniz'' diye konuştu.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk de Bosna Hersek'in kendileri için özel bir yeri olduğunu ve burada kendilerini mutlu hissettiklerini vurguladı.

Geçen iki yıllık sürede başarılı işler yaptıklarını ve bunu Bosna Hersekli medya yetkililerinden de duyma fırsatı bulduklarını belirten Öztürk, ''AA'nın Balkan operasyonu, bizim uluslararası alandaki ilk operasyonumuzdu ve Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça dilleri bizim ilk yabancı dilde yayınımızdır. Bugün başarılı şeyler yapan bu ekibi kuran Ömer Çetres ve Amir Zukiç'tir. Her ikisi de birer kardeş gibi çalışarak hem bu ülke hem de Türkiye için çok başarılı bir ajans meydana getirdiler'' dedi.

AA'nın Boşnakçanın ardından Arapça, Kürtçe, İngilizce, Rusça ve Fransızca yayın departmanlarını da açtığını bildiren Öztürk, kurumun 7 dilde yayın yaptığını, 57 ülkede temsilcisinin bulunduğunu, 15 farklı milletten bin 400 haberci çalışanının bulunduğunu ve günlük bin 500 haber yayımladığını ifade etti.

-"Bu ülkenin yeri, bizim kalbimizdedir"

Öztürk, BHS yayının kendileri için yerinin her zaman ayrı olduğuna işaret ederek, ''Bu ülkenin yeri haritadaki Balkan bölgesi değil, bizim kalbimizdedir. Biz, bu ülkenin insanlarını ayrı bir aşkla severiz. Biz, bu coğrafyaya ayrı bir gözle bakarız. Bu coğrafyada insanlar ağladığında biz de ağlarız, bu coğrafyada insanlar güldüğünde biz de güleriz. Saraybosna mutluysa, İstanbul da mutludur. Bosna Hersek mutluysa, Türkiye de mutludur. O yüzden burası bizim için istisna bir yerdir'' değerlendirmesinde bulundu.

Buradan yapılan yayınlarla ülkeyi Türkiye'de tanıtmanın, Türkiye'yi ve dünyayı buraya getirmenin kendileri için görev olduğunu vurgulayan Öztürk, AA'nın abonelerinin memnuniyet duymasından, Türkiye'de olduğu gibi burada da tarafsız habercilik yapmayı başardıklarını anladığını söyledi.

AA'nın Balkan bölgesinin en güçlü haber ajansı olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

''Aynı şekilde Ortadoğu'nun da en güçlü ajansıdır. Şu anda dünyada en çok Arapça haber üreten haber ajansı Anadolu Ajansı'dır. Biz, bir haber yaptıysak bu haberin doğruluğu asla tartışılmaz. Çünkü biz, doğrulatmadan asla haber yapmayız. Mısır, askeri darbe yaşadığında, AA o bölgeden en çok haber geçen ajans olmasına rağmen, bir tek gün bile bir haberi tekzip edilmedi, yalanlanmadı. Türkiye'nin sorunlu olduğu, problem yaşadığı ülkelerde bile, Suriye ve İsrail'de bile haberlerimiz asla tekzip edilmedi. Şunu anlatmak istiyorum; bizim, Hırvat, Sırp, Boşnak abonelerimiz var. Bu ülkenin temelini oluşturanlara aynı derecede yakınız. AA'nın Balkan ofisi, burada yıllarca durur ve burada güzel haberler yapar. Biz, Bosna hersek'ten mutluluk haberleri yapmayı çok arzu ediyoruz ve buna çok dikkat ediyoruz. Umarım, hep mutluluk haberlerinizi yaparız.''

