Haberler

"Anadilde Savunma Hakkı" Öngören Tasarı

CHP ve MHP, kamuoyunda "anadilde savunma hakkı" olarak bilinen tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

CHP ve MHP, kamuoyunda "anadilde savunma hakkı" olarak bilinen tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Ancak bu yöndeki önergeler, oyçokluğuyla kabul edilmedi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen tasarı üzerinde söz alan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "Gelecek dönemde Anayasa referandumuna gidilecek ve bu süreçte de PKK'nın eylem yapmaması isteniyor. Tasarı da bu nedenle getirildi" dedi.

Komisyonda söz alan Yargıtay Hakimi Kemalettin Eren, anadilinde savunma yapmak isteyen sanığın, il adli yargı adalet komisyonu listesinden tercüman seçmesinin doğru olmayacağını ifade ederek, "Sanığın, tercümanın ücretini kendisinin karşılaması da AİHM Sözleşmesine aykırı. Eğer tasarı böyle geçerse, kendi elimizle AİHM'de boşu boşuna tazminat ödemek zorunda kalırız" dedi.

MHP İstanbul Milletvekili Murat Baeşsgioğlu, hakimin karar vermesinde, sanığın mahkemelerdeki davranışının çok önemli olduğuna işaret ederek, "Hakim, tercüman aracılığıyla sanığın davranışlarını nasıl anlayacak- Bu talepler durmayacak, Kürtçe, Türkçe'nin yanında ikinci resmi dil olarak da getirilecek. Dil önemlidir, dildeki bu bütünlük bozulduğu zaman paramparça oluruz" diye konuştu.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, müzakerelerin ardından, CHP ve MHP'nin, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin önergelerini okuttu.

Önergeler, oyçokluğuyla kabul edilmedi.

İyimaya, önergelerin kabul edilmemesi üzerine, "Bu sonuç siyasal bir sonuçtur, yargısal bir sonuç değildir" dedi.

Komisyon, tasarının görüşmelerine yarın devam edecek.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Murat Taydaş - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Ömer Süha Aldan Ahmet İyimaya Yargıtay Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title