Haberler

Amik Ovasında Çiftçilerin Umudu Başbakan'ın Suriye Gezisinde

Suriye'nin Baraj Kapaklarını Kapatmasıyla Birlikte Amik Ovası'nın En Önemli Su Kaynağı Olan Asi Nehri'nin Nisan Ayında Kuruması Sonucu Mağdur Olan Ova Çiftçisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumartesi Günü Yapacağı Suriye Gezisinden Su Müjdesi Bekliyor.

Suriye'nin baraj kapaklarını kapatmasıyla birlikte Amik Ovası'nın en önemli su kaynağı olan Asi Nehri'nin Nisan ayında kuruması sonucu mağdur olan ova çiftçisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü yapacağı Suriye gezisinden su müjdesi bekliyor.

Suriye'nin Asi Nehri'ne su bırakmamasından kaynaklandığı belirtilen kuraklık, su bekleyen 700 bin dönümlük ekili buğday arazisini tehdit ediyor. Asi Nehri'ne Suriye'nin su bırakmasını bekleyen ova çiftçisi, Başbakan'ın cumartesi günü Suriye'ye gerçekleştireceği ziyarette su müjdesi bekliyor. Üreticiler Amik Ovası'nın sulama sorununa çare olarak da Suriye ile ortak yapılacak dostluk barajında görüyor.

Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası'nda geçtiğimiz yıl baş gösteren su sıkıntısı bu yıl Suriye'nin Asi Nehri üzerindeki barajlarda erken bir tarihte su tutmaya başlamasıyla varlığını daha da fazla hissettiriyor. Suriye'nin Asi Nehri üzerinde kurulu olan 7 barajın da kapaklarını kapatması nehrin Nisan ayında tamamen kurumasına yol açtı. 1 milyon 150 bin dönüm ekili alanı olan Amik Ovası'na 10 gün içerisinde Suriye'den su bırakılmazsa 700 bin dönüm ekili buğday arazisi kuraklıkla karşı karşıya kalacak. Tamamen kuruyan Asi Nehri ise bugünlerde büyükbaş hayvanlar için meraya dönüşmüş durumda.

Haftalardır su bekleyen Amik Ovası çiftçisi, gözünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye gezisine çevirdi. Şam'da gerçekleştirilecek ziyaretten Asi Nehri'ne su bırakılacağı müjdesi bekleyen Hataylı çiftçiler, Başbakan Erdoğan'a seslenerek soruna çözüm bulmasını istedi. Suriye ile Türkiye'nin birlikte yapmayı düşündüğü "Dostluk Barajı"nın ovanın sulama problemine çare olacağını belirten arazi sahibi Abdulhay Deniz, "Umudumuz Başbakan'da" dedi.

Kuraklığın özellikle Hatay bölgesini etkilediğini belirten Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek de, umutlarının Başbakan'ın Suriye ziyaretinde olduğunu söyledi.

(OK-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title