(Sürecek)

Anadolu Ajansı'nın BHS' yayını 2 yaşında (2)

- Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Budimir:

- ''Sizler buraya objektif habercilik getirdiniz. Aynı yoldan devam edin"

- El Cezire Balkanlar Genel Müdürü Foço:

- ''Kendi haberimizin ardından AA, bizim için ilk haber kaynağı oldu. Özellikle Türkiye ve Mısır merkezli haberleri sadece AA'dan alıyoruz''

SARAYBOSNA Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Jivko Budumir, Anadolu Ajansı'nın (AA) bölgeye objektif haberciliği getirdiğini belirterek, "Aynı yolda devam edin" dedi.

Anadolu Ajansı tarafından, kurumun 100. yıl vizyonu kapsamında 11 Mart 2012'de başlatılan Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça (BHS) yayınının kuruluşunun ikinci yıl dönümü dolayısıyla verilen resepsiyonda konuşan Budimir, etkinliğe katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Budimir, AA hakkında söylenecek her şeyin eksik kalacağına işaret ederek, ''Sizler buraya objektif habercilik getirdiniz. Aynı yoldan devam edin'' diye konuştu.

Bosna Hersek politikasında pozitif haberlerin olmadığını kabul ettiğini dile getiren Budimir, ancak bu pozitif haberlerin insanların hayatlarında bulunduğunu, AA'nın da bunları bulup çıkardığını ifade etti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da AA'nın yaptığı objektif ve kaliteli haberciliğin bir büyükelçi olarak kendi işini de kolaylaştırdığını, bölgeden doğru haber almanın kendileri için de son derece önemli olduğunu kaydetti.

-Bosna Hersek medyasında AA'ya övgü

El Cezire Balkanlar Genel Müdürü Edhem Foço da AA'nın BHS servisinin son derece başarılı bir şekilde işlediğini belirterek, ''El Cezire Balkanlar perspektifinden baktığımda, aslında yeni bir medya kurumunun kurulmasının ne kadar zor olduğunun bilincindeyim. Ama AA, tüm bu zorluğa rağmen iki yıl gibi kısa bir sürede başarılı oldu'' ifadesini kullandı.

Foço, El Cezire'nin ürettikleri haberlerin dışında AA'nın kendileri için ilk haber kaynağı olduğunu, özellikle Türkiye ve Mısır merkezli haberleri sadece AA'dan aldıklarını vurguladı.

Ülkenin en önemli televizyon kanallarından Face TV'nin kurucusu ve sahibi gazeteci Senad Hacifeyzoviç de AA'nın kendileri için en önemli haber kaynağı olduğunu söyledi. Bu nedenle AA'ya abone olduklarını belirten Hacifeyzoviç, AA ile diğer Bosna Hersek medyası arasındaki farkı, ''Biz, politikacıları, onların toplantılarını çekerken, AA ise hayata dair özel haberler yaptı. Aslında onlar bize Bosna'yı gösterdi" sözleriyle özetledi.

Türkiye'de çok sayıda akrabasının bulunduğuna ve çocukluğundan itibaren Türkiye'ye sık sık seyahat ettiğine belirten Hacifeyzoviç, bu nedenle AA logosunun kendisi için çok bilindik olduğunu söyledi.

Bosna Hersek devlet televizyonu BHT'nin haber müdürü Suzana Stambol da AA'nın Bosna Hersek ve bölge medyası için taze bir kan olduğuna dikkati çekerek, Ajansın tarafsız habercilik yapmasının da kendileri için son derece önem taşıdığını belirtti.

AA BHS servisinin eski başeditörü olan ve kısa bir süre önce CNN bünyesinde Saraybosna'da kurulacak olan N1 televizyon kanalında haber müdürü olarak göreve başlayan Amir Zukiç ise AA'dan ayrılma kararının hayatı boyunca aldığı en zor kararlardan biri olduğunu vurguladı. Zukiç, AA'da sadece gazetecilik yapmadığını, aslında orada yeni bir aile kazandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından, AA BHS yayınının 2'nci yıl dönümü dolayısıyla pasta kesildi.

(Bitti)

-kemal öztürk

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Kemal Öztürk Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title